Att driva en fabrik mitt i ett samhälle utan att störa omgivningen är svårt. Som vi tidigare berättat har Heidelberg Materials flera gånger tvingats betala vite för att fabriken inte klarat gränsvärden. Det bullrar för mycket, särskilt nattetid. Gränsvärden för stoft och svaveldioxid har överskridits. Länsstyrelsen har tidigare polisanmält företaget för att felaktig lagring av bränsle som orsakat bränder. Havsbottnen vid hamnen har sediment som är förorenat. Hanteringen av dagvatten från fabriken har ifrågasatts av länsstyrelsen.
Gällande tillstånd är från 2007. När fabriken nu ska byggas ut krävs ett nytt. Heidelberg Materials har inlett samråd, och i sina yttranden är Region Gotland och länsstyrelsen oroliga över hur verksamheten kommer att påverka Sliteborna. Båda tycker att bolaget hittills inte lyckats beskriva vilka störningar som kan drabba de kringboende under byggtiden, och sedan när den utbyggda fabriken är igång.
Regionen tycker att Heidelberg anger fel avstånd till fabrikens grannar och vill se förslag på skyddsåtgärder, som att byta fönster och förstärka fasader i närliggande bostadshus. Länsstyrelsen anser att transporter med lastbil av sten från Nordkalk bör undvikas, och att de istället går sjövägen för att minska olägenheter och öka säkerheten på vägarna.
Fabrikens CCS-anläggning kommer att ta omhand koldioxid, men förväntas ge utsläpp av väteklorid, metaller och PAH (polycykliska kolväten). Länsstyrelsen vill att inte bara fabrikens utsläppskällor kontrolleras, utan att även mätningar av luftkvaliteten i hela Slite utförs.
Cementfabriken har flera gånger drabbats av bränder. Länsstyrelsen och Region Gotland utgår ifrån att den faran inte är över, och vill bland annat veta vilka åtgärder Heidelberg Materials har för att ta hand om släckvatten. Länsstyrelsen vill även att Heidelberg Materials redovisar vilka utsläpp oväntade driftstopp kan orsaka.
Heidelberg Materials satsning innebär en kraftig utbyggnad av hamnverksamheten. Nya kajer och pirar ska anläggas och farleden muddras. Länsstyrelsen upplyser om att sediment i hamnområdet sedan tidigare är förorenat, och vill veta vilka åtgärder bolaget tänker vidta för att förhindra spridning när arbetena görs. Vidare informeras bolaget om att dumpning av muddermassor är förbjudet i svenskt sjöterritorium och ekonomiska zon. Heidelberg Materials uppmanas därför att redogöra för vad bolaget tänker göra med muddermassorna.
Länsstyrelsen räknar upp nio olika arbeten som kan påverka havsmiljön, och påminner samtidigt om att Slite skärgård är det i särklass viktigaste lek- och uppväxtområdet för abborre och gädda på Gotland.
I samrådsunderlaget har Heidelberg Materials redovisat vilka undersökningar som ännu ska genomföras. De gäller utsläpp och buller, hantering av släckvatten, påverkan på vattenmiljön och dagvattenhantering. Bolaget ska även ta fram en säkerhetsrapport som bland annat ska kartlägga riskerna för allvarliga kemikalieolyckor.
Heidelberg Materials har genom industriutsläppsförordningen en skyldighet att redovisa bästa tillgängliga teknik för de åtgärder bolaget tänker vidta. Länsstyrelsen anser att kommande ansökan bör gälla ett tidsbegränsat tillstånd. Då kan krav uppdateras för att hålla jämna steg med teknikutvecklingen.
Förutom Region Gotland och länsstyrelsen har andra myndigheter lämnat synpunkter.
– Vi har uppskattat att flertalet myndigheter deltagit aktivt i samrådsfasen. Nu går vi igenom alla yttranden och synpunkter om samrådsunderlaget noga i vårt fortsatta arbete med att ta fram ansökan, kommenterar fabrikschefen Matilda Hoffstedt.
Inför samrådet uppmanade Heidelberg Materials alla Slitebor att lämna synpunkter. Enligt Matilda Hoffstedt har intresset varit stort, men vad Sliteborna har för åsikter kommer bolaget inte att offentliggöra förrän ansökan om nytt tillstånd är färdig och har lämnats in. Det beräknas ske under våren 2024.
Samtidigt som en tillståndsansökan tas fram pågår arbetet med en ny detaljplan. Heidelberg Materials vill ha en ny plan klar till 2026, så att den ombyggda fabriken kan stå klar till 2030. Frågan om ett planprogram ska tas fram före detaljplanen påbörjas, tas upp på miljö- och byggnämndens nästa sammanträde.