Tandläkarbristen på Gotland är ett utbrett problem som Helagotland tidigare rapporterat om. Nyinflyttade till ön vittnar om flera års väntetid för att kunna lista sig hos såväl privata kliniker som hos folktandvården. En del i problemet är, enligt folktandvården, att tandläkare vid privata kliniker gått i pension, vilket gjort att fler patienter sökt sig till folktandvården, där det alltså är listningsstopp.
Region Gotland rekommenderar i dagsläget till och med patienter att söka tandvård i Stockholm och Nynäshamn för att söka tandvård.
Det unga paret Julia Wanag och Kasper Kjaergaard öppnade nyligen kliniken Visbytandläkarna, som de byggt från grunden. Paret flyttade till Gotland från Stockholm 2018 och har valt att leva och bilda familj på ön. Kasper jobbade tidigare som ekonom och Julia har arbetat som tandläkare sedan 2014.
– Vi hade tröttnat på Stockholm hela det hjulet med allt vad det innebär. Jag hade 45 minuter restid enkel väg till jobbet varje dag. Det var stressigt och vi var helt enkelt redo att börja en ny fas i livet någonstans, säger Kasper som får medhåll från Julia.
Kasper har spenderat somrarna på Gotland sedan barnsben och sedan några år bor även hans mamma utanför Visby. Julia och Kasper insåg att Visby var den perfekta staden för deras behov och valde att bosätta sig här.
– Det kändes så naturligt och det gör det än idag. Jag gillar ö-livet, det är trivsamt och lugnt, det tilltalar mig, säger Julia.
Som nyinflyttad tandläkare fanns möjlighet att börja arbeta inom folktandvården från dag ett. Kasper, utbildade sig inom byggproduktion på KTH och fick jobb på Peab. Samtidigt fanns en vision om att öppna en egen tandläkarklinik ihop.
Efter ett antal intensiva småbarnsår låg projektet rätt i tid. På Söderväg i höjd med Tallunden, dök möjligheten att bygga en egen klinik upp. Även om de hade kunnat komma i gång snabbare genom att hyra en lokal så ville paret bygga något långsiktigt från grunden. Ett beslut som de inte ångrar.
– Det var en lång process. Vi har ritat, skissat och planerat på kvällar och nätter och samtidigt tagit hand om familjen. Det har varit en väldigt intensiv period och det känns otroligt att vi är här i dag, säger Kasper.
Även om investeringen har varit stor, så är paret övertygade om att det är rätt att våga satsa. Behovet av tandläkare, verkar av allt att döma finnas kvar på Gotland.
– Det är en jätteinvestering för oss det här. En stor satsning som känns helt naturlig. Sen känns det som en trygg bransch vi ger oss in i, säger Kasper.
Julia fortsätter:
– Vi vill finnas långsiktigt och försöka avhjälpa ett behov som finns. Vi har skapat en trivsam miljö för våra patienter oss själva och våra medarbetare. Det ska vara en sund och hållbar arbetsplats där folk trivs och mår bra, det är otroligt viktigt för oss.
Problematiken med tandvården på Gotland tror inte Julia Wanag är något unikt. Liknande problem finns på andra mindre orter. Hon förespråkar att arbetsgivare inom branschen behöver prioritera mjukare värden.
– En tandläkare har ett uppdrag att hjälpa patienter. Men jobbet är så mycket mer. Det handlar om att trivas, må bra och känna att man är i en meningsfull miljö. Sen måste personalen bli lyssnad på. Det är att bejaka kompetens, det är viktigt, konstaterar hon.
I februari lanserade paret sin hemsida och genom Instagram har patienter redan hittat till deras verksamhet. Omkring 200 patienter har redan listat sig och i dagsläget finns beläggning fram till sommaren, men med luckor i systemet.
– Hur många patienter vi kan ta emot får vi se längre fram. Det får växa organiskt. Initialt är det mycket undersökningar, säger Julia.
Till en början är Julia ensam tandläkare tillsammans med en tandsköterska. Till sommaren utökas verksamheten med ytterligare en tandsköterska och en tandhygienist. Kasper sköter administration, ekonomi och reception. Möjligheten finns att växla upp med både fler rum och tandläkare.
– Det känns viktigt att inte stressa fram någonting. Jag är ödmjuk inför framtiden, säger Julia.