Förra veckan skrev GA om hälso- och sjukvårdsledningens planer på att stänga sju vårdplatser på kirurgavdelningen C3. Nu kommer stark kritik mot förslaget.
– Att minska antalet vårdplatser, när man redan har brist, är en mycket dålig idé, säger Regina Göbel, ordförande i Gotlands läkarförening.
Statistik visar att Visby lasarett har högst andel utlokaliseringar i landet, det vill säga att patienter vårdas på en annan avdelning än den som de egentligen skulle ha legat på. Det är förenat med en rad olika risker, förklarar Regina Göbel och kallar det hela för ”patientosäkert”
– Det är inte en fråga om utan när något händer, säger hon.
Läkarna på Visby lasarett anser att det lagda förslaget är helt fel väg att gå och att det i slutändan kan bli en mycket dyrköpt besparing.
– När man analyserar förslaget så förstår man att det är början på en raskt nedåtgående spiral, säger Regina Göbel, som genom fackliga kollegor fått information om hur bland annat sjukvården i Södermanland påverkats efter att man minskade vårdplatserna.
Det ansträngda läget resulterade i att personal sa upp sig och sedan följde stora problem med att få kompetent hyrpersonal.
– Efter en tid visade det sig att de inte hade sparat ett dugg, konstaterar Regina Göbel.
Hyrpersonalstopp och färre vårdplatser kommer enbart att göra situationen på Visby lasarett ännu mer ansträngd, enligt Regina Göbel. Hon poängterar vikten av att Region Gotland försöker behålla den vårdpersonal och de läkare som finns i dag. Facket kan inte heller se att hälso- oh sjukvårdsförvaltningen har försökt att återanställa personal som sagt upp sig på grund av arbetsmiljön.
Att ta bort vårdplatser på kirurgen riskerar ytterligare personalflykt, tror hon, genom att de nuvarande kirurgerna får färre operationer och då kan komma att söka sig till andra sjukhus.
– Nyckeln till framgång är en adekvat bemanning. Till en början kan det kosta en peng, men att låta bli att till exempel hyra personal leder till en negativ spiral, säger hon.
Ortopedläkarna varnar för att om sjukvården drar ner på antalet platser på lasarettet så kommer det att få konsekvenser för de patienter som väntar på planerade operationer, exempelvis ryggoperationer.
Regina Göbel varnar också för att det i slutändan kan komma att bli en hög nota för Region Gotland eftersom patienten har rätt till en 90-dagars vårdgaranti, vilket betyder att man efter tre månader har rätt att söka vård hos en annan vårdgivare. Regina Göbel ser därför att det som skulle bli en besparing istället kommer att kosta i form av utomlänssjukvård.
– Man ska inte spara på fel ställe, som gör att det bara kostar mer i slutändan, säger hon.
Gotlands läkarförening befarar att stängningen av vårdplatserna inte blir tillfällig.
– I september är det inte som att alla problem, vips, är borta, säger Regina Göbel.
Läs insändarna från Gotlands läkarförening och ortopedläkarna vid Visby lasarett här och här.