Hösten år 2019 presenterade Region Gotland ett åtgärdsprogram för minskning av skadliga PM10 partiklar i Visby. I programmet presenterades konkreta åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i staden. En åtgärd som togs upp var att regionen skulle testa att använda granitkross i stället för kalk som halkbekämpningsmedel, något som nu testats i hela Visby. Man beslutade även att kontinuerligt börja mäta luftkvaliteten i stan.
Nu, fem år senare, analyseras resultatet av åtgärdsprogrammet. Simon Hoffman, enhetschef vid Region Gotlands teknikförvaltning, säger att analysen görs genom ett samarbete mellan Trafikverket och de två externa företagen VTI och SLB, som båda är specialiserade på mätning av luftkvalitet. Enligt honom är det just luftkvaliteten som står i fokus för undersökningen, men även andra parametrar kommer att prövas.
– Allt ska sammantaget utvärderas. Vi har sett att granitkrossen har vissa fördelar, till exempel att den är lättare att ta upp och att den syns bättre, säger han.
Syftet med undersökningen är att få en helhetsbild av användningen av grantikross för att få bättre kunskap om hur man ska gå till väga för att förbättra luftkvaliteten i Visby.
– Vi har en dialog med andra orter som har använt granitkross samtidigt som vi analyserar resultatet av metoden lokalt, det kommer att göras sampling-test och mätningar av dammpartiklar, säger Simon Hoffman.
Analysen väntas vara färdigställd i mitten av april. Regionen har valt att invänta resultatet innan man fattar beslut om hur halkbekämpningen ska genomföras nästa år.
Även Mariette Nicander (M), ordförande i tekniska nämnden, säger att den stundande analysen har stor betydelse. Frågan om luftkvalitet har berört även på politisk nivå. Hon har tagit emot många samtal och mejl från medborgare som har haft synpunkter på arbetet kring luftkvaliteten i Visby. Just därför menar hon att det är viktigt att göra en ordentlig analys.
– Vi måste grunda våra nästa beslut på fakta, när vi fått analysen kan vi sätta oss ned och diskutera vilka åtgärder som är bäst lämpade inför nästa säsong, säger hon.
Mariette Nicander betonar att både nämnden och regionen tar frågan om luftkvaliteten på allvar.
– Den här analysen är väldigt dyr men vi ser den som nödvändig för att hitta de bästa vägarna framåt, säger hon.