Arkeologen: Så kan det ha sett ut när bulverket byggdes

Efter flera års undersökningar har arkeologen och byggnadsantikvarien Peter d'Agnan på uppdrag av Region Gotland skapat en illustration av hur uppbyggnadsfasen av bulverket i Tingstäde träsk kan ha sett ut på 1130-talet. "Den hittills mest korrekta återgivningen", säger han.

Såhär ser den ut, Peter d'Agnans illustration över hur det kan ha sett ut när bulverket i Tingstäde träsk byggdes på 1130-talet.

Såhär ser den ut, Peter d'Agnans illustration över hur det kan ha sett ut när bulverket i Tingstäde träsk byggdes på 1130-talet.

Foto: Peter d'Agnan

Tingstäde2024-02-25 11:30

Peter d'Agnan har under flera år intresserat sig för bulverket i Tingstäde träsk. Han är arkeolog, byggnadsantikvarie och byggnadshantverkare, och han berättar att det var en bekant som för 5–6 år sedan tyckte att bulverket borde vara något för Peter med tanke på hans intressen. 

– Det var en professor som tyckte att det borde passa mig som både är arkeolog och byggnadsantikvarie, säger han.

Hade den här professorn rätt då?

– Tveklöst. Trots att jag bodde så nära Tingstäde träsk så visste jag inte vilka världsunika fynd som hittats där. Alla byggnadstekniker finns representerade där, och det finns inget bättre ställe att studera träbyggnadsteknik från tidig medeltid eller vikingatid. 

undefined
”Att dyka där är bland det häftigaste man kan göra i mitt tycke. Att kunna titta på byggnadsdelar från 1100-talet som fortfarande är gula och färska, där man kan se yxhuggen och vilka verktyg som använts. Det är helt otroligt”, säger arkeologen och byggnadsantikvarien Peter d'Agnan.

Till en början ägnade Peter d'Agnan mycket av sin fritid och privata pengar på att undersöka det mystiska bulverket, som uppfördes på 1130-talet. Numera får han dock betalt för att göra det på arbetstid eftersom han sedan förra hösten driver doktorandprojektet Bulverkshusen vid institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet.

– Det är ett väldigt häftigt och spännande projekt, och som det är nu så sitter, äter och drömmer jag bulverket dygnet runt. 

undefined
Bulverket byggdes på 1130-talet, och trots att det forskats på fornlämningen i drygt 100 år vet man fortfarande inte vad Bulverket egentligen användes till.

I sin forskning har han dels tittat på delar av bulverket som bärgades på 1920- och 1940-talet, men han har även själv genomfört flera dykningar i Tingstäde träsk. 

– Att dyka där är bland det häftigaste man kan göra i mitt tycke. Att kunna titta på byggnadsdelar från 1100-talet som fortfarande är gula och färska, där man kan se yxhuggen och vilka verktyg som använts. Det är helt otroligt. Jag blir lika häpen varje gång över att det är så mycket som är i så fint skick.

Trots att det forskats på bulverket i över 100 år så har det inte funnits speciellt många bilder och illustrationer på hur det kan ha sett ut när det användes. Med anledning av det beviljades Peter d'Agnan förra året ett så kallat särskilt uppdrag av Region Gotland där syftet var att måla en akvarell och med den rekonstruera hur uppbyggnadsfasen kan ha sett ut när bulverket byggdes för omkring 900 år sedan.

undefined
Såhär ser den ut, Peter d'Agnans illustration över hur det kan ha sett ut när bulverket i Tingstäde träsk byggdes på 1130-talet.

Nu är Peter klar med illustrationen, och den kommer att kunna laddas ner och spridas av alla som vill.

– Det som syns på bilden är själva uppbyggnadsskedet där man precis börjat bygga plattformen. Man kan också se flera hus av olika typer. Det är troligt att det såg ut ungefär sådär, sedan kan vi inte veta exakt. 

Det ser ut som att det är vinter på bilden?

– Det är troligt att bulverket byggdes just så, när det var is på träsket. Det är ganska logiskt, och enklast att göra på det sättet. 

undefined
”Jag tror att det har varit en tingsplats. Alltså det faktiska tinget i Tingstäde. Men om vi någonsin verkligen kommer att få ett tydligt svar på vad bulverket användes till, det vete tusan”, säger Peter d'Agnan om bulverket.

Det finns en del saker gällande bulverket som forskarna tror sig veta efter alla de undersökningar som gjorts. Att det byggdes på 1130-talet är en sådan sak, och man är även ganska säkra på att själva plattformen var ungefär 170 gånger 170 meter med en öppen yta i mitten. Något man däremot fortfarande inte vet är vad bulverket egentligen användes till. Peter d'Agnan har dock sin gissning klar.

– Jag tror att det har varit en tingsplats. Alltså det faktiska tinget i Tingstäde. Men om vi någonsin verkligen kommer att få ett tydligt svar på vad bulverket användes till, det vete tusan. 

Peter d'Agnan berättar att ytterligare undersökningar av bulverket kommer att göras i sommar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!