I september 2018 sade Mark- och miljööverdomstolen nej till både SMA Mineral och Nordkalk, gällande Bunge, efter kontroversiella processer som hade pågått ända sedan början av 2000-talet.
Men SMA Mineral har letat efter sten även på andra håll. 2017 tog man över ett täkttillstånd vid Klintebys, öster om Klinte kyrka. Ansökan som sedan inlämnades skulle innebära en utökning där, från 95 000 ton sten per år till 900 000 ton – vilket godkändes av mark- och miljödomstolen i en dom från 2019.
Målet väcker starka känslor och orsakar splittring, inte minst i brottets närområde. Det överklagades också, av inte mindre än ett 30-tal olika organisationer, myndigheter och privatpersoner. Även SMA, som alltså fick ett ja, ogillade delar av domen.
Region Gotland – eller rättare sagt toppolitikern Eva Nypelius (C) – valde däremot att inte överklaga, vilket ledde till en egen sidodebatt.
För fyra månader sedan var det dags för Mark- och miljööverdomstolen att åter syna en ansökan från bolaget i fråga. Men deras dom har dragit ut på tiden.
Dokument har nämligen inkommit efter hand, handlingar som i sin tur vittnat om vilka motsättningar stenbrytningen kan skapa. SMA har bland annat anklagat länsstyrelsen för positiv särbehandling av Cementa, medan Urbergsgruppen Klintehamn har talat om smutskastning och "rena personangrepp".
Inför det stora avgörandet, som väntas komma under fredagen, väljer den sistnämnda organisationen ett något lugnare tonläge:
– Vi vet såklart inget om domslutet, men har förhoppningen att det är mer inkännande än den tidigare domen och att det tar alla negativa aspekter för naturen och livsmiljön i Klinte i beaktande, säger Urbergsgruppens Markus Torpvret.
SMA Mineral vill invänta fredagens besked innan man uttalar sig:
– Vi väljer att först ta del av innehållet innan vi kommenterar, säger Per Bodén på SMA.
Men är det då det slutgiltiga avgörandet, för Klintebys del, som kommer inom kort? De här stenbrytningsmålen har ju haft en tendens att verka oändliga.
– Processen skulle kunna fortsätta till Högsta Domstolen om någon part överklagar och får prövningstillstånd, säger Markus Torpvret.
Det finns dock inget som tyder på att HD skulle ta upp fallet. Ett nekat prövningstillstånd därifrån har varit slutet på flera utdragna kalkprocesser tidigare – och då är det Mark- och miljööverdomstolens svar som gäller.