Den senaste tiden har P4 Gotland rapporterat om en akut lärarbrist på främst norra Gotland. Det har i sin tur lett till att grundskolechefen Jörgen Norström vill att situationen snabbutreds.
– Lärarbristen är skenande. Det här är inget nytt fenomen men det är som att gränsen är nådd nu. Vi har larmat länge om det men på något sätt har man kommit undan. Nu ser man det på riktigt, säger Linda Rung, ordförande för Sveriges lärare Gotland.
Hon menar att det under en längre tid varit ont om behöriga lärare i grundskolan, men att personal har funnits att tillgå. Det handlar exempelvis om redan pensionerade lärare och obehöriga lärare.
LÄS MER: Lärarna som lämnar: ”Vill inte bli sjuk av sitt jobb”
I grundskolan är behovet som störst, inte minst på landsbygden. Även Linda Rung delar bilden om att det är extra svårt att rekrytera behöriga lärare till norra Gotland.
– Gotland i sig är inte svårt att rekrytera till. Men eftersom det är från Stockholmsområdet vi har störst möjlighet att rekrytera ifrån så behövs det göras satsningar på löneutvecklingen. De som söker från fastlandet har oftast ett högre löneanspråk än vad regionen kan ge.
Hon fortsätter att berätta att det i många andra fall går att arbeta på landsbygdsskolor men bo någon annanstans. På Gotland är det som bekant inte en möjlighet.
Medellönen för en grundskolelärare i Stockholm är drygt 42 000 kronor, jämfört med drygt 36 000 på Gotland.
– Fler borde veta hur kul det här yrket är. Men det är inte enkelt, säger hon.
Som det är nu innebär bristen på lärare en större belastning på dem som väljer att stanna kvar.
– Många larmar om en tuff arbetssituation. Det är en känsla av otillräcklighet eftersom man är anställd för att utbilda, men också måste agera kurator och så vidare. Det tär på det mänskliga psyket, säger hon.
LÄS MER: Personalbrist hotar skolan – 800 lärare måste rekryteras på 12 år
Vad det gäller förskolan så ser det i dagsläget relativt bra ut. Mycket tack vare den grundskoleutbildning som finns på ön, menar Linda Rung. Där handlar det också om färre barn än vanligt.
– Den grupp som går ut 2025 kommer till viss del möta pensionsavgångarna, så vi är väldigt tacksamma att det finns de utbildningarna på Gotland. I stort sätt alla som väljer att vara kvar får ju jobb här.