När Region Gotland 2009 var på väg att sälja hamnen till privata bolag bildade boende i Kappelshamn arbetsgrupp och uppvaktade politikerna. En så stor hamn borde vara offentligt ägd.
Så blev det också. 2016 såldes hamnen till Fortifikationsverket. Den var då i så dåligt skick att den var belagd med nyttjandeförbud och inte har använts under flera år.
– Jag trodde militären skulle synas mer efter att de tog över. De har varit här och övat någon gång, men annars har de inte synts till, säger Berra Sandström som bor med utsikt mot Kappelshamnsviken.
Det har med andra ord varit lugnt i viken. Även trafiken med lastfartyg vid Storugns har minskat. Men Berra Sandström ser gärna att det blir mer liv och rörelse.
– Hamnen har sett väldigt tråkig ut, ödslig och i dåligt skick. Om den rustas kan det bli ett lyft för hela bygden. Vi kan kanske få tillbaka färjetrafik sommartid, som vi hade en gång på 1960-talet, säger han.
Monica Flodman, även hon med utsikt över viken, välkomnar satsningen:
– Det har inte varit roligt att se hur hamnen förfaller. Och en fungerande hamn behövs, så som omvärlden ser ut nu.
I senaste medlemsbladet tar idrottsklubben i Kappelshamn upp hamnen. I en enkät är fem Kappelshamnsbor samfällt positiva till att den rustas. Förhoppningen är att verksamhet i hamnen påverkar Kappelshamn positivt på flera sätt.
– Jag tror 90 procent av alla som bor här är positiva, säger Berra Sandström.
Nu ser det ut att bli liv och rörelse i viken. Trafikverket har fått i uppdrag att göra en mer noggrann beräkning av kostnaderna för att rusta hamnen och åtgärda farleden. Närmast väntar en geoteknisk undersökning av farleden.
– Vi hann inte göra några undersökningar förra gången. Nu behöver vi borra i bottnen för att se vad som krävs för att ordna farleden. Det är kort om tid den här gången också, men det finns beredskap och jag tror att vi ska klara uppdraget i tid, säger Anna Fällbom vid Trafikverket.
En kostnadsberäkning ska presenteras senast den 25 juni.
– Jag tror regeringen vill ha en kostnadsberäkning i tid för att få in hamnen i höstbudgeten, säger Anna Fällbom.
Enligt den preliminära tidsplan som presenterades i november ska projektering, miljötillstånd och andra förberedelser vara klara under 2026. Upphandling av arbeten görs under 2027, och arbetena med att renovera hamnen och åtgärda farleden pågår till halvårsskiftet 2030. Efter det ska hamnen kunna tas i bruk.