Redan under sommaren 2021 började det växa misstankar om Gotland skulle klara av en repris på årets besöksanstormning. Den sommaren sattes ett nytt besöksrekordet under vecka 29 – 76 300 besökare.
Och tidigare i år förutspåddes årets sommar slå nya rekord.
Frågan som då ställdes var om det hade gjorts adekvata förberedelser för att undvika ännu en sommar med nedskräpade stränder och överbokade turistanläggningar?
Om man frågar Frida Ganshed, vd på Gotlands Förenade Besöksnäring, tycker hon att det överlag känts som att ön har varit bättre rustad för trycket i år.
– Jag tror nog att både vi från näringslivet och från det offentliga har varit bättre förberedda. Dels har vi samarbetat med regionen inför sommaren och dels har vi informerat om bland annat saker som vattenförbrukningen, säger hon.
Hon berättar att förra året hände det att hon blev uppringd av såväl besökare som företagare som såg utmaningar med saker och ting under sommaren. I år har hon sluppit dessa samtal, vilket gett känslan av att mycket har fungerat bättre i år.
Framför allt säger hon att Visby är mer anpassat för besökare i år. Bullernivåerna som stundom är höga i innerstaden har besöksnäringen och regionen samarbetat med för att hålla nere. Frida Ganshed nämner också att nattklubbarnas möjlighet att kunna ha öppet i år varit en stor förbättring jämfört med 2021 när de behövde stänga på grund av pandemin.
– Det har lett till att det varit mindre stök ute på staden och färre fester på stadens hotellrum. Att det har funnits någonstans att vara tror jag har varit bättre för alla, säger Frida Ganshed.
Från regionens sida säger regiondirektör Peter Lindvall att han bland annat fått till sig klagomål om ljudnivåerna i innerstaden även den här sommaren.
– För att reducera bullernivåerna mäter vi bullret och går runt på staden med våra inspektörer, samt ser till att säga till de restauranger och nattklubbar som har hög ljudnivå. Men det bygger också på att de tar ett stort eget ansvar, säger han.
Men det var inte bara innerstadens ljudvolym som rörde upp starka känslor förra sommaren. Det sopkaos som rådde på flera platser på ön var enligt många ett minst lika stort problem.
Andreas Olsson, tillförordnad verksamhetschef på teknikförvaltningen, säger att renhållningsarbetet har kunnat skötas bättre i år – åtminstone i Visby.
– Vi har utökat bemanningen och har ett projekt som vi kallar ”Vi trampar mot framtiden”, där vi har cyklande ungdomar som åker runt i staden och plockar skräp, säger han.
Enligt honom är det främst sophanteringen kopplat till turismen i Visby som varit det stora problemet tidigare somrar. Även om det i år har varit lika högt tryck på skräphanteringen i staden som tidigare har man i år hanterat situationen bättre.
– Jag tror också att det har haft effekt att vi varit mer synliga med ungdomarna ute, och att folk då blir mer måna om att ta med sig skräpet om man sitter vid strandpromenaden, till exempel. Det kan vara ett visst ändrat beteende med vår ökade närvaro, säger Andreas Olsson.
Överlag verkar det genomgående temat vara att det har gått bättre på flera fronter jämfört med i fjol. Detsamma gäller för grundvattnet, som ofta sätts under press under just sommarmånaderna.
– Vi har normalt sett ett jättehögt tryck på vattenförsörjningen under sommaren, men 2018 och 2021 hade vi ett helt exceptionellt tryck. Då var det extra hög förbrukning och hård belastning på reningsverken. Den är lite mindre i år, säger Patrik Johansson, vattenchef på Region Gotland.
Han säger att den informationssatsning om bland annat bevattningsförbud som gjorts tillsammans med besöksnäringen kan vara en anledning till att vattenförbrukningen varit lägre än tidigare år. Det kan också ha att göra med att det helt enkelt har varit färre besökare på ön i år. Facit för om så är fallet som brukar komma efter årsskiftet med SCB:s rapport om antalet gästnätter.
– Vi har den lokala befolkningen som är otroligt medveten om sin vattenförbrukning. Det finns besökare som också tänker jättemycket på det, men det finns alltid en liten klick som inte gör det. Där kanske man måste jobba vidare för att nå dem, säger Patrik Johansson och fortsätter:
– Sedan är vi en turistort. Gotland har mycket besökare på sommaren och då går det åt mer vatten. Hade vi inte haft några besökare hade vi ju haft en helt annan situation.
Regionen har tillsammans med besöksnäringen en gemensam strategi för att jobba fram åtgärder mot de brister som fanns förra sommaren. Peter Lindvall säger att en del av det också har varit att tidigare inleda planeringsarbetet inför kommande somrar.
– Jag tycker vi har lyckats bra med att förbereda oss inför sommaren, och upplever själv att besökstrycket periodvis har varit högt men inte riktigt lika högt som förra året.
Men hur mycket Gotland faktiskt tjänar på sin turism är en omdiskuterad fråga. I slutet av förra året kom en omdiskuterad rapport på beställning av regionen till teknikkonsultföretaget WSP för att undersöka hur mycket Gotland faktiskt får ut i ekonomisk vinst av sin turistnäring. Resultatet visade på att turismen genererade en årlig omsättning för företagen på över 2 miljarder kronor, och en sysselsättning på 1 200 personer i genomsnitt.
Peter Lindvall tycker att det är en svår fråga att svara på, då rapporten från WSP inte hanterade frågan i sin helhet.
– WSP gjorde sin egna uppskattning för hur mycket besöksnäringen står för i ren omsättning. Jag kan faktiskt inte kommentera det mer än att besöksnäringen är viktig för Gotland. Det är en av våra två huvudnäringar.
Tror du att Gotland skulle klara en till rekordsommar som den 2021?
– Ja, det tror jag. Det baserar jag på att vi kan se till att förlänga säsongen både före och efter högsommaren, men också att vi hittar förbättringsområden efter varje säsong. Men det bygger mycket på att det är många som tar ansvar, både bland oss gotlänningar och besökare.
Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby Centrum, uppmärksammar att visst finns det utmaningar med sommarturismen, men att det trots allt inbringar mer positivt än negativt.
– Gotland hade aldrig haft ett sådant brett utbud av varor, tjänster, upplevelser och god samhällsservice året runt om det inte vore för att vi attraherar både ”korttids-” och ”visstids”-gäster. Ju fler vi kan attrahera och även få att skriva sig här, desto bättre förutsättningar att klara utmaningarna får vi.