Vedförsäljare, kamminåterförsäljare, solcellsmontörer – alla vittnar om samma sak: Att de är totalt nedringda nu när vi står inför en vinter som lär leda till feta elräkningar för många hushåll. Även på regionens energikontor, Energicentrum Gotland, har telefonerna gått varma.
– Vår rådgivning bygger normalt på enskilda samtal. Men, det mäktar vi helt enkelt inte med i dessa tider. Det här är ett försök arbeta mer proaktivt och möta upp fler i ett tidigare skede, säger Patrick Dahl, verksamhetsledare för Energicentrum.
Med "det här" åsyftas de offentliga energiträffar som energirådgivningen och GEAB gör den närmaste månaden. Premiären inträffade under torsdagskvällen, i Slite på Cementa Arena. Kommande stopp blir i Roma och på Hemse 25 oktober respektive 8 november.
– Vi försöker tillmötesgå behovet av information om vad man köra för att spara el, i morgon, om en vecka och om ett år. Men tanken är inte att vi ska stå och mässa hela tiden. De bästa tipsen kommer egentligen när åhörarna börjar prata sinsemellan. "Jaha, du gjorde så", säger Patrick Dahl.
Ett femtontal själar infann sig under torsdagskvällen. Genomsnittsåldern är ganska hög och de flesta tycks vara vana att hålla koll på elförbrukningen. Nästan alla räcker upp handen när energirådgivaren Anna Bäckstäde frågar hur många som kokar potatis med locket på, går runt i tofflor hemma och tinar frysvaror över natten.
– Det är väl ingen som vågar erkänna om man inte gör det, säger lokalprofilen Leif Persson när Anna Bäckstäde försöker berömma publiken.
Vid ett av borden sitter Bo Persson och Gunnel Persson.
Lär ni er något av detta?
– Jag tycker att det varit en bra och informativ dragning. Men för vår del tänker jag att de här åtgärderna som det pratas om här och på andra ställen, vi har ju gjort allt det där redan. Vi har satt in treglasfönster, skaffat luftvärmepump. Braskamin har vi också, säger Bo Persson.
Så ni har inte behövt anpassa er livsstil så mycket?
– Nej, faktiskt inte. Och har man fått ner förbrukningen tycker jag att man kan unna sig den där adventljusstaken i jul.
Ni kan inte känna en oro för hur det blir i vinter?
– Nja, vi är två pensionärer. Vi klarar oss. Men jag tänker på våra grannar, ett ungt par med barn. Det är nog inte så lätt om man är i den situationen och kanske har lån och så som man måste betala, säger Gunnel Persson.