Efter det senaste avvärjda hotet om skolnedläggningar hoppades åhörarna på skoldebatten bland annat få svar på hur de inbjudna politikerna tänker kring landsbygdens skolor och deras framtid. Kan man lita på att det inte dyker upp en ny skolutredning efter valet?
Med undantag för ett par ordväxlingar blev det faktiskt inte så mycket med den utlovade debatten, utan kvällen utmynnade mer i ett samtal i relativt stort samförstånd där de flesta partierna, alla utom FI och M var representerade, var eniga om att landsbygdsskolorna är viktiga för att hela Gotland ska leva.
Liberalerna, som tillsamman med Moderaterna, är de enda partierna som har motsatt sig beslutet att bevara de åtta nedläggningshotade skolorna höjde dock ett varningens finger.
– Det här kommer att kosta väldigt, väldigt mycket och jag är inte säker på att det går att genomföra rent ekonomiskt. Pengarna kommer att behöva tas från omsorg, vården och mycket annat, sa Aina Mattsson (L).
– Ekonomin finns, men alliansen har valt att lägga ett besparingstryck på 60 miljoner på skolan den här mandatperioden. Regionen gör ett plus på 215 miljoner i år. Vi i oppositionen sitter i nämnden och yrkar på anslag så att nämnden inte ska behöva spara in på lärare och annan personal. Men det här röstar alliansen ner, sa Oscar Lindster (S).
– Under den här perioden har budgeten öka med 150 miljoner kronor och just nu tycker jag att det känns jäkligt bra att vi har ett överskott för vi har ökade kostnader inom hela regionen och hade vi inte haft den här marginalen så hade vi varit tvungna att panikbromsa i alla verksamheter, svarade Stefan Nypelius (C).
Bristen på bostäder lyftes också fram som en stor bromskloss för utveckling av landsbygden och dess skolor. I den frågan sa Lena Lind (MP) att man lagt ett förslag om en utredning kring boplikt. Lars Engelbreksson (SD) ansåg att regionen måste gasa sig ur problemet istället för att spara.
Till slut fick politikerna frågan om alla kunde enas om att landsbygdsskolorna ska få vara kvar.
– Det finns en bred majoritet för att skolorna ska vara kvar, beslutet ligger fast, sa Stefan Nypelius.
– Jag tror inte att vi får se någon ny utredning, men problemet är att om vi har en skolorganisation som ständigt är underfinansierad och går med underskott, då blir det lätt att peka på landsbygdsskolorna igen, sa Oscar Lindster.
– Vi tycker att det ska vara ett moratorium på utredningen i den här frågan så att alla får arbetsro, sa Johan Asplund (KD).
Så vad tyckte åhörarna efter den mer än två timmar långa debatten?
– Det känns lite lugnare för de tycks ju vara överens om att stå fast vid det beslut de fattat. Sen får vi se hur de tacklar budgetdelen för där tycks det finnas olika syn på saken, sa Brent Key från föräldraföreningen vid Eskelhem förskola och skola.
– Jag känner mig inte lugn, men lugnare, sa Anette Hammerin, förälder med barn i Endre skola.
Fick du klara besked tycker du?
– Nej. Alla är bara glada och säger det vi vill höra. För första gången i mitt röstberättigade liv vet jag inte vad jag ska rösta på och jag blev inte klokare ikväll.
Tina Hjellström, från Hela Sverige ska levas skolgrupp, som bildades i samband med nedläggningshotet av skolorna, tyckte att debatten var konstruktiv.
Känner du dig lugnare?
– Jo, lite lugnare, men sen tror jag att vi måste fortsätta bevaka och diskutera frågan även framöver.