Petters film ledde till framgång för okänd konstnär

Gotlänningen Petter Ringbom har fått lysande kritik för sin långfilm ”This world is not my own” om den tidigare okända konstnären Nellie Mae Rowe. Nu planerar han en film om Ojnare-konflikten.

Numera är det glest mellan träden i Petter Ringboms vardag, han har bott i New York sedan 1996. Om någon frågar var han kommer från blir svaret Gotland, men han känner sig som en riktig newyorker.

Numera är det glest mellan träden i Petter Ringboms vardag, han har bott i New York sedan 1996. Om någon frågar var han kommer från blir svaret Gotland, men han känner sig som en riktig newyorker.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2023-10-21 16:20

Nyligen var Petter Ringbom på ett relativt sällsynt besök på barndomsön. Sedan 1996 är annars New York hans plats på jorden, en lägenhet på East 85th Street i stadsdelen Upper East Side på Manhattan där han bor med hustru och son.

Den som inte känner geografin får googla för en större upplevelse.

Hans senaste film har just haft premiär på svenska biografer och har i samband med det fått fina betyg, som en fyra i DN och fyra solar i TV4.

undefined
Petter Ringbom är gotlänningen som flyttade till New York och blev hyllad filmregissör. Nyligen var han på Gotland för en specialvisning av filmen "This world is not my own".

Dessförinnan har den prisats i USA, på filmfestivaler i såväl Atlanta som Nashville.

– Roligt att den tagits emot så bra, men det var också idén. Att skildra en okänd konstnär kan ofta bli smalt, men vi tog i på alla sätt. Målet var att den ska hålla för att visa på de största filmfestivalerna, säger han om den 100 minuter långa hybriddokumentären.

undefined
Petter Ringbom och Marquise Stillwell, tillsammans står de för manuset till "This world is not my own".

Petter Ringbom gjorde sin första långfilm 2012, ”The Russian Winter” om musikern John Forte. Därefter ”Shield and Spear” (2014) om Sydafrika 20 år efter apartheid-systemets avskaffande.

Filmen om konstnären Nellie Mae Rowe har han arbetat med sedan 2016, i sju år.

– Ja, det är lite för lång tid. Men så har det blivit.

Hur reflekterar du över att du nått dit du nått med ditt filmarbete, till de stora festivalerna.

– Det har ju inte skett över en natt, det har varit mycket jobb. Men jag tycker inte att jag är där uppe än, jag vill kunna ta det där sista klivet också.

undefined
Numera är det glest mellan träden i Petter Ringboms vardag, han har bott i New York sedan 1996. Om någon frågar var han kommer från blir svaret Gotland, men han känner sig som en riktig newyorker.

Slavdottern Nellie Mae Rowe (1900-1982) levde sitt liv i Atlanta, Georgia, i den amerikanska södern med allt vad det innebar av utbredd rasism och segregation.

Hon skapade sin egen värld bortom verkligheten för att fly in i, förvandlade sitt hem till en lekstuga och upptäcktes så småningom av en förmögen gallerist, Judith Alexander, som introducerade hennes verk för konstvärlden.

Petter Ringbom fick långt senare en förfrågan från den stiftelse som har hand om Mae Rowes konst om han kunde tänka sig att göra en film om hennes liv.

– De hade sett det jag tidigare gjort, vilket har samma tematik, kreativa underdogs som skapar konst för att överskrida sina omständigheter. Jag och min kompanjon Marquise Stillwell reste dit och så blev det som det blev.

undefined
Nellie Mae Rowe (1900-1982) skapade sin egen värld av konstverk och dockor

Under arbetet har Petter Ringbom filmat många av Nellie Mae Rowes anhöriga och fått god kontakt med dem. Flera av dem följer idag med på premiärer runt om i USA.

Just detta tar en del av Ringboms tid i dag, att resa runt för att marknadsföra filmen.

undefined
New York City är sedan 1996 hemma för Petter Ringbom.

Produktionsarbetet har genomförts i såväl New York som i Stockholm, mycket kontakt har skett via zoom och skype.

Där, i Stockholm, har barndomsvännen Sigfrid Söderbergs företag Kaktus Film involverats för att levandegöra konstnären via lekfulla animationer placerade i en miniatyrvärld som Ringbom byggt i kartong.

Mae Rowes röst görs av skådespelaren Uzo Aduba, känd från tv-serien ”Orange is the new black”.

undefined
En värld av kartong och animerade figurer gestaltar galleristen Judith Alexanders (till vänster) och Nellie Mae Rowes vänskap.

Filmen har blivit ett slags ”Searching for Sugar Man”, Malik Bendjellouls Oscarsvinnande rulle om okände amerikanske musikern Sixto Rodriguez som genom den fick ett uppsving.

Liknande "upprättelse" har Nellie Mae Rowe fått vars konst nu reser mellan museer över hela amerikanska kontinenten.

Delar av scenografierna har förvärvats av High Museum of Art i New York och är nu en del av deras permanenta samling.

Två av hennes verk går också att se på Moderna museet i Stockholm. Petter Ringbom lämnade själv över tavlorna i samband med filmens Sverige-premiär.

undefined
Petter Ringbom var på en snabbvisit i Visby, knappt ett dygn, i samband med att filmen "This world is not my own" hade premiär i Sverige.

”This world is not my own” är dock ett avslutat kapitel. För närvarande filar Petter Ringbom på två filmer och två serier i sin studio i Red Hook i Brooklyn, i närheten av Ikea.

Kanske blir det en film om Ojnare-konflikten på Gotland där stenbrytning och naturintressen stod emot varandra.

– Jag har ett manus om en påhittad historia kring Ojnare som legat på is en tid, jag funderar på att göra något av den. Vi får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!