Skulle bli en fristad för djuren – flera fick avlivas

Många av djuren på nedlagda Gotlands djurfristad utsattes för stort lidande. Två kvinnor misstänks för brott mot djurskyddslagen och en av dem även för djurplågeri. Under onsdagen inleds rättegången.

Enligt länsstyrelsen hölls 68 får i denna ligghall på Gotlands djurfristad.

Enligt länsstyrelsen hölls 68 får i denna ligghall på Gotlands djurfristad.

Foto: Länsstyrelsen Gotlands län

Gotland2024-01-31 06:30

I slutet av oktober 2020 skulle länsstyrelsen göra en djurskyddskontroll på Gotlands djurfristad efter att de fått in en anmälan om att djuren for illa. Fristaden fanns på en fastighet på norra Gotland som ägs av en kvinna skriven i Stockholmsområdet. Verksamheten drevs av en yngre, kvinnlig släkting till henne.

undefined
Enligt länsstyrelsen hölls 68 får i denna ligghall på Gotlands djurfristad.

När länsstyrelsens personal kom till platsen vägrade kvinnan som drev anläggningen att släppa in dem och polis fick tillkallas för att de skulle kunna göra kontrollen. Kontrollanterna såg genast att en del djur var i så dåligt skick att veterinär behövde tillkallas för att göra en bedömning. Bland annat fanns där ett 15-tal får vars klövar var så långa att de inte kunde resa sig. ”Jag har inte tidigare, i något sammanhang, sett så långa klövar på får” och ”Vad jag menar är att djuren utsatts för mycket stor smärta och därmed stort lidande under lång tid”, sade veterinären senare i ett polisförhör.

undefined
Många av djuren på fristaden hade förväxta klövar. Några kunde inte gå och hade utvecklat liggsår.

Kvinnans kommentar om djurens skick var att hon kunde kommunicera med djuren och ”se i djurens ögon att de vill leva”. Hon hävdade också att djuren var under behandling men kunde inte visa upp några journaler över vilka läkemedel de olika djuren fått. När en veterinär senare kom till platsen konstaterade han att 13 av fåren behövde avlivas akut av djurskyddsskäl. Djuren lämnades sedan för obduktion. Resultatet från den visade att fåren hade kroniskt inflammerade leder som varit smärtsamma och gjort att djuren måste ha haft svårt att röra sig.

undefined
Taket på insidan av ligghallen var mögligt och det låg plastrester och annat som kunde skada fåren i hallen.

Under två dagar i början av november gjorde länsstyrelsen en uppföljande kontroll och gick igenom gårdens djur tillsammans med en veterinär. Det handlade om 90 får (varav ytterligare 2 avlivades), 9 tjurar, 7 hästar, 7 grisar, ett 30-tal höns, 7 katter och 3 hundar. 

Kontrollen visade bland annat att många av fåren hade förvuxna klövar och var halta. Tältet där fåren låg var mögligt och där fanns ett antal föremål som kunde skada fåren, till exempel plastpåsar och gamla jordbruksredskap. Flera får hade liggsår som de enligt veterinär måste ha haft i flera månader. Kontrollen visade också att flera grisar var överviktiga och knappt kunde stå. Hästarnas hovar behövde verkas, flera höns hade inte behandlats mot kalkben och hönsens foder var kontaminerat av råttor som åt ur foderkärlen.

undefined
”Det kryllade av råttor överallt på gården. Här dricker och äter de av hönsens mat och vatten i hönsens rastgård”, står det under länsstyrelsens foto som finns med i polisens förundersökning.

En av hästarna var i mycket dåligt skick och hade enligt uppgift haft fång flera gånger under åren innan kontrollen. ”Den hade så ont att den inte alls ville skifta vikten”, ”Jag kände att det var väldigt förändrade hovar. Det var nästan chockartat”, säger en veterinär som undersökt hästen i ett senare polisförhör. Flera hovslagare och veterinärer rekommenderade under senhösten 2020 att hästen skulle avlivas, något som senare skedde.

undefined
En häst vid Gotlands djurfristad hade under flera år haft besvär med fång och hade enligt flera veterinärer kraftiga smärtor. De rekommenderade avlivning och bedömde hästen utom räddning.

Efter kontrollen fick kvinnan som drev verksamheten ett vitesföreläggande om att åtgärda de brister som hittats vid kontrollen. Men så skedde inte. I april 2021 fick hon djurförbud och i maj samma år omhändertogs alla djur. 

Både kvinnan som ägde fastigheten där djurfristaden fanns och hennes yngre, kvinnliga släkting som skötte djuren är åtalade misstänkta för brott mot djurskyddslagen. 

– Hennes inställning är att hon inte har haft så mycket med det här att göra och att hon inte har haft för avsikt att på något sätt bryta mot några djurskyddsregler, säger den äldre kvinnans advokat Solveig Sörlien. Hon fortsätter:

– Det är klart att hon inte har mått så bra av det här och rättegången har också ställs in vid några tillfällen och nu har det också gått lång tid. Medmisstänkt är ju en nära släkting så det är klart att det är lite känsligt.

Den yngre kvinnan åtalas även för misstänkt djurplågeri av ett 50-tal får och en häst. Hon förnekar brott. I polisförhör har hon bland annat sagt: ”Vi på djurfristaden har varit väldigt noga med både etiska, moraliska och juridiska ställningstagande.”

Vi har sökt både hennes advokat och åklagaren för en kommentar utan att lyckas.

En kvinna misstänks för djurplågeri av djur på Gotlands djurfristad. Hon, och en äldre släkting, är dessutom misstänkta för brott mot djurskyddslagen. Under onsdagen inleds rättegången i Gotlands tingsrätt.
En kvinna misstänks för djurplågeri av djur på Gotlands djurfristad. Hon, och en äldre släkting, är dessutom misstänkta för brott mot djurskyddslagen. Under onsdagen inleds rättegången i Gotlands tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!