Under den förra veckan släpptes Byggföretagens nya konjunkturrapport som prognostiserar en tillbakagång för landets bygginvesteringar på 9 procent i år och 6 procent 2024 i jämförelse med nivåerna 2022. Utvecklingen på Gotland spås bli nästan identisk och det är bostadsbyggandet som går trögast – liksom i resten av landet, förklarar Emil Flodin, analytiker på Byggföretagen.
– Lokal och anläggning går starkare och det är så det ser ut i landet som helhet men ännu lite starkare på Gotland. Det är kopplat till försvarets satsningar som går in under den kategorin.
Efter rekordåret 2022 då de totala bygginvesteringarna ökade med 42 procent här i jämförelse med rikssnittet på 3 procent, ser analytikern årets och kommande års förväntade nedgång som en naturlig utveckling.
– Gotland var den region som gick allra starkast 2022 så det kanske inte är jättekonstigt eller jättefarligt om det sjunker en del nu, säger Emil Flodin.
När Helagotland i april undersökte situationen för öns byggföretag vittnade flera om en oro men att de ännu inte märkt av samma effekt av de höga räntorna som på fastlandet, där varsel och konkurser duggat tätt under året.
Nybergs entreprenads vd Thomas Olsson uppgav då att företaget hade många pågående projekt fram till årsskiftet men att nya förfrågningar lyste med sin frånvaro.
– För oss ser det ganska tufft ut. Vi kommer att avsluta några större projekt i november och vi sitter på badhuset som inte kommer igång på ett bra tag. Vi har olika verksamheter men inom bygg så har vi det ganska tufft just nu och under kommande månader. Vi sitter lite mellan jobb för tillfället, säger han nu.
På Arriba ser läget dock något ljusare ut, förklarar företagets vd, Cecilia Daun. Liksom för Nybergs entreprenad är det offentliga företagets största uppdragsgivare nu när bostadsbyggandet störtdykt.
– Vi har en hel del stora entreprenadjobb och några lite mindre också så vi har full beläggning och det är vi väldigt tacksamma över. Förfrågningar på villor och småhus har minskat ganska rejält men det kommer in några ändå, oftast i lite högre prisnivå. Inför nästa år ser det bra ut men det går inte att slappna av för ett år går fort, säger hon.
Under den förra veckan blev det klart att Wisab Bygg blir företaget som bygger regionens nya särskilda boende i Klintehamn som ska stå färdigt 2025. Dessutom bygger man sedan tidigare på nya Alléskolan i Visby som väntas stå klar till nästa sommar.
– Med tanke på att vi fick jobbet i Klinte så ser det ganska bra ut för oss och det ligger bra i tiden. Det kunde varit bättre men vi är försiktigt positiva inför framtiden, säger företagets vd, Robin Ansin.
Thomas Olsson som även är ordförande i Gotlands byggmästarförening trycker på att det offentliga spelar en avgörande roll under rådande lågkonjunktur.
– I den stora massan skulle vi bli otroligt hårt drabbade om vi bara byggde bostäder. Investeringarna kopplade till försvaret gör att det inte slår riktigt lika hårt här samtidigt som att alla inte kan vara ute på Tofta och bygga. Däremot kommer det se till att företagen som jobbar där inte konkurrerar med de andra om nya projekt som kommer ut.
Ordföranden understryker samtidigt att det kan bli aktuellt med varsel även på Gotland.
– Ser vi i våra medlemsföretag så har de flesta bra beläggning fram under våren. Men det finns enstaka bolag som eventuellt kommer gå ut med varsel beroende på när projekten kommer igång och det kan även bero på bygglovsprocesser som gör att det dröjer.
Enligt Felix Jonsson, skyddsombud och ombudsman på Byggnads på Gotland finns det dock ingen större oro bland byggarbetarna på ön.
– Vi ser inga större uppsägningar utan det handlar om enstaka fall. Många byggföretag vill inte att kompetensen försvinner till andra branscher och därför försöker man undvika uppsägningar.
Hur framtiden blir för byggbranschen hänger mycket på det ekonomiska läget, förklarar Thomas Olsson.
– Vi ser att det finns en marknad och ett behov av bostäder, men då behövs det mer byggbar mark och detaljplaner för att komma igång.
Han fortsätter:
– Det hör också ihop med oron för att räntorna ska gå upp. Men kan vi bara på något sätt övervintra så tror jag att det kan bli lite mer drag till nästa höst.