När arkeologen Peter d'Agnan besökte Historiska museet i Stockholm var det för att kolla på det som han trodde var ett litet antal fyndstockar av bulverket i Tingstäde träsk.
– Det var känt att det skulle finnas några stockar, men när jag kommer dit är det pallplats efter pallplats med delar. Det första jag ser är en nio meter lång stock som jag kände igen från ritningar. Det är skithäftigt, säger Peter d'Agnan.
Det var i samband med en undersökning av bulverket på 1920-talet som de nu återfunna delarna bärgades, men glömdes sedan bort.
Peter d'Agnan har i flera år intresserat sig för bulverket i Tingstäde träsk och sedan augusti 2023 har han forskat om husen på heltid. Han berättar att tidigare uppgifter menat på att merparten av delarna ska vara nedsänkta i träsket.
– Det är vad jag och alla andra trott. Men det verkar som att stora delar av materialet från bulverket ligger på museet. Det är skört, men det går absolut att förstå vad delarna är för något och det går att vrida och vända på det mesta, säger Peter d'Agnan.
Han menar att det någonstans tillbaka i tiden skett någon form av missuppfattning kring vart delarna faktiskt tagit vägen.
– Det finns en muntlig uppgift om att merparten av delarna ska ha sänkts tillbaka i träsket, och jag tror det är där det skett en missuppfattning. Merparten finns på museet och några har sänkts ned, inte tvärtom, säger Peter d'Agnan och forsätter:
– Det här fyndet ger en betydligt större möjlighet att tolka materialet. Nu när jag kan titta på det fysiskt, öppnar det upp möjligheten att se exempelvis verktygsspår. Det kan berätta väldigt mycket. Redan nu har jag hittat delar som är helt makalösa.
Det är framför allt två trösklar som han refererar till som 'makalösa'.
– Trösklarna är rejält slitna. Man kan börja fundera på vad för ålder det är på dem. Är det så att de är från exempelvis sjuttio år tidigare än när bulverket byggdes på 1130-talet, då är vi inne på vikingatiden. Det är en arkeologs våta dröm att hitta något sådant här, säger Peter d'Agnan.
Han har sökt medel för att kunna göra 3D-modeller av det nya fyndet.
– Tanken är att fler forskare ska kunna ta del av det. Sen kommer det finnas med i min avhandling som jag gör, både som illustration och som analysdelar, säger Peter d'Agnan.