– Det är nog många som är förvånade över att se de här träden stå här i dag, säger Maude Larsson.
Hon har varit försiktig med att ge offentlighet åt projektet som sysselsatt henne den senaste tiden.
– Om jag hade lagt upp i Hemsegruppen på Facebook skulle alla vilja vara med och plantera. Och då kan det bli pannkaka, säger Maude Larsson.
Så det var en överraskning när träden försvann – och en överraskning när de kom tillbaka?
– Så kan man säga, ja.
Lite bakgrund för den oinvigde: I maj förra året sågade Trafikverket ner lindarna som stått längs Storgatan i flera decennier. Ingreppet gjordes utan förvarning och motiverades med att träd i gångbanan skapar otrygghet.
När Hemseborna såg vad som skett tog det hus i helvete. ”Tjugo år gamla träd, som skapade en grön oas i Hemse har bara skövlats. Det är fruktansvärt att se, jag är väldigt ledsen”, sa en Hemseföretagare till Helagotland när det begav sig.
Även Maude Larsson, som driver Hemse Guld & Present, blev bestört.
– Tomrummet efter träden har främst märkts utanför Snäusbodi (kiosken på Hemse). Det blev en totalt steril miljö där, med massa buller, äckligt skarpt ljus och ingen skugga. Ända sen trädfällningen har det skvalpat i mig, att vi måste göra något åt det här, säger hon.
Sörj inte, plantera. Ungefär så resonerade Maud Larsson, som började dra i några trådar för en tid sedan. Runt 80 blomplantor och tre prydnadsaplar lyckades hon och de andra i den informella projektgruppen uppbåda.
I måndags var det dags att placera ut dem i kärl längs Storgatan. En ny bänk, dit man kan söka sig för lite svalka, blev det också – när man ändå var farten.
– Det här kan ju inte ersätta de gamla träden, men tror det kommer bli helt fantastiskt när träden växt till sig lite.
Blomsterstråket sträcker sig från kiosken till järnhandeln. I dagsläget, ska tilläggas.
– Vi får se. Det här är ett test. Faller det väl ut kanske vi fortsätter i sydlig riktning. Hittills har det bara varit glada tillrop från dem som bor här.
De tre prydnadsaplarna återfinns på trottoaren utanför kiosken, ungefär där de nersågade lindarna stod förut.
Ni har inte stött på patrull från Trafikverket?
– Vi har haft kontakt med dem. Så länge träden inte står i gångbanan, på deras mark, har de inga invändningar. Och det här blir precis utanför. Så nej, säger Maude Larsson. (Detta bekräftas av Bob Kolmodin, projektledare på Trafikverket.)
Kärlen och träden har köpts in av Knutpunkt Hemse. Blommorna står däremot regionen för.
– Jag tycker det är fint att de kan bidra med det. Annars hamnar allt i Visby, där det ska prunkas så in i bängen, säger Maude Larsson.
Under ytan i denna historia finns den uråldriga konflikten mellan stad och land. Genom att inte förankra trädfällningen bland Hemseborna sågade Trafikverket – och staten – rakt in i denna känsliga nerv.
Nu är tongångarna gentemot överheten i Visby lite mer försonliga. I alla fall när Maude Larsson pratar om regionen, som visserligen inte var direkt inblandad i händelsen förra året.
– Jag tycker det lossnat, dialogen har liksom öppnats igen. Och det är mycket tack vare Eva Lovén (som nyligen anställdes för att leda ett projekt som ska utveckla Klintehamn, Roma och Hemse). Förut blev det att man fastnade i växeln när man ville dryfta något med regionen eller myndigheterna. Nu skickar vi det bara till Eva, så hjälper hon oss att ta det vidare, säger Maude Larsson.