Hoffstedt om klimataktionen: ”Det är obehagligt”

Inför den kommande aktionen mot Cementa uppmanas personal som vill att jobba hemifrån. Fabrikschef Matilda Hoffstedt understryker att de gör allt de kan för att skydda både personal och aktivister: "Vissa platser kan vara förenade med livsfara."

Ett 15-tal klimataktivister befann sig vid lägret på onsdagen när GT var på plats och fler var på ingång. Take concrete action är inte att förväxla med rörelsen "Återställ våtmarkerna", som synts flitigt på sistone när de bland annat limmat fast sig på centralbron i Stockholm och stormat Allsångsscenen på Skansen.

Ett 15-tal klimataktivister befann sig vid lägret på onsdagen när GT var på plats och fler var på ingång. Take concrete action är inte att förväxla med rörelsen "Återställ våtmarkerna", som synts flitigt på sistone när de bland annat limmat fast sig på centralbron i Stockholm och stormat Allsångsscenen på Skansen.

Foto: Emil Lundberg

Slite2022-08-25 07:02

Under torsdagen inleds den tre dagar långa klimataktionen i Slite och under fredagen planerar aktiviströrelsen Take concrete action, TCA, att stoppa Cementas produktion genom civil olydnad.

undefined
Cementa är Sveriges näst största utsläppare av koldioxid.

TCA består av klimataktivister från olika delar av Sverige som, enligt hemsidan, ”tröttnat på politikers oförmåga att få saker gjort i miljö- och klimatfrågan”. På hemsidan uppges också att de fysiskt ska blockera Cementas dagbrott, transporter och annan infrastruktur med sina kroppar, samt genom ”andra civila olydnadsaktioner”. Mer detaljerade än så vill organisationen emellertid inte vara.

”Vi kommer inte att hindras av fysiska hinder, och kommer ta oss runt eller genom eventuell polis eller säkerhetsvakter som står i vår väg”, skriver de.

undefined
Aktivister från TCA har beskrivit aktionen i Slite som "nästa Ojnareskogen".

När GT besöker aktivisternas läger på onsdagen har ett 15-tal personer anlänt. Samtidigt är en fullsatt buss på väg mot ön med aktivister från Malmö/Köpenhamn. Inför aktionen har de hållit träningsläger i Uppsala.

– Vi har verkligen jobbat superhårt med att hålla alla informerade så att alla kan göra ett val. Sedan har vi strukturer på plats så att ingen ska komma till skada, och sker det ändå har vi har sjukvårdare på plats, säger aktivisten Leo, som inte vill gå ut med sitt fullständiga namn.

Ni har tidigare sagt att det här är ”nästa Ojnareskogen”, men det finns ju vissa skillnader mellan att klättra upp i ett träd eller blockera stora maskiner på ett industriområde.

– Det stämmer. Vi vill mer bygga vidare på det arbetet de startade. I övrigt vet jag inte om aktionerna har några likheter i sitt konkreta uttryck, säger Leo och fortsätter:

– Självklart är man lite orolig när man ska planera något sådant här och man känner sig ansvarig.

undefined
Matilda Hoffstedt säger att hon är orolig inför fredagens aktion. "Det här är en ny situation för oss", säger hon.

Samtidigt som aktivisterna förbereder sin aktion gör sig kalkbolaget redo för vad som komma skall. När GT pratar med fabrikschefen Matilda Hoffstedt poängterar hon att det är viktigt att alla får uttrycka sin åsikt, men:

– Jag hade gärna pratat hellre än att bli utsatt för en aktion, det är alltid obehagligt.

Pratat har de dock gjort:

– Vi har suttit vid samma bord och pratat och jag upplevde personen som företrädde organisationen som väl påläst och lyhörd. Sedan står vi långt ifrån varandra sett till hur vi vill lösa klimatutmaningen, säger Matilda Hoffstedt.

undefined
Flera av aktivisterna har tidigare deltagit i liknande aktioner, bland annat "Ende Gelände" i Tyskland, som riktat in sig på kolindustrin. Inför aktionen i Slite har de hållit träningsläger i Uppsala.

Utöver aktivisternas och Cementas förberedelser gör sig även polisen redo för kommande aktion. Bland annat har en grupp poliser, som är särskilt lämpade för sådana här händelser, tagits ut.

Dessutom ska Cementa enligt uppgift ha satt in extra resurser genom vakter. Men det vill inte Matilda Hoffstedt kommentera.

– Jag kan säga att det ingår i våra förberedelser att försöka skydda alla. Ingen ska komma till skada, varken medarbetare eller någon utifrån. Det är farligt att vara inne på ett fabriksområde om man inte har kunskap om hur processen fungerar – vissa platser kan vara förenade med livsfara.

undefined
På TCA:s hemsida klargör organisationen att de inte kommer att låta sig hindras av fysiska hinder för att genomföra sin planerade aktion mot Cementa. "Vi kommer ta oss runt eller genom eventuell polis eller säkerhetsvakter som står i vår väg", skriver de.

GT har också fått uppgifter om att de anställda som kan har uppmanats att jobba hemifrån om de känner sig obekväm av situationen.

– Sedan pandemin har vi alltid anställda som jobbar både på fabriken och hemma. Det är inget nytt, säger Matilda Hoffstedt.

Vad erbjuder ni dem som inte kan jobba hemifrån?

– Vi har sagt att vi går till jobbet på fredag så länge polisen inte ser att det finns någon risk för medarbetarnas säkerhet. Skulle det på något sätt uppstå får vi ta omtag.

Är du orolig?

– Självklart känner jag viss oro.

undefined
Aktivisten Leo säger att de har god kontakt med gotlänningar som också är oroliga och att de har ett gott samarbete med gruppen bakom "Vårt grundvatten – vår framtid", som planerar en demonstration i Slite på fredag. "Vi vet att vi har ett starkt stöd, även om vi vet att det finns ett starkt motstånd också."

Aktionen kan komma att stå Cementa dyrt – vilket är ett av aktivisternas mål. Exakt hur dyrt det kan bli vill dock inte Matilda Hoffstedt gå in på.

Efter totalavbrott år 2018 pratade er förre fabrikschef om att varje stopp kostade flera miljoner. Kan det handla om samma summor nu?

– Självklart förlorar vi miljonbelopp om vi stannar ugnen, ja.

undefined
Ett 15-tal klimataktivister befann sig vid lägret på onsdagen när GT var på plats och fler var på ingång. Take concrete action är inte att förväxla med rörelsen "Återställ våtmarkerna", som synts flitigt på sistone när de bland annat limmat fast sig på centralbron i Stockholm och stormat Allsångsscenen på Skansen.

Förutom ekonomiska förluster kan aktionen även skada miljön.

– Om man stänger ner vår produktionsprocess kortsiktigt kostar det väldigt mycket i utsläpp, för då behöver vi värma upp hela processen igen.

Det är en risk som aktivisterna är beredda att ta:

– Vi tänker inte att den här enskilda dagen ska ge en positiv klimatpåverkan. Det här är en politisk aktion där vi också vill göra ekonomisk skada på företaget, säger Leo och avslutar:

– Med det sagt vill vi var tydliga med att vi absolut inte känner något agg mot de som arbetar där. 

Cementas utsläpp

Cementa är i dagsläget Sveriges näst största utsläppare av koldioxid. År 2030 hoppas de dock kunna vara helt koldioxidneutrala. För att lyckas med det arbetar de med att implementera CCS-teknik, carbon capture storage, som innebär att man fångar in den koldioxid som släpps ut. Aktivisterna bakom TCA är dock skeptiska. I en debattartikel skriver de att "den mest utvecklade anläggningen i världen fångar inte ens upp 100 procent av koldioxiden, drivs enbart i forskningssyfte och går med förlust".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!