Mardrömsbesked för Smågårde – och andra med bostadsrätt

De måste hyra ut sina bostadsrätter ”hotellmässigt”, annars hotar vite om 200 000 kronor per månad. Det har nu slagits fast i domstol – och fler ägare behöver se upp.

Miljö och byggnämnden har "haft fog för att rikta ett rättelseföreläggande mot föreningen", enligt den nya domen.

Miljö och byggnämnden har "haft fog för att rikta ett rättelseföreläggande mot föreningen", enligt den nya domen.

Foto: Privat

TOFTA/GOTLAND2024-06-12 15:28

Boendet framställdes som ”en sommardröm”, men för köparna inom BRF Smågårde 2 har det i stället blivit en mardröm.

Det visar sig att stugorna inte alls får användas för semestervistelse med viss uthyrning, utan det ska vara ”yrkesmässig uthyrningsverksamhet i form av hotell- och pensionatsrörelse”, enligt Region Gotlands beskrivning. Annars bryter man mot bygglovet, vilket kan ge vite på 600 000 kronor per kvartal.

BRF Smågårdes medlemmar menar att de inte kände till kravet när de köpte sina bostadsrätter.

– Det här såldes som fritidsboende, inte som hotellverksamhet, säger till exempel Anette Ågren, i en tidigare intervju.

Föreningen överklagade beslutet, först till länsstyrelsen och sedan till mark- och miljödomstolen. De menar att bygglovet medger ”uthyrningsstugor”, vilket husen åtminstone delvis används som.

Men överklagandet har nu fått avslag. Domstolen är överens med regionen och länsstyrelsen; byggnaderna verkar användas för bostadsändamål. Även om denna är av tillfällig art kan den inte anses jämförbar med hotell- eller pensionatverksamhet.

BRF Smågårde 2 bedöms därför ha ändrat användningsområde utan ha sökt bygglov för detta – och dessutom till något som bryter mot detaljplanen.

undefined
I höstas intervjuades Anette Ågren och Per Djervf Notklev från BRF Smågårde 2. Detta via videosamtal, då båda två har sina huvudsakliga boenden på fastlandet.

Huruvida det säljande bolaget – som även ombildade fastigheten till en bostadsrättsförening från början – har någon del av skulden framgår inte av domen. Detta tas överhuvudtaget inte upp i domskälen från mark- och miljödomstolen.

I lagens mening är det alltså BRF Smågårde som har gjort fel och viteshotet mot dem kvarstår. Föreningen fick inte heller gehör för en eventuell sänkning av beloppet, eller för att ”rättelsetiden” skulle förlängas – vilket innebär att återställningen till korrekt användning måste ske tämligen omedelbart.

Föreningsordföranden Per Djervf Notklev har mottagit domen, men ännu inte diskuterat den med övriga medlemmar:

– Just nu säger jag ingenting, vi behöver processa det här och prata om det i styrelsen, kommenterar han.

Per Djervf Notklev har dock tidigare sagt att man skulle överväga en polisanmälan mot säljarbolaget, i händelse av ett sådant avslag som nu har kommit.

Samtidigt har Region Gotland alltså fått rätt gällande hanteringen. Vilket innebär att fler kan hotas av vite framöver – hela 19 liknande fall är fortfarande under utredning.

Enligt uppgifter från bygglovsenheten kommer beslut i flera av dessa ärenden att tas under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!