Efter flera försök inleddes så under torsdagen rättegången mot två kvinnor som åtalats misstänkta för brott mot djurskyddslagen. Den yngre av dem, som drev Gotlands djurfristad på en gård i Hangvar, är även åtalad för djurplågeri. Hon var inte närvarande på grund av sjukdom, men rätten beslutade att genomföra rättegången utan henne eftersom det redan finns ett filmat förhör med henne. Den äldre kvinnan var med på länk från Södertörns tingsrätt.
Dagen inleddes med att kammaråklagare Angelica Runesson lade fram de bevis hon har för att styrka åtalen. Det handlar bland annat om rapporter från länsstyrelsens kontroller, rapporter från de veterinärer som undersökte djuren på djurfristaden och resultat av de obduktioner som gjorts på djur som veterinärerna bedömde behövde avlivas.
På gården fanns bland annat tjurar, hästar, höns, hundar, katter och ett hundratal får. Åklagaren lyfte särskilt fram veterinärernas utlåtanden som berättar om exempelvis klövar som fått växa sig så långa att fåren inte kunde gå, får med svullna och smärtande leder, två får med lunginflammation och några med trycksår.
Enligt den veterinär som undersökt de flesta av fåren har djuren utsatts för stort lidande under lång tid. En häst som fanns på gården har enligt journaler och dokument haft den smärtsamma sjukdomen fång under ett antal år. En veterinär säger i ett polisförhör att ”hästen har levt lång tid med skador som är väldigt smärtsamma”.
Den yngre kvinnans advokat, Tomas Fridh, var med på länk. Å sin klients vägnar framförde han att hon hävdar att hon inte utsatt djuren för ett obefogat och onödigt lidande.
Efter att djuren på djurfristaden omhändertagits fick den yngre kvinnan djurförbud vilket innebär att hon inte får ha hand om eller ge råd om hur djur ska skötas. Men åklagaren menar att hon och hennes släkting brutit mot förbudet vid ett par tillfällen och det är för detta de åtalas. Kvinnan ska bland annat ha befunnit sig ensam på gården medan det fanns djur i huset och dessutom gett sin släkting råd om en hund.
I ett filmat förhör som varade i 1 timme och 40 minuter fick sedan den yngre kvinnan berätta sin version om vad som hänt. Med ganska gäll röst och stundtals hetsigt hävdar hon att djuren inte har lidit, att de har varit väl omhändertagna och fått medicin mot smärtor om de behövt det. ”Jag är superkänslig för lidande, jag skulle aldrig tillåta det”, sade hon vid ett tillfälle.
Hon känner sig förföljd av länsstyrelsen och menar att tjänstemännen på myndigheten ljuger och undanhåller information som kan vara till hennes fördel. Hon ifrågasätter också om det verkligen är hennes får som obducerats. Hon sade också att hon skulle ha avlivat en del av djuren om de hade lidit – men det gjorde de inte för de fick smärtstillande och vård.
Kvinnan sade att hon mådde psykiskt dåligt under den här perioden, särskilt efter djurförbudet. Men hon förnekar att hon brutit mot förbudet.
Den misstänkta kvinnans äldre släkting hade också hon förhörts och filmats tidigare i år och filmen visades i rätten. I den förnekar hon bestämt att släktingen skulle ha haft något att göra med skötseln av djuren på gården efter djurförbudet.
Under eftermiddagen fortsatte rättegången med bandade förhör från flera veterinärer. Rättegången avslutas under fredagen och dom väntas den 20 september.