Så kan regionen låna ut pengar till ishallsbygget

Att låna ut 250 miljoner kronor till Visby Roma hockeys nybildade bolag kan bli svårt. Men väljer regionen att ge pengarna till hockeylagets förening finns inga laghinder.

Visbys ishall har funnits i många år och nu vill Visby Roma hockey bygga en ny och större anläggning med hjälp av regionen.

Visbys ishall har funnits i många år och nu vill Visby Roma hockey bygga en ny och större anläggning med hjälp av regionen.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2024-05-06 11:10

Nyheten i korthet

  • Visby Roma hockeyklubb kan låna 250 miljoner kronor från Region Gotland om pengarna ges till föreningen, inte till det nybildade bolaget, enligt professor Olle Lundin vid Uppsala universitet.
  • Föreningar kan få lån men alla föreningar måste behandlas lika för att uppfylla likabehandlingsprincipen.
  • Region Gotland kan låna pengar från Kommuninvest, en organisation ägd och styrd av svenska kommuner och regioner. Lånevillkoren är oftast fördelaktiga.

Ny ishall

Vid regionens budgetberedning den 68 maj ska politikerna ta ställning till om de ska låna ut 250 miljoner kronor till Visby Romas ishallsbygge och ge ett årligt driftsbidrag på cirka 20 miljoner kronor. I en serie artiklar belyser vi olika perspektiv av frågan. Det här är del 1: Lånet. Här kan du läsa del 2 och del 3.

Visby Roma har bildat två företag, ett för att bygga och ett för att driva en ny ishall. För att genomföra planen behöver de låna 250 miljoner kronor av regionen. Men lösningen med lån till bolag kan stöta på patrull. Regionen får inte agera bank eller stödja företag på annat sätt ekonomiskt. Det är inte tillåtet enligt kommunallagen eller EU:s regelverk.

Väljer de i stället att låna ut pengarna till Visby Romas förening finns det egentligen inga lagliga hinder.

– Föreningar får man stödja kors och tvärs, säger Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Kruxet är likabehandlingsprincipen, säger han, och utvecklar:

– Ska man stödja en ideell idrottsförening måste man behandla övriga på ungefär samma sätt, det ska vara rättvist. Det vanliga är att man har något sorts reglemente för hur man delar ut bidrag utifrån vissa regler, säger Olle Lundin.

undefined
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, förklarar hur det fungerar med lån till föreningar.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har samma inställning och jämställer lån till föreningar med bidrag.

Regionen har i sin tur stora möjligheter att låna pengar. Vanligtvis vänder de sig i första hand då till Kommuninvest. Det är en demokratisk organisation som ägs och styrs av 294 kommuner och regioner genom en ekonomisk förening. Föreningen äger ett aktiebolag som erbjuder krediter och finansiell rådgivning.

– Det finns egentligen inget tak för hur mycket vi kan låna ut. Vi kontrollerar att regionen sköter sina finanser och gör en bedömning från fall till fall, säger David Ljung, utlåningschef på Kommuninvest.

Kommuninvest har inga synpunkter på varför regionen tar lån, som exempelvis till en ishall, eller om de lånar ut pengarna vidare. De kräver ingen direkt säkerhet utan beviljar lån utifrån regionens förmåga att betala tillbaka.

– Det är rätt så dyrt att sitta med omfattande lånefinansiering, säger David Ljung, som inte rekommenderar överdrivet lånande och skuldsättning.

undefined
Det här är ett förslag på hur en ny ishall i Visby kan se ut.

Kommuninvest har ett högt anseende i lånekretsar vilket gör att de kan låna pengar till en bättre ränta än de flesta.

– Vi har ett gott rykte och får därför låga upplåningskostnader. Det anses säkert att låna ut till Kommuninvest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!