Sågar förslaget om nationalparken: ”Skadligt”

"Förslaget till ny nationalpark vid Bästeträsk måste tillbaka till ritbordet". Det skriver branschorganisation Swemin i ett yttrande, som menar att landets försörjningsberedskap hotas.

De mörka områdena, inklusive de lila, visar var nationalparken föreslås ligga. De röda områden visar den mark som SGU pekat ut som riksintresse för mineralbrytning. Med en buffertzon mellan kalkbrytning och nationalpark är det möjligt att samexistera, tror Swemin.

De mörka områdena, inklusive de lila, visar var nationalparken föreslås ligga. De röda områden visar den mark som SGU pekat ut som riksintresse för mineralbrytning. Med en buffertzon mellan kalkbrytning och nationalpark är det möjligt att samexistera, tror Swemin.

Foto: Naturvårdsverket/GA

Gotland2024-06-18 12:35

Nyheten i korthet

  • Swemin, branschorganisationen för svenska gruvföretag, kritiserar förslaget om att skapa en ny nationalpark vid Bästeträsk på Gotland. Företagen menar att det skulle hota Sveriges försörjningsberedskap genom att förhindra kalkbrytning.
  • Kalkbrytningsföretagen Nordkalk och SMA Mineral äger stora områden inom den planerade nationalparken. De föreslår att skapa buffertzoner eller hitta ersättningsmark för att säkerställa deras verksamhet.
  • Naturvårdsverket ska nu utvärdera responsen på förslaget och eventuellt justera det. Planen är att inviga den nya nationalparken 2026.

Tiden har löpt ut för att yttra sig över det förslag till nationalpark som Naturvårdsverket presenterade i mars. Nordkalk och SMA Mineral, som båda äger stora områden mitt i den planerade nationalparken, har avstått från att yttra sig. Ett yttrande har däremot lämnats av företagens branschorganisation Swemin.

Swemin lyfter fram den unika kvalitet som kalkstenen på norra Gotland har.

– Kalkstenen på norra Gotland är helt unik för Sverige. Det finns inga liknande kända fyndigheter utanför Gotland. Den här typen av kalk går inte att ersätta med andra material, säger Katarina Nilsson vid Svemin.

undefined
SMA Mineral vill att kalkbrottet vid Stucks förklaras som samhällsviktigt, och tror att med en buffertzon mot nationalparken är det möjligt att återstarta brytningen.
undefined
Stucks i Bunge.

I sitt förslag skriver Naturvårdsverket att den föreslagna nationalparken är förenlig med de utpekade riksintressena för mineral som finns i området. Det gäller Stucks, Rute och Fleringe som SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) redan 2005 utsåg som riksintressen eftersom kalken var "mycket viktig ur försörjningssynpunkt".

Swemin anser att Naturvårdsverkets påstående är felaktigt och vilseledande. Förslaget till nationalpark skulle omöjliggöra kalkbrytning. "Det rör sig om ett potentiellt skadligt förslag som omedelbart bör dras tillbaka och omarbetas", skriver Swemin i sitt yttrande.

Även SGU avstyrker förslaget till nationalpark, med hänvisning till att det riskerar att omöjliggöra framtida kalkbrytning.

undefined
Katarina Nilsson, expert på forskning och innovation vid Swemin, lyfter fram den unika kvalitet som kalkstenen på norra Gotland har.

Nationalparken kan endast godtas under förutsättning att kalkbolagens verksamhet säkerställs, anser Swemin. Detta kan ske på två sätt, antingen får bolagen på annan plats tillgång till ersättningsmark för brytning av kalksten av samma kvalitet, alternativt skapas buffertzoner mot nationalparken som gör det möjligt för bolagen att lämna in nya ansökningar om brytning. Swemin tror att buffertzoner kan införas utan att syftet med nationalparken påverkas.

SMA Mineral lanserade förslaget om en buffertzon vid ett seminarium i riksdagen i april. Då önskade bolaget även att verksamheten ska klassas som samhällsviktig, vilket skulle öka möjligheten att återuppta brytningen vid Stucks. Förutom att arrangera ett seminarium i riksdagen har SMA Mineral även uppvaktat försvarsminister Pål Jonsson och näringsminister Ebba Busch i frågan.

En annan som tycker att nationalparksförslaget bör läggas i papperskorgen, men som inte skrivit ett remissyttrande, är Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad. Han anser att det skydd för miljön som en nationalpark ger saboterar Sveriges försvarsförmåga. Han ser norra Gotland som en av Europas mest strategiskt viktiga platser, och har noterat att Försvarsmakten måste ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen varje gång man vill öva på mark som Naturvårdsverket äger.

Enligt SvD tvingades Försvarsmakten inför fjolårets övning Aurora 23 lämna in flera ansökningar, och slutligen fick militären tillstånd under förutsättning att inga värn grävdes, man fick inte skjuta så att häckande fåglar stördes, och inte framföra motorfordon på naturmark.

Försvarsmakten är dock nöjd med Naturvårdsverkets förslag, under förutsättning att man tar hänsyn till det Försvarsmakten framfört i dialogen med Naturvårdsverket. Innehållet i den har inte redovisats.

Naturvårdsverket ska nu gå igenom remissvaren. Efter att, eventuellt, ha justerat förslaget ska sedan en hemställan om att bilda en nationalpark på norra Gotland lämnas till regeringen. Den ska enligt planerna invigas 2026.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!