Samråd förlängs för vindkraftsplaner

Eftersom en ny entreprenör tagit över planerna på flera större vindkraftverk mitt på ön så förlänger Visby stift möjligheten för att lämna synpunkter på projektet.

Arvid Mickelåker vid Visby Stift om reaktionerna på den stora vindkraftparken.

Arvid Mickelåker vid Visby Stift om reaktionerna på den stora vindkraftparken.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2023-03-07 09:00

2021 meddelade Vattenfall att man hade för avsikt att undersöka möjligheterna att bygga vindkraft inom ett 8 000 hektar stort område på mellersta Gotland. En av de större markägarna som berörs av planerna är Visby stift som förvaltar FSC-certifierad skog i området. Enligt regelverket för certifieringen ska ett tidigt samråd hållas i sådana här lägen – och ett sådant inleddes också 2022. 

– Det är egentligen fel att kalla det samråd för det för tankarna till ett samråd som sker i samband med miljökonsekvensbeskrivningsprocessen. Det här går mer ut på att man talar om vad man tänker göra, tar emot synpunkter och lämnar över dem till projektören, säger Arvid Mickelåker som är egendomsförvaltare vid Visby stift. 

Nu är det dock inte längre Vattenfall som är entreprenör. Sedan januari 2023 samarbetar markägarna med en ny vindkraftaktör, SR Energy AB. Därför förlänger nu Visby stift samrådstiden.

– När vi nu har en ny entreprenör så tänkte vi att vi ska tala om att vi har bytt projektör och att det ännu finns möjligheter att lämna synpunkter. Det står egentligen inte i FSC-standarden hur man ska göra, men nu gör vi så här för att vara riktigt tydliga.

Hur lång tid har man på sig om man vill lämna sina synpunkter till er?

– Hela våren fram till maj, juni går det bra att höra av sig, svarar Arvid Mickelåker.

Sedan planerna på det nya vindkraftsområdet blev kända har tongångarna varit ganska hårda. Svenska kyrkan och andra markägare har bland annat i insändare till tidningarna uppmanats att; "Besinna er och låt naturen få leva utan dessa monster". Andra debattörer har ansett att vindsnurrorna mitt på ön hotar Gotland som varumärke.

Vad tycker de som har hört av sig så här långt?

– Jag tycker inte att det varit så mycket diskussion ännu. Men jag kan väl säga att de som lämnar sina synpunkter är ofta de som har en annan syn på vindkraften och ambitionen med det här projektet. 

Arvid Mickelåker framhåller att projektet ännu är i sin linda. Det är mycket som ska falla på plats, inte minst en tredje kabel mellan Gotland och fastlandet, innan planen faktiskt kan bli verklighet. 

– Svenska kyrkan har antagit en färdplan för klimatet och de här planerna hänger ju ihop med det. Det ingår i vårt uppdrag att titta på de möjligheter som finns att få fram grön el, avslutar Arvid Mickelåker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!