Våren innebär häckande fiskmåsar och nu läggs grunden för vad som kan komma att bli en jobbig och möjligtvis hotfull sommar för många. Efterfrågan på hjälp med störande fiskmåsar har ökat under det senaste året, enligt Anticimex.
– Vi är inte de första folk tänker på när det gäller fåglar. Men vi gör mycket förebyggande jobb och stör fåglarna innan de får ungar, säger Mats Johansson, presstalesperson för Anticimex Gotland.
Det handlar då nästan uteslutande om företag och offentliga miljöer, berättar han. Däremot har de några konkreta tips på hur du som privatperson kan säkra byggnaden mot måsfåglar:
- Minska födotillgången genom att säkerställa att komposten och sophanteringen inte är exponerad.
- Montera vajrar eller linor på taket.
- Använd navigeringsstörande fågelskrämmor.
Skulle dessa saker inte fungera kan det bli aktuellt med skyddsjakt under den period då fiskmåsen är fredad, 1 april till och med 31 juli. Det är dock inte speciellt vanligt att det ges tillstånd till skyddsjakt på fiskmås.
– Det finns särskilda premisser som gör att det kan bli en fråga om skyddsjakt, till exempel om det skulle röra sig om att måsar byggt bo och skitar ner vid ett friskluftintag på ett sjukhus, säger Mats Johansson.
Den generella måttstocken för när det är aktuellt med skyddsjakt är dock att det ska vara fara för hälsa och säkerhet, berättar Anna-Lena Fritz, chef för enheten för naturskydd på Länsstyrelsen. Det är till dem som ansökan om skyddsjakt ska lämnas in.
– Det är svårt att uppnå de kriterierna när det gäller fiskmåsar. Exempelvis tärnor kan ju bli väldigt aggressiva men de håller oftast till vid stränderna, säger hon.
Vidare berättar hon att chansen ökar att få beviljad skyddsjakt om förebyggande åtgärder görs innan. Exempelvis genom vajrar och fågelskrämmor.
– Det ligger mycket på den som ansöker att visa vad skälen är, hur många fåglar det handlar om och om man vidtagit åtgärder tidigare. Det krävs ganska mycket, säger hon.
Ansökningarna om skyddsjakt har redan börjat trilla in till Länsstyrelsen, bland annat från Gotlandshem, berättar Anna-Lena Fritz. Det gäller då en rad olika fåglar, bland annat fiskmåsen.
– Den är ett stort problem vid alla kustkommuner, och Gotland är ju bara kust, säger Mats Johansson och skrattar.