Gotländska ungdomar om sina alkoholvanor

Den senaste tiden har två av Visbys populäraste uteställen tilldelats en varning från regionen – båda efter anklagelser om att överförfriskade minderåriga befunnit sig i lokalen. Men vad säger gotländska ungdomar själva om alkoholkulturen på ön? "De flesta jag känner dricker", säger 16-åriga Gustav.


Hur mycket och hur ofta dricker gotländska ungdomar? Helagotland har frågat ett tjugotal om deras alkoholvanor.

Hur mycket och hur ofta dricker gotländska ungdomar? Helagotland har frågat ett tjugotal om deras alkoholvanor.

Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Gotland2024-04-19 06:15

Helagotland har pratat med ett tjugotal personer mellan 14 och 20 år om hur alkoholkulturen bland öns ungdomar ser ut. Med hänsyn till ämnet är alla anonyma, namnen som uppges i artikeln är fingerade.

Systrarna Agnes och Flora, 16 och 20 år gamla, har inte själva gått på krogen som underåriga – alltså under 18 – men känner flera personer som gjort det. I de fallen har de kommit in genom att ha kontakter inne på verksamheten.

– Det kan vara en bartender som skriver upp en på listan, sen släpps man in utan att visa legg, berättar Agnes. 

De flesta ungdomar som Helagotland pratar med känner någon som har kommit in på krogen innan de fyllt 18. De flesta är överens om att hur vanligt det är beror på vilken krets man rör sig i, men också huruvida man är sist i kompisgänget att fylla myndig.

undefined
"Jag var på krogen en gång innan jag fyllde 18. Då gick jag in tidigt på kvällen och gömde mig på en toalett".

I vissa fall har underåriga kommit in med hjälp av falsklegg eller med ett syskons legitimation. Andra har använt sig av mer kreativa lösningar.

– Jag var på krogen en gång innan jag fyllde 18. Då gick jag in tidigt på kvällen – innan vakterna började kolla legg – och gömde mig på en toalett. Sen gick jag ut när det började komma fler gäster, säger 20-åriga Miriam.

Hon och hennes jämnåriga vänner Alva, Fatima och Livia berättar att det under deras tonårstid inte var ovanligt att gå på krogen innan man hade fyllt 18.

– Någon som hade långt, brunt hår kunde låna legg från en korthårig kompis med blont hår – och det funkade. Vakterna tittade inte noga alls, säger Miriam.

Enligt Livia kunde samma legitimation ibland användas av flera olika personer under samma kväll.

– En gång skickades legget bara vidare till nästa person i kön, som visade upp det och sen gjorde samma sak till en tredje, berättar hon.

undefined
Många ungdomar vi pratar med menar att drickandet börjar i tidig ålder.

De flesta vi pratar med upplever alkoholkonsumtionen bland ungdomar på ön som hög.

– Många börjar dricka när de är typ 14 år. När jag konfirmerade mig var det ”supfest”, berättar Agnes.

– Jag har varit konfirmationsledare och det är samma sak varje år, lägger Flora till.

Den uppfattningen delas av andra vi pratar med. 16-åriga Olof och Gustav säger att många börjar dricka i tidig ålder och att festandet sedan fortsätter genom tonåren.

– De flesta jag känner dricker ganska ofta och ganska mycket, säger Gustav.

Riskbruk av alkohol är vanligast bland unga, i dag uppger 22 procent i åldrarna 16-29 att de har ett riskfyllt drickande. Trots att det kan låta som en hög siffra dricker svenskarna allt mindre. Bara bland skolungdomar halverades alkoholkonsumtionen under 2000-talet.

Många som Heagotland pratar med uppger att drickandet bland ungdomar på Gotland ofta sker på hemmafester eller på parkeringar vid olika epa-träffar. Flera berättar även om så kallade ”bygdegårdsfester”.

– Då hyr någon lokalen, ibland måste de inbjudna swisha en summa för hyran, berättar Gustav.

undefined
Många ungdomar vi pratar med uppger sociala medie-plattformen Snapchat som ett vanligt sätt att få tag i alkohol.

Hur man får tag i alkoholen varierar – den kan komma från såväl ytligt bekanta som äldre syskon eller föräldrar.

– Här känner alla alla, vilket gör det enklare att få tag i alkohol. Det är alltid någon som har ett storasyskon som kan köpa ut, konstaterar Olof.

– Vid taxibilarna vid Öster hänger det ibland personer som kan köpa alkohol till en, berättar 16-åriga Nina.

Att nå langare genom att skriva till anonyma konton på Snapchat är också en möjlighet. När Miriam, Alva, Fatima och Livia var i tonåren var det en vanlig metod.

– Flera gånger köpte vi av en konstig man som hade pistoler hemma. Då tänkte man att det inte var så farligt, men jag skulle verkligen inte vilja att min 15-åriga lillasyster gjorde samma sak, säger Fatima.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!