Gotländska producenterna om gårdsförsäljning av alkohol

Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av öl, vin och sprit och att det ska bli möjligt nästa år. Förslaget välkomnas av bland annat Gotlands whisky och Långmyre vineri.

Regeringens förslag om gårdsförsäljning välkomnas av Emma Serner, vd och medgrundare av Långmyre vineri i Hamra. ”Det skulle betyda ganska mycket för oss och vår ort”, säger hon.

Regeringens förslag om gårdsförsäljning välkomnas av Emma Serner, vd och medgrundare av Långmyre vineri i Hamra. ”Det skulle betyda ganska mycket för oss och vår ort”, säger hon.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2024-06-05 16:30

Nyheten i korthet

  • Svenska regeringen planerar att tillåta gårdsförsäljning av alkohol, vilket välkomnas av gotländska producenter som Gotlands whisky och Långmyre vineri.
  • Förslaget innebär att odlare och tillverkare kan sälja sina drycker direkt vid produktionsplatsen, i samband med betalda besök och information om produkten och dess risker.
  • Både Gotlands whisky och Långmyre vineri förbereder sig nu för att sälja sina drycker på plats, ifall tillstånd ges inför nästa säsong.

– Det är otroligt roligt och skönt att de har gått vidare, för det har varit mycket snack och löften från olika håll, säger vinproducenten Emma Serner, som även är ordförande för deras branschorganisation.

För ett par dagar sedan fick hon höra att regeringen hade ett färdigt lagförslag om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Det har de sagt nu många gånger, men helt plötsligt var det dags, säger hon.

Enligt förslaget ska producenter kunna sälja sina drycker i direkt anslutning till odlings- eller tillverkningsplatsen, i samband med ett betalt besök och information om produkten och dess risker.

– Jag var väldigt nöjd med det förslag som utredaren kommit fram till. Jag kan bara tala för vinproducenter, men det gynnar definitivt oss. Det var ett genomförbart förslag och det var inte för komplicerat, restriktivt eller liberalt, säger Emma Serner, som ser fram emot att kunna sälja vin på gården i Hamra.

undefined
Grundarna av Långmyre vineri, Emma Serner och Andrea Guerra. De tror att gårdsförsäljning framförallt kan locka fler internationella besökare till vingården. ”De som hör av sig undrar om vår butik är öppen, för de ser inget värde i att betala för att prova vin men inte få köpa med sig något”, säger hon.
undefined
Den gamla myråkern i Hamra fick bli platsen för Långmyre vingård som grundades 2018.

Grundaren av Gotland whisky, Anders Stumle, har väntat i många år på att få sälja deras produkt på destilleriet i Roma

– Jag blev förvånad när jag fick reda på det här idag, att de äntligen kommit till skott. Vi har diskuterat det här internt och att de troligen skulle sätta gränsen vid 15 procents alkoholhalt, men här har de gått hela vägen, säger Anders Stumle om att spritdrycker ingår i förslaget.

Gränserna för hur stora volymer som får produceras, och hur mycket som besökarna får köpa, passar dem väl.

– Det är skräddarsytt för Gotlands whisky. Vi tillverkar inte mer än 25 000 liter om året och det innebär att vi ligger under den där 75 000-litersgränsen och vi kommer inte sälja några sjuttisar, utan våra standardflaskor är 50 centiliter, säger Anders Stumle.

Förutom att besökare ska kunna köpa med sig en flaska hem, kan de även sälja den whisky som inte når kunderna i dag.

– Det kan vara så att man har några unika fat med väldigt små batcher, som vi har svårt att placera på systembolaget så att alla får ta del av dem. Då är det betydlig lättare att sälja med en gårdsförsäljning, säger Anders Stumle.

undefined
Gotland whiskys grundare Anders Stumle glädjs åt förslaget om gårdsförsäljning. ”Det är perfekt sett ur vår synvinkel, för då kan de provsmaka det vi kan sälja också”, säger han.
undefined
Anders Stumle på Gotland whiskys destilleri i Roma. Han hade nästan gett upp hoppet om gårdsförsäljning, efter tre olika statliga utredningar. Den senaste har nu utformats till ett lagförslag.

Både Gotlands whisky och Långmyre vineri har redan rundturer och provsmakningar bland whiskyfat och vinrankor. Inför och under besöken har det funnits en efterfrågan att även kunna köpa deras drycker.

– Det kan så klart innebära en liten merförsäljning på plats och utan mellanhänder, då pengarna kommer rakt in i verksamheten, men framförallt ser vi att vi kommer ha större intäkter på besöksdestinationen i sig, säger Emma Serner.

Det tror även Gotlands förenade besöksnäring, GFB.

– I och med att Gotland är en av de bryggeritätaste platserna i landet är detta bra nyheter för besöksnäringen på ön. Nu hoppas vi såklart att förslaget blir verklighet, säger Erik Öhrn, som är verksamhetsledare på GFB.

undefined
Socialminister Jakob Forssmed (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och Liberalernas gruppledare Lina Nordquist (L) presenterar regeringens lagförslag om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Regeringens bedömning är att gårdsförsäljningen inte utmanar systembolagets alkoholmonopol eller att det skulle strida mot EU-rätten. Förslaget ska dock skickas för granskning till medlemsländer och EU-kommissionen i sommar, innan det ska kunna verkställas enligt plan.

Både Emma Serner och Anders Stumle säger att de kommer vara redo att sälja sina drycker på plats, om de får tillstånd inför nästa säsong.

– Vi förbereder oss, men måste också veta lite vad regionen kommer att sätta för regler kring det. För det är inte bara regeringen eller EU utan det kan finnas synpunkter även lokalt, om utskänkningstillstånd och sådant, påpekar Anders Stumle.

Regeringens förslag

Att småskaliga tillverkare eller odlare ska kunna sälja sina drycker i direkt anslutning till produktionen, mellan klockan 10.00 och 20.00.

Gäller företag som högst producerar:

75 000 spritdrycker.

400 000 jästa drycker upp till 10 procent alkohol, som exempelvis öl och cider.

200 000 jästa drycker över 10 procent alkohol, som exempelvis vin, starköl och andra jästa drycker.

Varje konsument ska kunna köpa:

0,7 liter spritdryck och 3 liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Tanken är att gårdsförsäljning ska kunna införas våren 2025.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!