De enda barnmorskorna som gör ultraljud på Gotland slutar

De två barnmorskorna på ön som är specialiserade på ultraljud har sagt upp sig. De är missnöjda över att inte få den lön som matchar deras kompetens.

”Vi har sagt upp oss på grund av löneutvecklingen helt enkelt. Vi har en lön som inte alls motsvarar en ultraljudbarnmorskas spetskompetens”, säger Susanna Olsson, som ännu arbetar i Visby, tillsammans med kollegan Madelen Jakobsson.

”Vi har sagt upp oss på grund av löneutvecklingen helt enkelt. Vi har en lön som inte alls motsvarar en ultraljudbarnmorskas spetskompetens”, säger Susanna Olsson, som ännu arbetar i Visby, tillsammans med kollegan Madelen Jakobsson.

Foto: Lise Åserud/TT

Gotland2024-06-25 05:15

Nyheten i korthet

  • De enda två barnmorskorna på Gotland som är specialiserade på ultraljud har sagt upp sig, på grund av missnöje med lönen.
  • Verksamhetschefen för obstetrik och gynekologi säger sig vilja ge dem en rättvis lön, men att det inte är möjligt nu.
  • Region Gotland riskerar nu att vara utan ultraljudsbarnmorskor, vilket kan påverka vårdkvaliteten för gravida på ön.

– Man måste förstå att vi har en spetskompetens och det finns ingen här på ön som kan det som vi kan, säger Madelen Jakobsson som har sagt upp sin anställning samtidigt som kollegan Susanna Olsson.

På ultraljudsmottagningen i Visby utför de fosterdiagnostik, genom att undersöka gravida och ta reda på fostrets hälsa.

– Det är en så välfungerande mottagning, men just lönemässigt har vi inte riktigt följt med i utvecklingen, säger Susanna Olsson.

Att specialisera sig inom ett yrke innebär ofta en högre lön, men enligt de två ultraljudsbarnmorskorna ligger de på samma lönenivå som andra barnmorskor i regionen.

– Det här är något som har pågått i flera år och vi har påpekat att vi inte ligger rätt lönemässigt. Sedan blev väl droppen här i våras och vi kommer inte komma vidare om vi inte gör något drastiskt. Vi har försökt med andra metoder innan det, men nu bestämde vi oss för att säga upp oss, säger Madelen Jakobsson.

undefined
”Vi är två barnmorskor som är specialistutbildade til ultraljudsbarnmorskor”, säger Madelen Jakobsson om hennes och Susanna Olssons kompetens, som försvinner från Gotland när de slutar.

Det var efter den senaste löneförhandlingen som de insåg att de inte kom längre.

– Då fick vi nog. När vi hade pratat för vår sak och det visar sig att vi inte fick något mer än de 3,3 procenten i löneökning. Det var då vi sa upp oss, säger Madelen Jakobsson innan hon tillägger.

– Det är tråkigt. Det är inte vad vill. Vi vill fortsätta arbeta här. Vi trivs med vårt arbete och kollegor och utvecklingen av ultraljudsmottagningen.

Susanna Olsson håller med.

– Vi har varit med och skapat mottagningen och brinner verkligen för vårt yrke, säger hon.

Det har varit ett svårt beslut för båda två, med tanke på att det inte bara drabbar dem själva.

– Det kommer ju att drabba alla gravida på ön och även våra kollegor på ön väldigt mycket, säger Susanna Olsson.

undefined
Alla gravida på Gotland kan idag få göra fosterdiagnostik i Visby, genom ultraljud eller kombinerat ultraljud och blodprov som kallas KUB-test. De utförs av en specialutbildad barnmorska men vissa undersökningar kan också utföras av läkare.

Den svenska vården befinner sig mitt i en strejk och den gotländska vården är i kris, med en svår ekonomisk situation, hög arbetsbelastning och flera uppsägningar. Den här gången riskerar regionen att vara utan ultraljudsbarnmorskor.

– Nu jobbar vi på flera olika spår för att kunna fortsätta att ge de gravida en god vård. Framförallt handlar det om nyrekrytering, men under tiden måste vi hitta sätt att lösa det och det börjar vi med nu, säger Åsa Hedqvist, som är verksamhetschef för obstetrik och gynekologi på Gotland.

Hon hade helst kunnat behålla Susanna Olsson och Madelen Jakobsson.

– Jag tycker att det är jättetråkigt och hade önskat att vi skulle kunna fortsätta tillsammans.

När ultraljudsbarnmorskorna i stället ska söka jobb på fastlandet, vill verksamhetschefen undvika att gravida ska behöva söka sin vård där också.

– Det är sista alternativet, det finns tre eller fyra olika sätt att hitta alternativ innan dess, säger Åsa Hedqvist.

undefined
Åsa Hedqvist är verksamhetschef för obstetrik och gynekologi på Gotland. De två ultraljudsbarnmorskorna Susanna Olsson och Madelen Jakobsson vill inte vara med på bild.

Madelen Jakobsson och Susanna Olsson anser att det bästa alternativet vore en löneökning.

– Vi är i en profession som är väldigt sällsynt och det är svårt att rekrytera ultraljudsbarnmorskor och det är allmänt svårt att rekrytera vårdpersonal till ön. Så då tycker vi att det är otroligt tragiskt att de inte utnyttjar den personal som finns här, säger Madelen Jakobsson.

Verksamhetschefen håller med och vill höja deras lön, men säger att hon inte kan göra det mitt i en avtalsrörelse och före nästa lönerevision.

– Vi vet inte vad kommande avtal kommer att ge. Kanske behöver vi ha ett eller kanske tre år, innan vi hamnar i det löneläget som de förtjänar som otroligt kompetenta ultraljudsbarnmorskor. Vi har samma ambition att nå dit och att vi ska jobba för att nå dit så fort som möjligt, det råder inga tvivel om, men man vill gärna ha garantier och det kan jag tyvärr inte ge, säger Åsa Hedqvist.

Vi har varit i kontakt med Sveriges kommuner och landsting SKR, statistiska centralbyrån SCB och fackförbundet SRAT men ingen av dem har kunnat ange någon lönestatistik för ultraljudsbarnmorskor. Det är något som Åsa Hedqvist har efterfrågat.

– Det här handlar inte om kronor och procent och så vidare. Det handlar framförallt om att vi har en lönestruktur att anpassa oss till och den är styrd av avtal och paragrafer och allt, som jag måste förhålla mig till, säger hon.

För Madelen Jakobsson och Susanna Olsson räcker det inte att ha en gemensam ambition för lönesättning, när de varken vet när de kommer att nå dit och vad de kommer att få. De slutar sina tjänster på ultraljudsmottagningen i mitten på augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!