100 sökande till skolorna på norra Gotland

Lärarbrist och nedläggningshotade högstadier har dragit oroliga blickar mot Fårösund och Slite under året. Men efter ett viralt inlägg från föräldrarna tror rektor Susanne Granat Ahlstrand att vändningen är här: "Förvånansvärt högt söktryck."

Lisa Blochmann, Barbro Kalström och Hanna Dagerås är en del av föräldragruppen på Fårösundsskolan som i vintras skapade opinion mot sammanslagningen av högstadierna. Nu har de också skapat ett viralt inlägg för att locka lärare till orten.

Lisa Blochmann, Barbro Kalström och Hanna Dagerås är en del av föräldragruppen på Fårösundsskolan som i vintras skapade opinion mot sammanslagningen av högstadierna. Nu har de också skapat ett viralt inlägg för att locka lärare till orten.

Foto: Henrik Lindstedt

Gotland2024-06-05 05:45

Nyheten i korthet

  • Uppemot 100 personer har sökt lärartjänster på norra Gotland, trots tidigare lärarbrist och nedläggningshotade högstadier. Runt 15 lärare är på väg att skriva kontrakt.
  • Föräldragruppen i Fårösund har bidragit till framgången genom en viral Facebook-kampanj som erbjuder hjälp med boende till blivande lärare.
  • Trots framstegen finns utmaningarna med att få upp lärarbehörigheten kvar. Både facket och rektorn ställer sig frågande till om uppdraget från politikerna kommer leda till rätt resultat.

Uppemot 100 sökande till lärartjänster på norra Gotland. Det trodde nog inte många efter vinterns krisrubriker. 

– Det har varit förvånansvärt högt söktryck, bättre än vad ryktet sagt, säger Susanne Granat Ahlstrand, rektor för norra Gotlands skolområde. 

Runt 15 lärare är nu på gång att skriva kontrakt och många av dem är från fastlandet. 

Men ännu saknas lärare i några ämnen, så som tyska och teknik.

– Vi kommer kunna starta skola i augusti med de vi har på plats i dag. Sen får vi fylla på och jag har gott hopp om att hinna göra det innan jag går på ledighet.

undefined
Susanne Granat Ahlstrand är rektor för norra Gotlands skolområde.

Framgångarna kan delvis tillskrivas en viral kampanj signerad föräldragruppen i Fårösund. I ett inlägg på Facebook erbjuder de hjälp med att ordna bostad åt blivande lärare. 

– Inlägget har setts av 400 000 och då har vi inte marknadsfört det, så det är helt fantastiskt. Vi i föräldragruppen har varit i kontakt med åtminstone fyra personer som vill ha hjälp med bostad om de skulle få en anställning, säger Lisa Blochmann. 

Rektor Susanne Granat Ahlstrand är tacksam över föräldrarnas engagemang och den spridning som jobbannonserna fått. Men alla sökande har inte haft rätt erfarenheter, berättar hon. Totalt 40 hade tillräcklig kompetens för att gå vidare i processen. 

– Flera av dem som sökt är inte utbildade och i samtal har det visat sig att många saknar insikten om vad det innebär att Gotland är en ö.

undefined
Fårösundsskolan har låg lärarbehörighet. Men nu kan den vara på väg att höjas.

De positiva tongångarna står i kontrast mot vinterns debatt om högstadierna i Fårösund och Slite. För även om vi nu ser en ljusning så är utgångsläget tufft. Andelen lärare som är behöriga i minst ett av ämnena de undervisar i har sjunkit kraftigt de senaste tio åren. I Fårösund från ovanligt höga 82 procent 2014/15 till 38,7 procent 2023/24. Solklintskolan ligger lägre än så. 

Det var mot bakgrund av det som förvaltningen tidigare i år föreslog en sammanslagning av de två högstadierna. Men förslaget fick nobben av politikerna efter att föräldrarna i Fårösund tagit sitt högstadium i försvar

I och med nyanställningarna väntas behörigheten öka, åtminstone i Fårösund. Men utmaningarna med att få upp behörigheten kvarstår. När politikerna röstade ner förslaget om sammanslagning fick skolorna i stället i uppdrag att pröva alternativa lösningar: fjärrundervisning, att låta vissa lärare tjänstgöra på båda skolorna och att bussa elever emellan för vissa lektioner. 

Frågan är om det löser problemet. I en rapport till barn- och utbildningsnämnden höjer förvaltningen varningsflaggor, efter information från rektorn. Flera av åtgärderna är förknippade med ökade kostnader, påpekar tjänstemännen, och det finns en risk att delade lärartjänster leder till att lärare säger upp sig.

undefined
Linda Rung, ordförande i Sveriges lärare Gotland, kör själv mellan hemmet i Fårösund och jobbet på Solklintskolan i Slite. Hon kan intyga att pendlandet emellan kostar en slant.

Även Linda Rung, ordförande i Sveriges lärare Gotland och anställd på Solklintskolan, är kritisk. Särskilt mot delade tjänster.

– Då tror jag många kommer se sig om efter andra jobb, säger hon och påpekar att resandet kostar både tid och pengar. 

– När man åker emellan är det svårt att få tid till att bygga en kultur och relationer till eleverna. 

I stället borde politikerna satsa på högre löner och särskilda landsbygdsbidrag, för att uppmuntra lärare att ta jobb utanför Visby, anser Linda Rung. 

Susanne Granat Ahlstrand efterlyser "politisk vilja" för att komma till rätta med problemen. 

– Gotland är väldigt skoltätt och det är också en del av den stora kostnadsfrågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!