Stora problem med skolskjuts på Sudret

Bortglömda barn och långa väntetider. Det vittnar flera föräldrar om, sedan den nya skolskjutsen med taxi införts på Sudret.

Linda Appelquists son Vilmer går i sjuan på Högbyskolan. På morgonen pendlar han med taxi till Burgsvik för att ta en anslutande buss till Hemse. Taxiresorna har dock strulat oftare än vad de fungerat bra menar Linda.

Linda Appelquists son Vilmer går i sjuan på Högbyskolan. På morgonen pendlar han med taxi till Burgsvik för att ta en anslutande buss till Hemse. Taxiresorna har dock strulat oftare än vad de fungerat bra menar Linda.

Foto: Privat

Sudret2023-09-25 06:45

Under ett års tid bussas skolbarnen från Öja skola till Havdhem, medan ventilationen i Öja åtgärdas. Linda Appelquist har dottern Freja som går i årskurs fem och numera pendlar med buss från hemmet i Hamra till skolan i Havdhem, något som fungerat bra menar Linda.

Det har dock inte gått lika smärtfritt för hennes son Vilmer, som börjat årskurs sju på Högbyskolan. Där finns det ingen buss som hämtar vid hemmet, utan Wilmer ska i stället först bli hämtad av en taxi som kör honom till Burgsvik, för att sedan där ta bussen som avgår 08.20. Taxin ska vara på plats klockan 08.00 hemma hos Linda.

– Helt plötsligt stod det en taxi 07.15 och väntade. Det var alldeles för tidigt att hämta. Då får barnen stå och vänta i Burgsvik. Jag jobbar som fotvårdare och fick avboka en kund för att skjutsa sonen själv till Burgsvik senare, säger Linda.

undefined
Flera föräldrar med barn på Sudret vittnar om problem med taxiresorna och berättar bland annat om att barn har glömts bort och att tider inte hålls.

En annan gång fick hon störta sig till Burgsvik och stanna den anslutande bussen.

– När chauffören kom till oss så hade han missat att hämta upp ett av barnen i Vamlingbo och fick därför åka tillbaka dit. Jag fick sticka till Burgsvik och säga till busschauffören att de måste vänta in barnen.

Henrik Wilson bor i Sundre och även han har två barn som pendlar. Ett av barnen går i Havdhem och ett på högstadiet i Hemse. Han har liknade upplevelser av taxiresorna.

– Dottern som ska till Havdhem åker taxin runt 07. Den äldre dottern runt 07.30. Men en dag var taxin med högstadiebarnen tidig och plockade även upp min yngre dotter som absolut inte skulle med i den. Hon är bara tio och var helt förstörd efter, säger Henrik.

En gång fick dottern tillsammans med de andra högstadieelever vänta i Burgsvik i 50 minuter på den anslutande bussen, då taxin var för tidig.

– Det är inte acceptabelt. När det är varmt i luften så fryser ingen ihjäl, men om något liknande skulle hända när det är vinter är det inte alls roligt.

undefined
”Det kan finnas rena fel och det får absolut inte hända”, säger Jyrki Vainio, enhetschef kollektivtrafiken, Region Gotland.

Region Gotland har ett avtal med Taxi Visby som ska besörja regionen med ett antal fordon och med beställningscentralen DRT Solutions som sköter fördelningen av fordonen sedan hösten 2020.

– Det är lönsamt för regionen, men också effektivt för skattebetalarna som inte behöver ordna med enskilda resor, säger Jyrki Vainio, enhetschef på kollektivtrafiken, Region Gotland, om avtalet.

Han menar att problematiken kan ha att göra med att det skett en kraftig ökning av användare av färdtjänst.

– Det är en ökning som ingen kunde förutse vilket har lett till att vi har för lite bilar ute i trafiken. Bara skolkörningarna har ökat med 40 procent. Det i sin tur kan göra att det blir förseningar. Det kan finnas rena fel och det får absolut inte hända, säger Jyrki Vainio.

Ytterligare fem fordon har beställts för att försöka få bukt på problemen. Det kan dock dröja innan dessa är på plats.

– De har sex månader på sig att leverera fordonen, men mycket handlar om hur det ser ut med tillgänglighet på marknaden, om all utrustning som taxameter och så finns, säger Jyrki Vainio.

undefined
Öja skola håller stängt i ett år på grund av renovering. Det har lett till att fler barn på Sudret får pendla med skolskjuts.

Jonas Andreasson är chaufför och skyddsombud för Taxi Visby som sköter körningarna. Han riktar kritik mot planeringen och det sedan tidigare kritiserade bokningsprogrammet som används.

– Antalet resenärer har ökat mycket och det vill till att det finns ett väldigt, väldigt bra datorprogram för att kunna planera alla dessa resor. DRT:s datorprogram klarar inte av att hålla reda på bilarna och planera så att de kan köra en klok rutt, säger han.

Han säger att det i vissa fall finns syskonpar som ska till samma adress vid samma tid, som tvingas åka olika taxibilar för att planeringen blivit dålig.

– Då förstår man att föräldrar undrar vad det är som händer. Att föräldrar inte är nöjda förvånar mig inte ett dugg. Det finns en stor frustration hos oss förare att situationen är som den är.

Martin Andersson är marknadschef på DRT Solutions. Bolaget har tidigare menat på att grundproblematiken är bilbrist, något de står fast vid.

– Kollar vi på augusti 2023, så var det 39 procent fler resor med skolskjuts än i augusti 2022, men vi har samma antal fordon att bolla med. Det påverkar så att planeringen ibland blir rent ut sagt usel, säger han.

Vilket bokningsprogram som används spelar mindre roll, menar han.

– För att bilarna ska räcka till så måste vi ibland hämta barn tidigare än tänkt och ibland senare. Det är massor av parametrar så som regelverk och individuella behov som vi måste förhålla oss till. Det har inget att göra med vad man har för bokningsprogram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!