”Vi Ă€r tillbaka till vad fisket var för 100 Ă„r sedan”

Som en liten ljusglimt i en annars ganska dyster bransch har yrkesfiskarna bakom Gutefisk nu chansen att vinna tĂ€vlingen Ӂrets bonde”. Om det nu Ă€r en titel de vill vinna... Ӏr det förnedrande eller Ă€r det bra?”, frĂ„gar Thorgrim Christiansson.

Thorgrim Christiansson, Johannes Klingvall och Sven-Ove “Busse” Nordin utgör halva gĂ€nget bakom Gutefisk. Att kalla sig bönder Ă€r de inte jĂ€ttepigga pĂ„, samtidigt konstaterar Johannes Klingvall att fisket har gĂ„tt tillbaka till vad det var för hundra Ă„r sedan, nĂ€r det var bönderna som fiskade.

Thorgrim Christiansson, Johannes Klingvall och Sven-Ove “Busse” Nordin utgör halva gĂ€nget bakom Gutefisk. Att kalla sig bönder Ă€r de inte jĂ€ttepigga pĂ„, samtidigt konstaterar Johannes Klingvall att fisket har gĂ„tt tillbaka till vad det var för hundra Ă„r sedan, nĂ€r det var bönderna som fiskade.

Foto: Malin Stenström

Östergarn2022-10-20 12:02

Solen gassar över hamnen i Herrvik pÄ östra Gotland och havet ligger kav lugnt.

– Hade det varit för nĂ„gra Ă„r sedan hade vi varit tolv sjömil ut nu med bĂ„tarna och fiskat lax, konstaterar Johannes Klingvall.

I november kommer Johannes Klingvall att hjÀlpa yrkesfiskarna i Ronehamn. För nÄgra Är sedan lanserade de skarpsill som livsmedel, men pÄ grund av höga energipriser lÀr det inte bli nÄgot sÄdant i Är. Det gör yrkesfiskarna i Herrvik till de enda pÄ Gotland som levererar all sin fisk som livsmedel.
I november kommer Johannes Klingvall att hjÀlpa yrkesfiskarna i Ronehamn. För nÄgra Är sedan lanserade de skarpsill som livsmedel, men pÄ grund av höga energipriser lÀr det inte bli nÄgot sÄdant i Är. Det gör yrkesfiskarna i Herrvik till de enda pÄ Gotland som levererar all sin fisk som livsmedel.

PĂ„ morgonen har han och Sven-Ove ”Busse” Nordin i alla fall varit ute med ekan och fiskat abborre, sik och id.

– Vi har gĂ„tt tillbaka till vad fisket var för hundra Ă„r sedan, nĂ€r det var bönderna som fiskade. Yrket har blivit mer diversifierat, sĂ€ger Johannes Klingvall.

De fÄ yrkesfiskarna som finns kvar pÄ Gotland har blivit mÄngkonstnÀrer som hanterar mycket mer Àn just fiskehantverket. De ska vara experter pÄ allt frÄn livsmedelshantering till marknadsföring.

– Myndigheter har kört stenhĂ„rt pĂ„ att östersjöfisken Ă€r gift, sĂ„ vi hĂ„ller pĂ„ att bygga upp förtroendet frĂ„n grunden. För att göra det befinner vi oss pĂ„ helt rĂ€tt plats i Sverige. SĂ„ fort man sĂ€ljer fisken som gotlĂ€ndsk gĂ„r det bra, men nĂ€r man kallar det östersjöfisk blir det diskussion, konstaterar Johannes Klingvall.

Johannes Klingvall, Sven-Ove "Busse" Nordin och Thorgrim Christiansson driver Gutefisk tillsammans med Per Olsson, John Nilsson och Christer Klingvall. Tillsammans har de fyra fiskebÄtar i varierande storlek, frÄn den minsta pÄ knappt 5 meter till den största pÄ 15 meter.
Johannes Klingvall, Sven-Ove "Busse" Nordin och Thorgrim Christiansson driver Gutefisk tillsammans med Per Olsson, John Nilsson och Christer Klingvall. Tillsammans har de fyra fiskebÄtar i varierande storlek, frÄn den minsta pÄ knappt 5 meter till den största pÄ 15 meter.

Han Ă€r ordförande i den ekonomiska föreningen Gutefisk, som han startade tillsammans med Sven-Ove ”Busse” Nordin, Thorgrim Christiansson, Per Olsson, John Nilsson och Christer Klingvall för sex Ă„r sedan.

I anlĂ€ggningen i Herrvik bereder de livsmedelsgodkĂ€nd fisk, och det Ă€r för just denna föreningen nu prisats i kategorin ”fisk och skaldjur” i den nationella tĂ€vlingen Ӂrets bonde”.

– Det Ă€r alltid trevligt att fĂ„ kredd. Det bekrĂ€ftar att vĂ„rt arbete mot strömmen, för att lyfta Östersjöfisken som livsmedel igen, har varit rĂ€tt.

NĂ€r GT trĂ€ffar Thorgrim Christiansson, Sven-Ove “Busse” Nordin och Johannes Klingvall Ă€r de i fullt sjĂ„ med bĂ„de bygge och trĂ€dgĂ„rdsarbete. PĂ„ fiskefronten rĂ„der stiltje.
NĂ€r GT trĂ€ffar Thorgrim Christiansson, Sven-Ove “Busse” Nordin och Johannes Klingvall Ă€r de i fullt sjĂ„ med bĂ„de bygge och trĂ€dgĂ„rdsarbete. PĂ„ fiskefronten rĂ„der stiltje.

Förra Ă„ret vann Maude Fyrenius och Elof Nilsson pĂ„ Nors och BĂ€cks gĂ„rdar i Hall kategorin ”kött”. NĂ€r vinnarna i de olika kategorierna sedan gjorde upp om titeln â€Ă„rets bonde 2021” gick den till det gotlĂ€ndska paret.

Den 22 november ska det hÀr Ärets bonde koras under prisutdelningen pÄ Grand Hotel i skÄnska Mölle. DÄ blir det antagligen Thorgrim Christiansson som representerar Gutefisk, eftersom ordföranden har fullt upp med att bÀrga Ärets kvot av strömming och skarpsill.

– Bonde? Är det förnedrande eller Ă€r det bra? Nej men det Ă€r vĂ€l jĂ€ttekul, sĂ€ger Thorgrim Christiansson.

Sven-Ove ”Busse” Nordin, till vĂ€nster, har arbetat som fiskare i 50 Ă„r och minns sjuttiotalets tuffa tider, som följdes av Ă„ttiotalets ljusa fiske-era. ”Det var en rejĂ€l torsk-boom dĂ„â€, konstaterar han.
Sven-Ove ”Busse” Nordin, till vĂ€nster, har arbetat som fiskare i 50 Ă„r och minns sjuttiotalets tuffa tider, som följdes av Ă„ttiotalets ljusa fiske-era. ”Det var en rejĂ€l torsk-boom dĂ„â€, konstaterar han.

Sedan tio Ă„r tillbaka Ă€r det stopp för laxfisket i Östersjön och för tre Ă„r sedan stoppades Ă€ven det storskaliga torskfisket, vilket gör att det rĂ„der mer eller mindre stiltje för vinterfisket i Herrvik. IstĂ€llet riktar de frĂ€mst in sig pĂ„ flundra, som de fĂ„ngar mellan maj och september.

Under resten av Äret fiskar de en mindre mÀngd id, sik, öring och bifÄngster av torsk. Fisken sÀljs till fyra rökerier, fyra matbutiker och flera restauranger.

VÀrre Àr det med strömmingen och skarpsillen, som trÄlas i Ronehamn. DÀr blir allt djurfoder.

– Det Ă€r högt pris pĂ„ foder pĂ„ vĂ€rldsmarknaden nu, samtidigt som energipriserna stiger. Det gör att vi inte kan ta tillvara pĂ„ den fisken som livsmedel. Fiskaren tjĂ€nar helt enkelt mer pĂ„ foder Ă€n matfiske, vilket kĂ€nns som fel sĂ€tt att utnyttja en resurs pĂ„.

I Herrvik Ă€r Johannes Klingvall och hans sambo de sista fastboende kvar ”pĂ„ frĂ€mre raden”, som han kallar det. ”Fiskarfamiljerna har bytts ut mot sommarboende. VĂ„r son var den första som föddes i Herrvik pĂ„ 23 Ă„r”, berĂ€ttar han.
I Herrvik Ă€r Johannes Klingvall och hans sambo de sista fastboende kvar ”pĂ„ frĂ€mre raden”, som han kallar det. ”Fiskarfamiljerna har bytts ut mot sommarboende. VĂ„r son var den första som föddes i Herrvik pĂ„ 23 Ă„r”, berĂ€ttar han.

I snart 20 Ă„r har Johannes Klingvall arbetat som yrkesfiskare. Under Ă„ren har kollegorna blivit allt fĂ€rre och regelverket hĂ„rdare. Även om han fĂ„r extraknĂ€cka som det ena och det andra för att fĂ„ ekonomin att gĂ„ runt kommer han aldrig lĂ€mna livet till havs:

– Vi har förmedlat fisk i 100 Ă„r. Jag Ă€r den femte generationen. Varför skulle jag sluta nu?

Årets bonde

Årets Bonde Ă€gs och drivs av förlaget Bergkvist Publishing AB, som dessutom ger ut exempelvis White Guide Green, White Guide Junior och Svenska Gastronomipriset.

Förra Ă„ret vann Maude Fyrenius och Elof Nilsson pĂ„ Nors och BĂ€cks gĂ„rdar i Hall kategorin ”kött” och titeln â€Ă„rets bonde”.

Året dessförinnan vann Lilla Bjers i VĂ€sterhejde kategorin ”frukt och grönt” och Ejmunds gĂ„rd i Roma vann kategorin ”kött”.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!