Polisen tog alla hans vapen: ”Ett myndighetsövergrepp”

På morgonen den 4 oktober såg Bernt Hallgren hur en polisbil körde in på hans gård. Ur kliver tre poliser som omhändertar alla hans vapen trots att kammarrätten i en dom beslutat att han är betrodd att ha licens för sina vapen.

Tävlingsskytten Bernt Hallgren som tidigare dömts för vapenbrott för att han inte förnyat en licens, har nu blivit fråntagen alla sina vapen.

Tävlingsskytten Bernt Hallgren som tidigare dömts för vapenbrott för att han inte förnyat en licens, har nu blivit fråntagen alla sina vapen.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2023-10-07 16:50

– Det här är ett myndighetsövergrepp, säger Bernt Hallgren.

Han tycker det är märkligt att polisen utan förvarning kommer hem till honom och tar vapnen.

– De hämtade alla vapen och bar ut dem till bilen, utan fodral, fullt synliga för alla, säger han och berättar att han har ett dagis som granne och barnen stod vid staketet och tyckte förstås det var spännande med poliser som bar ut gevär.

Beslutet att hämta Bernt Hallgrens vapen är taget av polisens rättsavdelning i Stockholm.

Historien om tävlingsskytten Bernt Hallgren som dömdes för vapenbrott för att han inte förnyat en licens på en tävlingsrevolver startade för cirka två år sedan. Han upptäckte då att den 5-åriga licensen på en av hans revolvrar hade gått ut och tog genast kontakt med polisen.

Han förklarar händelsen med att han förstås skulle haft koll på detta men att polisen har för vana att skicka påminnelse i samband med att licensen går ut men inte gjort denna gång.

– Det har de alltid gjort under de 22 år jag innehaft vapen med 5-årslicens, säger Bernt Hallgren.

Det hela fortsatte med att han dömdes för vapenbrott. Domen överklagades men Svea hovrätt gick på samma linje som Gotlands tingsrätt. Högsta domstolen sa nej till prövningstillstånd.

Bernt Hallgren lämnade också in en ny ansökan om licens på den aktuella revolvern som han lämnat in till polisen i samband med brottsutredningen. Han blev nekad licens av polisen och förvaltningsrätten men kammarrätten ansåg att den vanemässiga påminnelsen som polisen oftast skickar ut var en godtagbar anledning till den missade licensen och sa att Hallgren var lämplig att inneha vapen och skulle få sin licens. Polisen har överklagat den domen.

Beslutet att omhänderta Bernt Hallgrens alla vapen på tisdagen, kom efter att polisen hittat ett intyg från skytteklubben som sa att han använt revolvern under tiden han inte haft licens. Det ingick inte i brottsutredningen från början.

– Det stämmer inte. Den har legat i vapenskåpet hela tiden. Jag har en till snarlik revolver som jag använder när jag tävlar och tränar, säger han.

I beslutet refereras för övrigt till domen om vapenbrott i tingsrätt och hovrätt. Polisens rättsavdelning har däremot inte tagit hänsyn till kammarrättens dom som sa att Hallgren uppfyller kraven på personlig lämplighet för innehav av skjutvapen och att polisen inte haft fog för att neka honom tillstånd.

Bernt Hallgren ska överklaga beslutet om att omhänderta hans vapen.

”Det här är ett myndighetsövergrepp”, säger Bernt Hallgren om polisens agerande.
”Det här är ett myndighetsövergrepp”, säger Bernt Hallgren om polisens agerande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!