Ny rapport: Så mycket dyrare har det blivit på Gotland

Under onsdagen presenterades årets Nils Holgerssonrapport där totalkostnaden för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp jämförs i landet. På Gotland har kostnaden ökat med 9,7 procent sedan förra året.

Enligt den nya Nils Holgerssonrapporten är totalkostnaden för fjärrvärme, el, vatten och avlopp samt avfall i en typlägenhet på Gotland 2 959 kronor i månaden. Det är en ökning med 9,7 procent jämfört med 2022.

Enligt den nya Nils Holgerssonrapporten är totalkostnaden för fjärrvärme, el, vatten och avlopp samt avfall i en typlägenhet på Gotland 2 959 kronor i månaden. Det är en ökning med 9,7 procent jämfört med 2022.

Foto: FREDRIK SANDBERG

Gotland2023-10-20 06:02

Den så kallade Nils Holgerssonrapporten har årligen presenterats sedan 1996. Rapportens syfte är att redovisa prisskillnader mellan olika kommuner i landet. Bakom rapporten står en rad aktörer; Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Årets rapport som släpptes i onsdags visar på en fortsatt kostnadsökning för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp. I landet i snitt landar den totala ökningen på 11,1 procent. På Gotland är siffran 9,7 procent.

Den största kostnadsökningen står elen för. I landet har det sammantagna elpriset, det vill säga inklusive elnät, elhandel och skatter, i en typlägenhet på cirka 67 kvadratmeter ökat med 17,7 procent. Det innebär elen efter prisökningen kostar 925 kronor i månaden i genomsnitt. 

Nästan lika stor ökning har skett på Gotland där motsvarande siffra är 15,3 procent. Det innebär att en genomsnittlig gotländsk elkund i en typlägenhet får betala 990 kronor i månaden i år jämfört med 859 kronor i månaden förra året. 

Den kommun som har högst elpris, enligt Nils Holgerssonrapporten, är Malmö. Där kostar elen i en typlägenhet 1 098 kronor i månaden. I den billigaste kommunen; Umeå, kostar elen 621 kronor i månaden.

I landet i stort har fjärrvärmepriserna slagit alla rekord det gångna året. Enligt rapporten har fjärrvärmebolagen i genomsnitt höjt priserna med nästan åtta procent – vilket är den största höjningen sedan prisjämförelserna startade 1996. Hela tio av de granskade fjärrvärmebolagen har höjt sina priser med 20 procent eller mer det senaste året.

På Gotland var prisökningen blygsammare och stannade på 1,9 procent.

Angående vatten och avlopp, hamnar Gotland bland de kommuner med högst priser. Av alla landets 290 kommuner hamnar Gotland på plats 286. 

I landet i stort har priset på vatten och avlopp, VA, ökat med 7,9 procent. Det innebär en VA-kostnad på i snitt 476 kronor i månaden för en typlägenhet i landet. 

På Gotland landar prisökningen på 14,2 procent. I en typlägenhet på Gotland betalar man 755 kronor i månaden för vatten och avlopp. Det kan jämföras med förra årets siffra 661 kronor. 

Rörande kostnadsökningen för avfall steg priset något mer än genomsnittet på Gotland; 11 procent, vilket kan jämföras med landet i stort; 7,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!