"Fördelen med bråk är att de kan ena folk"

Stenkyrka prästgård blev en infekterad affär – inom kyrkan är den alltjämt inte helt klar. Men utvecklingsbolaget har redan renoverat, hyrt ut och gjort nya planer.

Stenkyrka prästgård.

Stenkyrka prästgård.

Foto: Simon Bendelin

Stenkyrka2022-05-20 12:38

"Det är tråkigt att det blev så svårt, det här". Så summerar Anne Ståhl Mousa, ny ordförande i utvecklingsbolaget Lustkusten, den segdragna och konfliktfyllda affären.

För fem år sedan drog det hela igång: Kyrkan började tala om att sälja Stenkyrka prästgård och församlingshem. Ett lokalt utvecklingsbolag, som ville köpa, bildades.

Den lokala församlingen var positiv och ansåg även att beslutet var deras att fatta. Pastoratet var först med på noterna också – men sedan gick man en annan väg. Därmed var konflikten ett faktum.

– Det blev extremt turbulent. Pastoratet ville sälja på öppna marknaden, medan vi ville ha sockenutveckling, säger Anne Ståhl Mousa, som även representerar församlingsrådet.

Svängningarna var långt från över. Efter att en tilltänkt köpare backat ur – med hänvisning till negativ uppmärksamhet – var Lustkusten med i matchen igen.

– Det var inte en seriös person, så den affären blev inte av. Då fick vi chansen igen, beskriver Anne Ståhl Mousa.

I februari 2020 rodde man köpet i land. Men notan blev betydligt högre än vad de lokala krafterna hade tänkt sig.

– Det blev fyra miljoner istället för två. En familj har gett oss två miljoner i lån, räntefritt, annars hade vi inte klarat detta. De vill dock inte bli offentliggjorda, berättar Tommy Jacobsson, ledamot i Lustkusten.

Inom kyrkan är allt inte utrett än. Bland annat utlovades Stenkyrka ett nytt församlingshem.

– Det har vi fortfarande inte hört något om.

Samtidigt har utvecklingsbolaget satt full fart med att planera och renovera.

– Bråk har ju fördelen att det kan ena folk. Många har hjälpt till och vi fick flera nya aktieägare, säger Anne Ståhl Mousa.

Engagerade medlemmar och entreprenörer har tapetserat om, målat, byggt om toaletter, dragit el, med mera.

Här finns numera kontor för företagare att hyra, en modern konferensanläggning, storkök och ett "1700-talsrum" i den gamla pastorsexpeditionen.

En av dem som gjort prästgården till arbetsplats är Alexander Ekblom, boende i Lummelunda:

– Jag är konsult och jobbar med byggledning. Min kund är Trafikverket, just nu sitter jag här och jobbar med förbifart Stockholm, berättar han.

Varför gör du det från Stenkyrka?

– För att jag inte kan jobba hemma vid mig. Här har jag dessutom två barn på förskolan precis intill, så det funkar perfekt med livspusslet.

Hittills har vi mest berört själva prästgården. Gällande församlingshemmet finns mer ingående jobb att göra, innan det kan bli aktivitet där också.

Men även detta är på gång, man har åtminstone börjat bryta upp golvet.

– Vi hoppas på bageri, kafé, butik eller liknande där i framtiden, om vi hittar rätt hyresgäst, säger Anne Ståhl Mousa.

Möjligheter att få någonting att äta är dock inte avlägsna, vad det verkar.

– Nej, vi har faktiskt redan haft sommarkafé i trädgården, i egen regi. I år har vi eventuellt någon på gång som vill köra ett pop-up-kafé, berättar Marie Jacobsson, även hon ledamot i bolaget.

Mer görs dessutom, för att ge Stenkyrka – med omgivande socknar – ett lyft. Lustkusten är ett av två utvecklingsbolag som valts ut för ett treårigt platsutvecklingsprojekt.

Tanken är att säkra landsbygdsskolans överlevnad genom att stärka själva orten och dess återväxt.

– Det handlar om utökade möjligheter att kunna bosätta sig här. Att skapa grunden för ett levande lokalt samhälle, helt enkelt, säger Anne Ståhl Mousa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!