2017 efterträdde den före detta studie- och yrkesvägledaren och folkhögskolerektorn Meit Fohlin sin partikamrat Björn Jansson som regionstyrelsens ordförande på Gotland. Hon hann sitta på posten i lite mer än ett år innan makten skiftade till allianspartierna efter valet 2018. Nu – fyra år senare – har hennes parti och Moderaterna tillsammans 36 av 71 platser.
Med den nya koalitionen får Gotland alltså ett majoritetsstyre. Och Meit Fohlin blir återigen ordförande i regionstyrelsen.
– Jag tror att det är viktigare än någonsin att vi faktiskt kan ta beslut om saker, och inte säga att ”vi får se” vad vi kan få igenom. Vi är beredda att ta ansvar, säger hon.
Just ordet ”ansvar” återkommer ofta i hennes resonemang. Efter fyra år med Sverigedemokraterna som vågmästare tror hon att de gotländska väljarna uppskattar ett majoritetsstyre.
Men historiskt sett är ju Moderaterna något av er arvfiende? Hur kan ni mötas?
– Vi skiljer oss åt mycket på det nationella planet. Men lokalt möts vi på ett helt annat sätt. När jag först testade tanken på det här nya samarbetet personer i min omgivning så sade de ”nej, för i helvete”. Det är ryggmärgsreflexen. Men när vi sen har gått ut med det till våra partimedlemmar så har vi varit tydliga med att det handlar om att få igenom så mycket som möjligt av vår egen politik, säger Meit Fohlin och fortsätter:
– Hur vi ska jobba med att exempelvis förebygga psykisk ohälsa eller skapa fler utbildningsvägar, där är vi och Moderaterna överens lokalt. Nationellt vill de ju jobba mycket med skattesänkningar, men lokalt drivs de kanske inte av det på samma sätt.
När du beskriver det så låter det som att Gotlands moderater har insett något som deras parti på riksnivå inte förstår.
– Jag tror att man får skilja på nationell politik och lokalpolitik. Vi kanske har olika motiv till att genomföra förändringar, men här på Gotland kan vi ändå hitta varandra, säger Meit Fohlin och tillägger:
– Om både vi och Moderaterna vill genomföra sju förändringar var, så kanske vi kan enas om fem av dem. Då får vi kompromissa.
I det valprogram som Socialdemokraterna på Gotland presenterade tidigare i år fanns flera konkreta punkter. Partiet skrev bland annat att man vill bygga 500 nya bostäder varje år och att kulturskolan ska vara avgiftsfri.
Kommer det att bli verklighet?
– Det är sådant som jag inte alls kan svara på just nu, eftersom vi och Moderaterna inte är klara med vår gemensamma plan för mandatperioden än.
HELA LISTAN: De tar plats i regionfullmäktige
Men du säger att det kommer att bli kompromisser. Vad behöver ni i så fall kompromissa bort?
– Jag kan inte komma på något än. Ingenting av det vi gick till val på har avfärdats helt i förhandlingarna.
Men förr eller senare kommer ju något att behöva avfärdas, eftersom ni inte hade identiska valprogram. Vad tror du kan bli svårast för er att få igenom?
– Vi skiljer ju oss mest åt när det gäller äldreomsorgen och frågan om att upphandla till lägsta pris. Men de samtal vi har haft hittills har inte varit avskräckande.
Du har tidigare berättat att ni efter valet förhandlade med alla partier förutom Sverigedemokraterna. Berätta om de förhandlingarna.
– Först och främst hade vi en gemensam sorg med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, när vi förstod att vi inte fick egen majoritet. De hade förståelse för att valresultatet innebar att vi behövde prata med de andra partierna, men premissen var länge att de skulle vara en del av styret, säger Meit Fohlin.
Men så blev det inte.
– Nej. Jag trodde att det fanns en chans att få med dem i samarbetet, men det sade Moderaterna nej till. De var tydliga med att de ville att styret skulle bestå av våra två partier, säger Meit Fohlin och fortsätter:
– När det gäller Vänsterpartiet och Miljöpartiet så vet jag av erfarenhet att de är väldigt ansvarstagande. Men jag förstår samtidigt att Moderaterna inte har samarbetat med dem och kanske därför är mer skeptiska. Så nu blir det vi och Moderaterna.
Hur kommer det sig att ni inte gick ihop med Centerpartiet?
– De krävde att det i så fall skulle ske tillsammans med Moderaterna. Och då kände vi att det skulle vara som att ansluta till alliansstyret från förra mandatperioden.
Varför förhandlade ni inte med Sverigedemokraterna?
– Jag tycker att det står alla fritt att samarbeta med de partier som de vill. Och det är ju inte som att vi inte pratar med Lars (Engelbrektsson, SD:s toppnamn på Gotland, reds. anm.). Det är klart att vi pratar med Lars. Men vi går inte in i förhandlingar där vi inte ser några förutsättningar att kunna mötas.
LÄS MER: Svårigheter att styra? Så har SD röstat på Gotland
Moderaternas toppnamn Andreas Unger har tidigare sagt att det inte är värderingsfrågor, utan snarare en svårighet ”att ta till sig vad de egentligen tycker”, som hindrar Moderaterna från att samarbeta med Sverigedemokraterna på Gotland. Tänker du likadant?
– För oss är det både och. Vi känner till Sverigedemokraternas historia och vet hur de har agerat i andra kommuner där de har fått makten. Det finns en rasism och främlingsfientlighet i det partiet som jag antar uppfyller de lokala företrädarna också. Och det är ingenting som vi kan leva med.
Vad skulle du göra om Socialdemokraterna framöver skulle närma sig Sverigedemokraterna på riksplanet?
– Då avgår jag. Och lämnar partiet.
Både du och Andreas Unger har betonat den goda personkemin som finns i det nya samarbetet. Hur viktigt ska det egentligen vara i politiken? Väljarna har ändå röstat på partier och inte främst på personer.
– Det är klart att det spelar roll att de som möts i ett samarbete är nyfikna på varandra och känner sig sedda av den andra parten. I politiken behöver vi ha högt i tak och ta in de bästa tankarna från alla partier, i stället för att bemöta andra med ointresse.
Under den förra mandatperioden var Eva Nypelius ordförande i regionstyrelsen. Är din upplevelse att det saknades intresse då?
– Ja, jag tycker inte att det har varit högt i tak alls. Det har funnits en ovilja att lyssna. För mig har det varit hämmande och själv vill jag inte styra så.
LÄS MER: S-irritation över Nypelius (C) förslag på Facebook • ”Ska inte ske i media”
Gäller det just Eva Nypelius eller styret i sin helhet?
– Eva har varit dominant i sitt sätt att styra, men för mig handlar det om hela det styre som hon höll ihop. Jag involverades inte i någonting, vilket jag tycker är rätt ogeneröst.
Och nu har rollerna kastats om. Kommer du att ge igen?
– Nej, jag är inte långsint. Jag hoppas att det efter den här mandatperioden ska finnas en känsla av att man blir sedd och lyssnad på.