Upphandlingen av öns färjetrafik 2027–2035 har redan rönt stor uppmärksamhet och det är ingen hemlighet att Trafikverket öppnar för rederier med utländska fartyg och besättningar.
– Vi har full förståelse för att en så stor upphandling måste ställas till hela EU. På samma gång blir man lite förvånad. Med tanke på hur läget ser ut i dag borde Trafikverket ha ställt hårdare krav i sitt underlag, säger Katrina Ansarfwe, sektionsordförande för Seko Sjöfolks fackklubb vid Destination Gotland.
Där växer oron inför upphandlingen och vad den kan få för konsekvenser.
– Vi kan tappa svenska arbetstillfällen och risken är att lönerna dumpas. Hittills har vi har haft svenska kollektivavtal som garanterar bra villkor och skäliga löner. Frågan är hur det blir i framtiden om utländska rederier och fartyg tar över, säger Katrina Ansarfwe.
Hon fruktar att en sådan utveckling kan bli dödsstöten för en skadeskjuten näring.
– Gotland var relativt förskonat under pandemin men ser man på branschen som helhet lever vi fortfarande i dess efterdyningar. Fler och fler fartyg lämnar den svenska flottan och rederierna skriker efter personal som inte finns. Får vi inte till stånd någon förändring snart kommer det nog inte att finnas någon svensk sjöfart kvar i framtiden, så krasst är det.
I likhet med aktörer lyfter hon fram kriget i Ukraina och vikten av att ha en färjetrafik som gynnar Sveriges säkerhetspolitiska intressen.
Men det finns också andra, mer handfasta, säkerhetsutmaningar om trafiken upphör att vara svenskflaggad, menar klubbordföranden.
– I dag är arbets- och säkerhetsspråket svenska. Med en besättning där alla har olika språkförutsättningar försvåras kommunikationen. Till vardags är det inget problem, men om det uppstår en kris tar många till sitt modersmål. Scandinavian Star är ett sånt exempel, där språkförbistringen ombord förvärrat situationen, säger Katrina Ansarfwe.
Hur ser då Trafikverket på synpunkterna? Karin Bergenås, nationell planerare lämnar följande kommentar via mejl:
"I den här upphandlingen har vi en mängd lagar och regler att förhålla oss till, bland annat Cabotageförordningen, som uttryckligen anger att frihet att tillhandahålla tjänster på sjötransportområdet inom en medlemsstat ska gälla för rederier inom EU-gemenskapen. Det låter kanske lite styltigt men det innebär bland annat att vi inte kan ställa krav på svensk flagg."