”Jättetufft läge för hyresgästerna med 5,6 procent”

”5,6 procent är betydligt lägre än Gotlandshems utgångsbud, men det blir jättetufft för hyresgästerna ändå.” Det säger Hyresgästföreningens förhandlare Susanne Davidsson.

Joakim Martell, vd för Gotlandshem, är besviken över Hyresmarknadskommitténs beslut. Gotlandshems utgångsbud var 17,53 procent. Höjningen blir 5,6 procent.

Joakim Martell, vd för Gotlandshem, är besviken över Hyresmarknadskommitténs beslut. Gotlandshems utgångsbud var 17,53 procent. Höjningen blir 5,6 procent.

Foto: Henrik Lindstedt

Gotland2024-02-05 16:00

– Jämför man utfallet med vad Gotlandshem yrkade är jag inte besviken. Men det blir tufft för hyresgästerna ändå. Det är de som ska öppna plånboken, och det är inte bara hyran som stiger, säger Susanne Davidsson.

Hos Gotlandshem är besvikelsen desto större över Hyresmarknadskommitténs beslut om att höja hyran med 5,6 procent. 

– Jag är förvånad över beslutet. Nivån är för låg och det finns ingen förutsägbarhet, säger Gotlandshems vd Joakim Martell.

Joakim Martell hoppades att den förhandlingsmodell som Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna kommit fram till skulle underlätta en lokal överenskommelse. Men för femte året i rad strandade förhandlingen och hyrorna fick avgöras centralt av Hyresmarknadskommittén. 

Gotlandshems utgångsbud var 17,53 procent, men i budgeten för 2024 räknade bolaget med en hyreshöjning om nio procent. Beslutet om en höjning med 5,6 procent innebär ett minus i budgeten med cirka tio miljoner kronor.

Läget är inte akut, påpekar Joakim Martell, men Gotlandshem behöver kanske sälja fastigheter i år:

– Att se över vilka objekt som går att sälja är ett ständigt pågående arbete, men vi behöver kanske jobba lite snabbare nu.

För hyresgästerna är talet om försäljning ett orosmoln.

– Det brukar höras varje år, och det skapar otrygghet. Det är inte objekt som ska säljas, utan hyresgästers hem. Man vet vad man har, men inte vad man får med en privat hyresvärd, säger Susanne Davidsson.

Beslutet om hyrorna påverkar inte planerna för kvarteret Riggen, där rivningslov och bygglov redan är klart.

– Riggen är i grunden att projekt med många fördelar. Vi äger marken och kan dubbla antalet bostäder, säger Joakim Martell.

Den generella höjningen om 5,6 procent gäller från den 1 januari i år. Den nya hyran tas ut i mars, och den retroaktiva hyran för januari och februari tas ut under mars, april, maj och juni. Som exempel anger Gotlandshem att en trea om 81 kvadratmeter i Fårösund får fjolårets hyra om 6 596 kronor höjd med 370 kronor.

undefined
Två hyresförhandlingar har avgjorts. Förutom den generella höjningen även en justering enligt bruksvärdesmodellen. För de boende i Sjöliljan innebär den förstnämnda en höjning, medan justeringen enligt bruksvärdesmodellen sänker hyran.

Förutom den generella höjningen är Gotlandshem och Hyresgästföreningen överens om en justering enligt bruksvärdesmodellen. Modellen tar hänsyn till bland annat bostadens standard, vilket kvarter och vilket bostadsområde den finns i. Hyrorna började justeras 2021, och nu återstår cirka 1 500 lägenheter. Förändringen innebär sänkt hyra för en del, och en höjning för andra.

– I år blir vi klara med alla som får sänkt hyra. Den justeringen kommer på hyran i mars, säger Joakim Martell.

Bland de som får en sänkning enligt bruksvärdesmodellen är boende kvarteret Sjöliljan på Galgberget. Höjningar får bland andra de som bor i Gotlandshems kvarter i innerstan.

Den utdragna hyresförhandlingen är inte bara till nackdel för de boende i Gotlandshem. Många privata hyresvärdar inväntar tills Gotlandshems hyror är klara, innan de sätter sig vid förhandlingsbordet för att göra upp med Hyresgästföreningen.

– Jag har bokade möten med flera privata hyresvärdar, säger Susanne Davidsson.

Bland dem hon ska träffa finns Klarabo, med hyresgäster i Stäven och Bogen. Som vi tidigare berättat skickade bostadsbolaget ut nya avier med höjd hyra i början av året, utan att ha träffat en överenskommelse med Hyresgästföreningen.

– Jag tror Klarabo vill ha en uppgörelse. Det är alltid bättre med en förhandlad hyra, än en som inte är förhandlad. Ordning och reda är alltid bäst, säger Susanne Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!