Konceptet med foodtrucks, eller matvagnar om man sÄ vill, har etablerat sig alltmer pÄ Gotland, de rullande kulinariska favoriterna har blivit fler men var man hittar dem för stunden och nÀr de Àr öppna Àr inte alltid lÀtt att hÄlla ordning pÄ.
DÀrför Àmnar initiativtagaren Christopher Williams samla Gotlands rullande utfodringsbestÄnd pÄ ett och samma stÀlle pÄ nÀtet, en foodtruckportal dÀr den hungrige kan lokalisera vem som serverar vad och framförallt var pÄ ön de Äterfinns, bÄde för dagen och kommande tid.
â MĂ„let Ă€r att vi ska ha en foodtruck-gemenskap dĂ€r vi bygger en allians och ett band till varandra och hjĂ€lps Ă„t, sĂ€ger Christopher Williams.
Att samarbeta snarare Àn att konkurrera med varandra?
â Exakt. Och som jag förstĂ„r det sĂ„ finns det redan ett kamratskap som etablerats mellan flera foodtrucks dĂ€r man utbyter erfarenheter med varandra.
PÄ ett seminarie för nya företag för ett par veckor sedan trÀffade han Christoffer JÀll och Sandra Krantz som startat Campit Gotland, en portal pÄ nÀtet som vÀnder sig till fordonscampare.
â De berĂ€ttade om sin hemsida som har alla stĂ€llplatser listade och möjligheten att utveckla nĂ„got för foodtrucks ocksĂ„.
Han Àr hoppfull om att fÄ med alla foodtruck-aktörer pÄ vagnen.
â Jag har varit i kontakt med de flesta som driver foodtrucks, och de Ă€r generellt vĂ€ldigt positiva till att det skapas en gemensam plattform. Foodtrucks Ă€r numera ett permanent inslag i Gotlands matkultur och dĂ€rför tycker jag det Ă€r nödvĂ€ndigt att de blir inkluderade och ges ett större erkĂ€nnande.
â Det hade varit det bĂ€sta för alla att vara samlade pĂ„ ett och samma stĂ€lle pĂ„ internet. Plattformen för stĂ€llplatserna lĂ€mpar sig vĂ€l att ha i grunden för att bygga upp en sida för foodtrucks. DĂ€rifrĂ„n gĂ„r det att bygga vidare med en massa grejer, sĂ€ger Sandra Krantz.
â DĂ€r man kan se var de befinner sig, vem som har öppet nĂ€r och förhoppningsvis ocksĂ„ se var de kommer vara nĂ€stföljande dag, sĂ€ger Christoffer JĂ€ll.
Ambitionen Àr att hemsidan ska vara igÄng inom de nÀrmaste veckorna. DomÀn köptes i början av förra veckan.
â Hemsidan kommer vara foodtruckcultures.se. Det kommer vara en bra början, sen kanske det kompletteras med nĂ„got enklare lĂ€ngre fram, sĂ€ger Sandra Krantz.
â Vi siktar pĂ„ att ha sidan igĂ„ng sĂ„ snart som möjligt, vi jobbar hĂ„rt för att det ska ske inom en mĂ„nad.
Christopher driver sjÀlv matvagnen Spud Grub som sÀljer olika anrÀttningar med bakad potatis som bas. I skrivande stund Äterfinns Spud Grub utanför affÀren 4home i nÀrheten av Ätervinningscentralen i Visby. Sett till att det vÀxande bostadsomrÄdet pÄ A7-fÀltet har saknat restauranger sÄ kÀnde Christopher att det var en logisk plats att utgÄ ifrÄn.
â Det hĂ€r nya omrĂ„det har varit en grĂ„ flĂ€ck pĂ„ matkartan.
Han ser paralleller till hur allt startade med foodtrucks i hans hemland USA en gÄng i tiden.
â Kulturen med foodtrucks vĂ€xte fram i industriella omrĂ„den dĂ€r det inte fanns nĂ„gra restauranger.
Vidare pÄtalar han de möjligheter och den tillgÀnglighet som ges med foodtrucks.
â Det skapar nya matupplevelser och man kan lĂ€ra kĂ€nna nya stĂ€llen genom foodtrucks. Se till exempel bara pĂ„ "PĂ„Ăngen Mat och Bar" i Storugns, snacka om att vara modiga. De hĂ„ller till en bra bit frĂ„n stora vĂ€gen och nĂ€stan bakom Ă€ngen, vid skogen. Ryktet spred sig och de var populĂ€ra direkt frĂ„n start. Det exploderade, sĂ€ger Christopher Williams och tilllĂ€gger med ett varmt skratt:
â Mat gĂ„r i trender och cirklar, men en bra foodtruck rostar aldrig.