– Det är otroligt roligt och skönt att de har gått vidare, för det har varit mycket snack och löften från olika håll, säger vinproducenten Emma Serner, som även är ordförande för deras branschorganisation.
För ett par dagar sedan fick hon höra att regeringen hade ett färdigt lagförslag om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.
– Det har de sagt nu många gånger, men helt plötsligt var det dags, säger hon.
Enligt förslaget ska producenter kunna sälja sina drycker i direkt anslutning till odlings- eller tillverkningsplatsen, i samband med ett betalt besök och information om produkten och dess risker.
– Jag var väldigt nöjd med det förslag som utredaren kommit fram till. Jag kan bara tala för vinproducenter, men det gynnar definitivt oss. Det var ett genomförbart förslag och det var inte för komplicerat, restriktivt eller liberalt, säger Emma Serner, som ser fram emot att kunna sälja vin på gården i Hamra.
Grundaren av Gotland whisky, Anders Stumle, har väntat i många år på att få sälja deras produkt på destilleriet i Roma.
– Jag blev förvånad när jag fick reda på det här idag, att de äntligen kommit till skott. Vi har diskuterat det här internt och att de troligen skulle sätta gränsen vid 15 procents alkoholhalt, men här har de gått hela vägen, säger Anders Stumle om att spritdrycker ingår i förslaget.
Gränserna för hur stora volymer som får produceras, och hur mycket som besökarna får köpa, passar dem väl.
– Det är skräddarsytt för Gotlands whisky. Vi tillverkar inte mer än 25 000 liter om året och det innebär att vi ligger under den där 75 000-litersgränsen och vi kommer inte sälja några sjuttisar, utan våra standardflaskor är 50 centiliter, säger Anders Stumle.
Förutom att besökare ska kunna köpa med sig en flaska hem, kan de även sälja den whisky som inte når kunderna i dag.
– Det kan vara så att man har några unika fat med väldigt små batcher, som vi har svårt att placera på systembolaget så att alla får ta del av dem. Då är det betydlig lättare att sälja med en gårdsförsäljning, säger Anders Stumle.
Både Gotlands whisky och Långmyre vineri har redan rundturer och provsmakningar bland whiskyfat och vinrankor. Inför och under besöken har det funnits en efterfrågan att även kunna köpa deras drycker.
– Det kan så klart innebära en liten merförsäljning på plats och utan mellanhänder, då pengarna kommer rakt in i verksamheten, men framförallt ser vi att vi kommer ha större intäkter på besöksdestinationen i sig, säger Emma Serner.
Det tror även Gotlands förenade besöksnäring, GFB.
– I och med att Gotland är en av de bryggeritätaste platserna i landet är detta bra nyheter för besöksnäringen på ön. Nu hoppas vi såklart att förslaget blir verklighet, säger Erik Öhrn, som är verksamhetsledare på GFB.
Regeringens bedömning är att gårdsförsäljningen inte utmanar systembolagets alkoholmonopol eller att det skulle strida mot EU-rätten. Förslaget ska dock skickas för granskning till medlemsländer och EU-kommissionen i sommar, innan det ska kunna verkställas enligt plan.
Både Emma Serner och Anders Stumle säger att de kommer vara redo att sälja sina drycker på plats, om de får tillstånd inför nästa säsong.
– Vi förbereder oss, men måste också veta lite vad regionen kommer att sätta för regler kring det. För det är inte bara regeringen eller EU utan det kan finnas synpunkter även lokalt, om utskänkningstillstånd och sådant, påpekar Anders Stumle.