Solen gassar över hamnen i Herrvik pÄ östra Gotland och havet ligger kav lugnt.
â Hade det varit för nĂ„gra Ă„r sedan hade vi varit tolv sjömil ut nu med bĂ„tarna och fiskat lax, konstaterar Johannes Klingvall.
PĂ„ morgonen har han och Sven-Ove âBusseâ Nordin i alla fall varit ute med ekan och fiskat abborre, sik och id.
â Vi har gĂ„tt tillbaka till vad fisket var för hundra Ă„r sedan, nĂ€r det var bönderna som fiskade. Yrket har blivit mer diversifierat, sĂ€ger Johannes Klingvall.
De fÄ yrkesfiskarna som finns kvar pÄ Gotland har blivit mÄngkonstnÀrer som hanterar mycket mer Àn just fiskehantverket. De ska vara experter pÄ allt frÄn livsmedelshantering till marknadsföring.
â Myndigheter har kört stenhĂ„rt pĂ„ att östersjöfisken Ă€r gift, sĂ„ vi hĂ„ller pĂ„ att bygga upp förtroendet frĂ„n grunden. För att göra det befinner vi oss pĂ„ helt rĂ€tt plats i Sverige. SĂ„ fort man sĂ€ljer fisken som gotlĂ€ndsk gĂ„r det bra, men nĂ€r man kallar det östersjöfisk blir det diskussion, konstaterar Johannes Klingvall.
Han Ă€r ordförande i den ekonomiska föreningen Gutefisk, som han startade tillsammans med Sven-Ove âBusseâ Nordin, Thorgrim Christiansson, Per Olsson, John Nilsson och Christer Klingvall för sex Ă„r sedan.
I anlĂ€ggningen i Herrvik bereder de livsmedelsgodkĂ€nd fisk, och det Ă€r för just denna föreningen nu prisats i kategorin âfisk och skaldjurâ i den nationella tĂ€vlingen âĂ rets bondeâ.
â Det Ă€r alltid trevligt att fĂ„ kredd. Det bekrĂ€ftar att vĂ„rt arbete mot strömmen, för att lyfta Ăstersjöfisken som livsmedel igen, har varit rĂ€tt.
Förra Ă„ret vann Maude Fyrenius och Elof Nilsson pĂ„ Nors och BĂ€cks gĂ„rdar i Hall kategorin âköttâ. NĂ€r vinnarna i de olika kategorierna sedan gjorde upp om titeln âĂ„rets bonde 2021â gick den till det gotlĂ€ndska paret.
Den 22 november ska det hÀr Ärets bonde koras under prisutdelningen pÄ Grand Hotel i skÄnska Mölle. DÄ blir det antagligen Thorgrim Christiansson som representerar Gutefisk, eftersom ordföranden har fullt upp med att bÀrga Ärets kvot av strömming och skarpsill.
â Bonde? Ăr det förnedrande eller Ă€r det bra? Nej men det Ă€r vĂ€l jĂ€ttekul, sĂ€ger Thorgrim Christiansson.
Sedan tio Ă„r tillbaka Ă€r det stopp för laxfisket i Ăstersjön och för tre Ă„r sedan stoppades Ă€ven det storskaliga torskfisket, vilket gör att det rĂ„der mer eller mindre stiltje för vinterfisket i Herrvik. IstĂ€llet riktar de frĂ€mst in sig pĂ„ flundra, som de fĂ„ngar mellan maj och september.
Under resten av Äret fiskar de en mindre mÀngd id, sik, öring och bifÄngster av torsk. Fisken sÀljs till fyra rökerier, fyra matbutiker och flera restauranger.
VÀrre Àr det med strömmingen och skarpsillen, som trÄlas i Ronehamn. DÀr blir allt djurfoder.
â Det Ă€r högt pris pĂ„ foder pĂ„ vĂ€rldsmarknaden nu, samtidigt som energipriserna stiger. Det gör att vi inte kan ta tillvara pĂ„ den fisken som livsmedel. Fiskaren tjĂ€nar helt enkelt mer pĂ„ foder Ă€n matfiske, vilket kĂ€nns som fel sĂ€tt att utnyttja en resurs pĂ„.
I snart 20 Ă„r har Johannes Klingvall arbetat som yrkesfiskare. Under Ă„ren har kollegorna blivit allt fĂ€rre och regelverket hĂ„rdare. Ăven om han fĂ„r extraknĂ€cka som det ena och det andra för att fĂ„ ekonomin att gĂ„ runt kommer han aldrig lĂ€mna livet till havs:
â Vi har förmedlat fisk i 100 Ă„r. Jag Ă€r den femte generationen. Varför skulle jag sluta nu?