Nyligen avslöjade GT att Gotland Rings nuvarande driftsbolag, Gotland GPE Circuit AB, ligger i ekonomisk tvist med Roma Grus. I det senaste kapitlet gick en av GPE:s minoritetsägare ut och talade mot det egna bolaget, till motpartens försvar.
Att det har funnits – och finns – motsättningar mellan olika aktieägare inom Gotland Ring, det vet alla som har följt bolaget genom åren.
Nu kliver dock dessa interna strider upp på en helt ny nivå.
GPE:s majoritetsägare, Alec Arho Havrén, har nämligen polisanmälts. Bakom anmälan står en av de övriga aktieinnehavarna, vid namn Klaus Takkula – som poängterar att han vänder sig mot Alec Arho Havrén personligen, inte mot bolaget.
GT har intervjuat Klaus Takkula, som berättar att han känt den anklagade mycket länge:
– Ända sen barnsben faktiskt, då vi spelade tennis ihop. 2002 frågade han mig om jag ville investera i bolaget, vilket jag gjorde. Men nu är jag hans största fiende. Varför? Jo, för att jag började ställa frågor om ekonomin.
Listan över ”misstänkt illegal aktivitet” i polisanmälan är lång och allvarlig. Det handlar om skattebrott, bokföringsbrott, förfalskade dokument, missbruk av företagsmedel för egen vinning samt – sist men inte minst – internationell pengatvätt.
Gällande skattebrott menar anmälaren att det handlar om 30 miljoner kronor, som GPE:s majoritetsägare borde ha registrerat som inkomst i Sverige under de senaste 20 åren. Man menar vidare att det inte har betalats inkomstskatt i något annat land heller.
Under punkten om ”falsifierade papper” står det att Arho Havrén har ”förfalskad flera dokument rörande GPE:s affärsverksamhet, med vilka [Arho Havrén] har erhållit omotiverade finansiella fördelar gentemot intressena hos andra aktieägare i GPE”. Anmälaren säger sig har fått bekräftelse om förfalskade påskrifter från åtminstone en av personerna vars namnteckning använts.
Alla dessa papper ska ha skapats för att ge majoritetsägaren ”möjlighet att olagligen ta ut pengar från GPE”.
Han anklagas vidare för att ha missbrukat företagets medel för egen vinning, eller privat konsumtion. Den dåvarande styrelsen har i våras skickat en faktura till Alec Arho Havrén för dessa icke-godkända utgifter, på flera miljoner kronor, ett papper som GT också fått ta del av.
Men när majoritetsägaren återtog kontrollen över bolaget i somras, genom att avsätta styrelsen vid en extrainsatt bolagsstämma, försvann denna räkning enligt GT:s källor ur GPE:s bokföring.
– Det handlar om 2,7 miljoner kronor i utlägg, som han inte hade rätt till, säger Klaus Takkula.
Den korta period då Alec Arho Havrén var petad från sina uppdrag, av den styrelse han senare lyckades göra sig av med, kan ändå komma att få betydelse för rättsfallet.
– De andra delägarna har misstänkt så mycket genom alla år, men har aldrig fått se något. Det här hade aldrig kommit fram om styrelsen inte hade plockat bort Alec och därmed fått mer insyn. Annars hade allt det här fortfarande varit mörkat, berättar en annan insatt GT-källa.
En polisanmälan handlar om att utreda om brott begåtts och ännu står ord mot ord.
Men det finns flera skäl till att Klaus Takkula går på offensiven mot Alec Arho Havrén:
– Vi har investerat pengar i bolaget och har inget annat sätt att gå emot majoritetsägaren, som driver bolaget enbart för egen vinst. Stora pengar har försvunnit och ingen av oss andra har fått en enda krona.
Under arbetet med denna artikel får GT kontakt med ytterligare en minoritetsägare som, visar det sig, i sin tur författat en egen stämningsansökan mot Alec Arho Havrén.
Denna går i sin tur tillbaka till Gotland Ring-tvisten från 2016, då Alec Arho Havrén dömdes att betala flera miljoner i skadestånd till en tidigare delägare.
– Det handlar om Alecs advokatkostnader för det förlorade rättsfallet, som han tog ut från det nya bolaget. Vi minoritetsägare anser inte att bolaget ska betala detta, eftersom det var Alec och en annan person, som individer, som förlorade i rätten, berättar denna källa.
Stämningsansökan rör alltså en viss specifik post i bokföringen.
Men personen bakom denna anmälan har en del annat att säga också, kring övriga anklagelser mot Alec Arho Havrén:
– Det är så det ser ut tyvärr. Alec har bott i Sverige utan att betala skatt och han har lurat varenda investerare på pengar, vi har gått in med många miljoner utan utdelning. Han har till och med fått oss att investera i saker som bolaget inte ens äger. Sedan har pengarna skyfflats via Finland till hans eget konto.
Denna nytillkomna källa påpekar att det dessutom pågår ytterligare en process. Minoritetsgruppen inom GPE har nämligen begärt en så kallad ”särskild granskningsman”.
Den genomlysningen pågår också för närvarande, med hjälp av ett stort och etablerat revisionsbolag.
– Om de kommer fram till samma saker som vi, då ger det förstås ännu mer tyngd till det här, säger en av minoritetsägarna.
Alec Arho Havrén kommenterar anklagelserna i ett mejl till GT. Enligt honom är allt detta endast ytterligare påhopp i den mångåriga tvisten:
– Att ägarstriden har uppkommit och tyvärr blivit onödigt långvarig, förefaller till stor del vara orsakat av att en individ vid upprepade tillfällen har presenterat aktieägare och utomstående felaktiga uppgifter och vantolkningar av omständigheterna och på basis av dessa riktat allvarliga anklagelser mot mig och det bolag som innehar mitt ägarintresse i Gotland GPE Circuit AB, uttrycker han – och tillägger att polisanmälan bara utgör ”ett exempel på hur denna individ agerar”.
– Han har vid flera tillfällen gjort sig skyldig till förtal riktat mot mig och innehållet i dokumentet utgör också det förtal. Samtliga anklagelser som riktas mot mig i dokumentet är felaktiga och grundlösa. De innefattar påståenden om brott och andra olagligheter från min sida och är ägnade att utsätta mig för andras missaktning. Redan utformningen av dokumentet bär alla kännetecken av en rättshaverists skrivelser.
Majoritetsägaren antyder vidare, flera gånger, att GT inte alls borde skriva om den senaste utvecklingen i ägartvisten.
Det finns särskilt en formulering i mejlet, som kan anses vara ett förtäckt hot om rättsliga åtgärder mot tidningen: ”Enligt min åsikt är det klart att dokumentet, inte i något hänseende, kan ligga till grund för en legitim publicering i GT. Så ser även ett flertal advokater på saken”.
Att skriva om en polisanmälan och en stämning riktad mot en på Gotland aktiv affärsman, en revisionsgranskning av ett välkänt bolag, samt en infekterad tvist inom samma bolag, är dock inget annat än grundläggande journalistik. Dessutom har även Alec Arho Havrén fått komma till tals i denna artikel.
En annan som vill göra ett uttalande är GPE:s styrelseordförande Risto Rantala:
– Det skrivs en hel del struntprat om Gotland Ring just nu. Vi har våra egna utredningar på gång med myndigheter och experter och när de är klara kommer vi att peka på de korrekta fakta som finns, säger han.
Ordföranden vill dock inte kommentera själva polisanmälan, eftersom GPE ”som företag” inte har ”sett eller tagit emot” detta dokument.