Sedan biljettpriserna hos Destination Gotland på bara ett år har ökat med runt 50 procent har protesterna varit högljudda från näringsliv, regionledning och gotlänningarna. En namninsamling har hittills fått 11 000 att skriva på, med krav till regeringen om lägre färjepriser. 24 februari riktade också Ted Ljungqvist, kampanjgeneral för tidigare protester under drygt 30 års tid, ett öppet brev till regeringen och ansvarig minister.
Han krävde mer skattepengar till trafiken, och la ansvaret för öns framtid och utveckling på infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD).
– Nu är det Andreas Carlsson och staten som har huvudansvaret – det går inte att frånsäga sig, sa Ted Ljungqvist till Helagotland.se.
Samma dag duckade ministern via sin pressekreterare våra frågor. Under en hel vecka har vi därefter försökt att nå Andreas Carlsson för intervju och en kommentar. På fredagen kom så ett skriftligt uttalande:
”Linjetrafiken till Gotland ska tillgodose tillgängligheten för befolkningen på Gotland och är också en förutsättning för att det gotländska näringslivet fortsatt ska kunna utvecklas. Linjetrafiken utgör också en länk i totalförsvarets verksamhet”, skriver ministern.
Men några nya pengar blir det inte för att sänka biljettpriserna:
”Sverige befinner sig i ett läge där hushållens och företagens ekonomi pressas hårt av bland annat höga priser på drivmedel. Efter regeringens förslag tillfördes därför anslaget för Trafikavtal 200 miljoner kronor 2022. Ungefär 150 miljoner kronor extra blev den slutliga kompenserationen för 2022 till Destination Gotland för de ökade bränslepriserna i enlighet med de avtal som har tecknats mellan Trafikverket och bolaget. Efter förslag från regeringen har också 50 miljoner kronor tillskjutits anslaget för Trafikavtal för samma ändamål 2023”.
Andreas Carlsson tillägger dock att han ”noggrant kommer att följa händelseutvecklingen i de utmanande tider som nu ligger framför oss.”
– Intetsägande och inte det svar jag hade hoppats på, säger en besviken Ted Ljungqvist.
Efter uppmärksamheten har han kontaktats av många, bland annat av en mormor som avbokat en resa för 7 000 kronor till barnbarnen i påsk.
– Det är en katastrofal utveckling vi nu står inför. Massor av människor vittnar om att så här kan vi inte ha det, det här är vår väg som ska behandlas som övrig infrastruktur i landet.