Valentyna färdigbehandlad – reser hem till Ukraina

I nio månader har Valentyna Herman-Vasylyshyna vistats på Gotland och behandlats för cancer. På söndagen reser hon åter till Ukraina. ”Jag är så tacksam för allt, men nu längtar jag hem”, säger hon.

Valentyna Herman-Vasylyshyna har befunnit sig på Gotland i nio månader för att genomgå cancerbehandling. På söndagen reser hon åter till Ukraina, men dock inte ända hem till Gammalsvenskby.

Valentyna Herman-Vasylyshyna har befunnit sig på Gotland i nio månader för att genomgå cancerbehandling. På söndagen reser hon åter till Ukraina, men dock inte ända hem till Gammalsvenskby.

Foto: Edvin Högdal

Östergarn2024-06-08 15:45

I ett antal artiklar har tidningen följt Valentynas öde. Hur hennes Gammalsvenskby ansattes hårt i kriget och familjen tvingades fly till en grannby, bortom räckhåll för ryskt artilleri och drönarbeskjutning.

Hur hon sedan diagnosticerades med cancer och fick föreningen Svenskbybornas hjälp att behandlas på Gotland.

Nu är den känslosamma tiden över och hon får snart återförenas med sin son och dotter i Ukraina.

– Det blir skönt, det har varit jobbigt att vara så långt från familjen. De väntar på mig, barnbarnen ringer och undrar ”när kommer du?”, skrattar hon.

undefined
Valentyna Herman-Vasylyshyna har följt händelserna i hembyn på avstånd via nyhetsrapportering och samtal med sina anhöriga.

Men resan med bil tillbaka till hemlandet innebär också att hon måste lämna sin ”nya” familj, under den här tiden har hon bott hos familjen Bendelin-Östman i Östergarn.

– De har varit så snälla och jag har lärt känna så många nya människor. Alla jag mött på Gotland har varit väldigt vänliga.

Hur mår du nu?

– Jag mår bra. Läkaren säger att jag kan åka hem men behöver gå på kontroller i fem år. Men nu är det så bra det kan vara.

undefined
Under tiden på Gotland har Valentyna Herman-Vasylyshyna fått flera nya vänner och dessutom lärt sig att kommunicera närmast obehindrat på svenska.

Något besök i Gammalsvenskby lär det inte bli för Valentyna, även om hon gärna skulle vilja. För som dottern sade: ”Du åker till Sverige för att bli frisk, varför ska du då dit och utsätta dig för bomber?”

I stället stannar hon hos dottern med familj i Novoraisk, ett par mil från hembyn.

Att följa kriget på avstånd har varit en pärs.

– Det är bomber, bomber, bomber. Det tar aldrig slut.

Det värsta helvetet startade, säger hon, ett halvår in i kriget, i november 2022. Då befriades området och ryska trupperna drog sig tillbaka från byn – men inledde sin intensiva beskjutning från andra sidan floden Dnipro.

undefined
Ett av många totalförstörda hus i Gammalsvenskby.

Rapport från byn

I dag börjar byn likna en grushög, enligt de rapporter Sofia Hoas, ordföranden i föreningen Svenskbyborna, får. Beskjutningen med bland annat glidbomber fortgår. Kyrkorna står kvar, sargade men inte totalförstörda.

Ett 70-tal personer av ursprungligen 2 000 finns kvar i byn. De får vatten en gång i veckan samt en matkasse med pasta, mjöl och grönsaker en gång i månaden.

Fortlöpande organiseras transporter med nödhjälp från Sverige, innehållande bland annat byggplast, briketter, kläder, rullstolar, vuxenblöjor och dylikt.

Gammalsvenskby grundades för nära 250 år sedan av tvångsförflyttade Estlandssvenskar. Många på Gotland har sina rötter i byn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!