”Hans signaler har inte gett någon trygghet”

Alla partier i regionfullmäktige har undertecknat en skrivelse om kompensation till Gotland för prisökningarna på färjan till ön.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) var två av deltagarna i den gotländska delegation som träffade riksdagens trafikutskott och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om de höga färjepriserna.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) var två av deltagarna i den gotländska delegation som träffade riksdagens trafikutskott och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om de höga färjepriserna.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-12-14 11:05

De kraftigt höjda priserna på färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet har fått partierna i fullmäktige att enas om en skrivelse om att Gotland måste kompenseras för de stora prisökningar av färjetrafiken som gjorts under året. Skrivelsen är ett initiativ från Anna Hrdlicka (L) och i den redogörs för de gotländska ståndpunkterna kring trafiken till och från ön. Dessutom understryker man vikten av att se till vad som är bäst för Gotland i den kommande upphandlingen av framtidens färjetrafik. Skrivelsen avslutas med orden ”Gotlandstrafiken måste få kosta.”

– Vi måste stå enade bakom det här, det är en ödesfråga för Gotland och då måste vi också se till att vi gör oss hörda. Skrivelsen kommer att skickas till berörda ministrar och vi kommer också att skicka den till Trafikverket. Sedan är det bara att jobba på och det är upp till bevis för båda de riksdagsledamöter vi har, säger Anna Hrdlicka.

undefined
Under måndagens fullmäktigemöte skrev samtliga partier under en skrivelse om krav på kompensation. Initiativet till skrivelsen togs av Anna Hrdlicka (L).

De höjda priserna var också orsaken till att gotländska politiker förra veckan träffade både riksdagens trafikutskott och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

– Det vi framförde var att en sådan här ökning kommer att få konsekvenser för våra basnäringar: den gröna näringen och besöksnäringen. Det kommer att få sådana konsekvenser att gotlänningarna omöjligen kan bära den ökningen utan någon form av kompensation, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Hon, och de andra representanterna från Gotland, krävde också att trafikutskottet och regeringen hittar olika lösningar på hur Gotland ska kompenseras.

– Det är inte rimligt att bara säga att det inte går att kompensera för att vi har ett avtal med Trafikverket, för efter samtal med dem så vet vi att det finns möjlighet att göra det på många olika sätt, både inom och utanför avtalet, säger Meit Fohlin.

Delegationen från ön framförde även synpunkter om att Trafikverket i kommande upphandling av färjetrafiken måste säkerställa att det inte ska gå att öka priserna med så mycket som gjorts under det senaste året, samtidigt som bolaget inte har några vinstbegränsningar.

– Det måste finnas inbyggda mekanismer i kommande avtal som säkrar gotlänningarnas prisnivå på vår landsväg, säger Meit Fohlin.

Även målen för den nationella transportinfrastrukturen och regionernas uppdrag att jobba med regional utveckling togs upp.

– Landets enda öregion kan inte ha helt andra förutsättningar än resten av riket. Som beslutsfattare, som regering och som ansvariga på nationell nivå så måste de säkerställa att Sverige har jämlika förutsättningar

undefined
Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) var två av deltagarna i den gotländska delegation som träffade riksdagens trafikutskott och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om de höga färjepriserna.

Men några löften eller garantier fick delegationen inte med sig tillbaka, vare sig från trafikutskottet eller infrastrukturministern. Enligt Meit Fohlin var ledamöterna i utskottet nyfikna, ställde många initierande frågor och lyssnade. Men det enda besked gotlänningarna fick var att ledamöterna skulle ta med sig frågan ”till sammanhang där det finns ansvariga statsråd”. Ministerns besked vid mötet med honom var ungefär detsamma.

– Det som jag tycker är mest deppigt är att höra infrastrukturministern uttala sig dagen efter i en debatt. Där sade han att det skulle vara lika med ministerstyre att gå in och peka på hur Trafikverket skulle kunna agera i den här situationen. Men för mig är det inte ministerstyre att genomföra sitt uppdrag. Så det oroar. Hans signaler har inte gett någon trygghet, säger Meit Fohlin.

Färjepriserna

I januari höjde Destination Gotland biljettpriserna med i genomsnitt fem procent.

I slutet av november kom besked om den senaste höjningen på cirka 30 procent. De nya priserna börjar gälla den 12 januari.

Anledningen till höjningarna är i båda fallen ökade drivmedelspriser.

Samtidigt med prisökningen i januari införs en ny modell för prissättning. Priserna kommer att variera beroende på vilken tur det gäller och när biljetten bokas.

Rabatten för personer skrivna på Gotland kommer att finnas kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!