I torsdags meddelade Vårdförbundet att man tar ut sina medlemmar i en övertidsblockad, eftersom SKR och Sobona inte går med på fackförbundets krav om bland annat förkortad arbetstid.
Så länge konflikten – som omfattar, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor – pågår så finns det en risk att icke akut vård ställs in, har hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob sagt. Det kan till exempel röra sig om operationer och mottagningsbesök.
Men än så länge har inga operationer ställts in.
– Det har inte gått så många dagar ännu, men än så länge har det rullat på i stort sett som det brukar. Inga patienter har påverkats, säger sjukhuschefen Anna-Clara Collén.
Om konflikten inte får ett slut snart, är du orolig för patienterna?
– Nej, det är jag inte. Jag är helt säker på att vi kommer att kunna säkra de akuta verksamheterna.
Läs mer: Vårdanställda mitt i konflikten: "Det är befängt"
Anna-Clara Collén är däremot orolig för sommaren, eftersom Vårdförbundets blockad även omfattar nyanställningar.
– Det är klart, alla våra verksamheter har inte helt klart med bemanningen. Men jag kan säga att jag alltid är lite orolig inför sommaren.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag (S) vill inte kommentera de pågående förhandlingarna.
Men som socialdemokrat, hur ser du på kravet om arbetstidsförkortning?
– Som nämndordförande är jag en representant för arbetsgivaren, så under tiden som förhandlingarna pågår så är det här en fråga mellan SKR, Sobona och Vårdförbundet.
Även Filip Reinhag är orolig inför sommaren.
– Det riskerar ju att bli konsekvenser för sommarbemanningen, där Gotland är beroende av att bibehålla och till och med utöka verksamheten i förhållande till andra regioner, säger han.
Han försöker samtidigt bilda sig en uppfattning om hur stor påverkan blockaden kan få för verksamheterna och i förlängningen patienterna.
– Det är klart att det finns vissa områden där det finns skäl att hysa större oro. Å andra sidan finns det en ordning där man kan beordra skyddsarbete om det finns risk för människors liv och hälsa, säger Filip Reinhag.
Skyddsarbete är en möjlighet att häva blockaden för enskilda anställda. Men enligt Anna Olofsson, tf ordförande för Vårdförbundet Gotland, har många av medlemmarna varit oroliga eftersom de anser att det är otydligt vad som gäller.
– Om man står inför en patient som blir akut dålig måste det vara tydligt vem man ska vända sig till, även under kvällar, nätter och helger, när chefen inte är på plats, säger hon och efterfrågar bättre kommunikation från arbetsgivaren.
Anna-Clara Collén förklarar att det är verksamhetscheferna som fattar beslut om skyddsarbete. Om verksamhetschefen inte är på plats så faller det på ställföreträdande chef.
– Under jourtid så är det läkare i bakjour som formellt är ställföreträdande verksamhetschef, säger hon.
Vårdförbundet kräver högre lön, hållbara scheman, sammanhängande semester och arbetstidsförkortning. De har även skarpt kritiserat användandet av övertid.
– Hade hälso- och sjukvården varit ordentligt bemannad och välplanerad, hade den här blockaden inte haft någon som helst effekt. Det ringar verkligen in problemet. Vi blottar en enorm skörhet och att regionerna är beroende av våra medlemmars fritid och övertid, säger Anna Olofsson.