För drygt två veckor sedan varslade Vårdförbundet om en blockad för övertid, mertid samt nyanställningar inom de yrkesgrupper som fackförbundet organiserar. Något avtal mellan fackförbundet och arbetsgivarorganisationerna nåddes inte, och klockan 16 på torsdagen trädde stridsåtgärderna i kraft.
– Det känns bra att någonting händer, det är på tiden att man tar tag i det här problemet som varit under så lång tid, säger röntgensjuksköterskan Cecilia Liljegren, när Helagotland träffar henne i lasarettets entré på fredagseftermiddagen.
Även sjuksköterskan Oscar Hedin är på plats.
– Det som gör mig mest förbannad är att det ens ska behöva vara en stridsåtgärd att inte jobba mer än vad vi ska. Det är befängt. Att kommuner och regioner går ut och säger att de inte kan bedriva den vård som de vill, för att vi inte jobbar övertid visar på hur ohållbart det är, säger Oscar Hedin.
Cecilia Liljegren berättar att hon tycker det är tråkigt att patienter kan komma i kläm, men att hon hoppas att konflikten ska leda till något gott.
– Jag hoppas folk har förståelse för varför vi gör det här. Att opereras av trött personal är ju inte heller att föredra. Vi måste få tid att återhämta oss och som det ser ut i dag så finns inte den tiden, säger Cecilia Liljegren.
Oscar Hedin tillägger:
– Vi har vänt ut och in på oss väldigt länge för att patienter inte ska drabbas, men det går inte längre. Vi inte orkar med själva. Det är arbetsgivarna som satt oss i den här sitsen, och sett till att vi inte har tillräckligt med personal. Vi måste rädda vården, det här går inte.
De båda berättar att de fått många hejarop från allmänheten och under intervjun träder ett gott exempel på detta fram, i form av patienten Björn Jakobsson, 73.
– Det här är mina änglar. De har räddat mig flera gånger och jag har fått så mycket kärlek. När jag åt på sjukhuset i dag fick jag se en av de sköterskor som jag haft tidigare, och hon såg helt utsliten ut. Det är inte rätt sätt att hantera människor som jobbar för att hjälpa andra, säger han.
Han delar med sig av ett tydligt budskap till beslutsfattarna.
– De måste titta på hur verkligheten är, och ge all hjälp de kan. Ingen tjänar på att bränna människor på det här sättet, så att de inte orkar göra det de vill göra. Personalen måste kunna vara med och bestämma hur det ska vara, säger Björn Jakobsson.