Det var på fredagen som m/s Drotten fick ett tekniskt fel och alla turer ställdes in. Under lördagen meddelade rederiet att 15 turer under fyra dagar som var planerade med m/s Drotten, var inställda. Cirka 15 000 resenärer har meddelats med sms och mail och information har lagts ut på rederiets hemsida.
När resenärerna fick besked om detta, bildades långa köer både i terminalen och till telefonbokningen.
– Vi har inte spärrat telefonerna. Det är extremt stor volym av telefonsamtal och det går bara att lägga en viss mängd i kö. Sedan blir det spärrton, säger Marcus Risberg, vd på Destination Gotland.
Han berättar att man bemannat allt man kan.
– Det finns inte en rimlig möjlighet att hålla de svarstider som jag förstår att kunderna vill ha.
Under lördagen och söndagen är de två LNG-färjorna i trafik dygnet runt. Det är först på måndagen som man kan sätta in extra turer med dessa. Några andra fartyg, förutom m/s Drotten, finns inte längre tillgängliga.
– Vi har tittat efter eventuella andra tillgängliga fartyg men det går inte med så kort varsel.
Som bokningsläget ser ut nu är det alltså först efter helgen som Drotten-resenärerna kan få plats på färjan till fastlandet.
– Räkna med att det lättar först natten mellan måndag och tisdag. Många kommer att bli väldigt försenade, säger Marcus Risberg.
Bokningsläget när det gäller platser på turen från fastlandet till Gotland ser bättre ut. Men även dessa turer dras med problem eftersom det är svårt att komma fram på telefon och boka om. Rederiets hemsida har också kö.
Hur det går med det gods som skulle fraktats med m/s Drotten är inte klart.
– Vi har kontaktat åkerierna för att ta reda på om gods som inte är beroende av tiden, kan vänta för att vi ska kunna skapa fler bilplatser.
När det gäller m/s Drotten letar rederiet efter olika varv med docka som kan torrlägga henne inför reparationen. Hon kan gå för egen maskin, eventuellt med hjälp av bogserbåt och felet ska inte vara komplicerat.
– Vår tekniska avdelning säger att det är ett ganska snabbt åtgärdat fel, säger Marcus Risberg.
Alla resenärer som drabbats av förseningar får ersättning enligt EU:s förordningar med skäliga omkostnader. Man måste själv begära ersättningen. Det gäller flera tusen resenärer och rederiet har varit i kontakt med regionen för att öppna lokaler som gymnasiksalar och liknande.
Linnea Fredgren och Magnus Westerlund är några av de drabbade. De skulle ha åkt tillbaka med 18.40 färjan under lördagskvällen men under morgonen kom beskedet att den var inställd.
— Det har inte gått att nå de via telefonen så vi fick åka hit till terminalen. Det gick inte heller att boka en ny resa via hemsidan, säger Linnea Fredgren.
— Vi lär väl stå här och vänta i några timmar åtminstone, säger Magnus Westerlund.
Victor Eriksson med familj har fått plats 23 i standby-kön. Förhoppningen är att komma med 12.15 färjan.
— Vi skulle ha åkt med färjan 10.10. Nu har vi lyckats boka biljetter till nattfärjan ifall att, men det tog tid. Hemsidan pallade först inte trycket, säger han.
Lena Kupiainen, Mauno Kupiainen, Sara Zidén, Esa Kupiainen och Tobias Kupiainen är också missnöjda.
— Vi fick inget sms så vi visste inte att den var inställd förrän vi kom hit, säger Mauno Kupiainen.
— Hade vi vetat innan hade vi gjort på ett annorlunda sätt. Då hade vi kunnat boka en annan resa direkt, säger Lena Kupiainen.
Vad har ni fått för information?
— Vi har inte hört ett skit, deras kundtjänst är urkass. Sidan kraschade men ändå blev vi hänvisade dit för att boka, säger Sara Zidén.
Både Anders Dessle och Jörgen Torverud skulle åkt med 10.10 färjan.
— Jag var här 07.30 och ställde mig i kön. Jag fick inget sms om att den var inställd, utan såg det av en slump när jag skulle gå in och boka sittplatser, säger Jörgen Torverud.
— Det är inte något gott betyg för rederiet här. Jag fick ett sms i går kväll och försökte ringa men kom inte fram, sen stängdes växeln, säger Anders Dessle.