– Vi har kämpat länge och tycker att vi har kommit med konstruktiva förslag men känner inte att någon lyssnat på oss. Det är många som är uppgivna nu. Efter flera år bubblar missnöjet upp, säger Samuel Johansson som är deltidsbrandman i Klintehamn och facklig representant för deltidsbrandmännen.
LÄS MER: Ja till ny organisation
Det är bara ett par veckor sedan tekniska nämnden tog beslut om att gå vidare med förslaget till ny organisation inom räddningstjänsten. Tre deltidsbrandmän har sagt upp sig och fler har talat om att göra det samma.
– Det här inte en fråga om landsbygden och Visby. Det här är en fråga för hela Gotland. I den nya organisationen kommer Visby att behöva rycka ut på landet och vad finns då kvar där om det händer något?
I Klintehamn där Samuel Johansson jobbar, blir dagens fem deltidsbrandmän tre. Att det blir färre deltidbrandmän ska enligt förslaget lösas genom att stationerna samarbetar mer. Men många har utryckt farhågor om att det blir svårt att lösa en situation där flera olyckor inträffar samtidigt.
LÄS MER: Hård kritik mot räddningstjänsten
I helgen brann det på två ställen under samma natt. Hur hade den situationen sett ut med den nya organisationen?
– Det känns fel att använda de här bränderna som slagträ i den här debatten för det här är en tragedi för dem som drabbats, säger Samuel Johansson
– Jag kan väl säga att det här är lite unikt för Gotland. Men bara för att man tror att det aldrig ska hända - så kan det ju faktiskt bli så att det händer. Det måste finnas luft i en organisation så att det finns beredskap för osannolika händelser. Hade omorganisationen inom räddningstjänsten varit genomförd och det kommit larm om en tredje brand hade vi legat pyrt till.
Hur hade ni velat utveckla deltidsbrandkåren på Gotland?
– Vi tycker att de borde lösa rekryteringsfrågan. Det är ju inte problem överallt. I Kräklingbo och Fårösund till exempel har de en kö med folk som vill in. Hur arbetar de? Är det något som vi andra kan ta efter.
Räddningschef Dick Svennefelt tycker inte att det är oroväckande med den senaste tidens uppsägningar.
– Det är väl alltid så vid en omorganisation att det är några som inte vill vara med. Tre stycken deltidsbrandmän är inte oroväckande.
Om det skulle blir fler som säger upp sig. Är ni förberedda på det?
– Ja det finns en plan B. Då får vi placera ut heltidare på strategiska ställen.
Det finns de som menar att det blir svårt att hantera flera större larm samtidigt med den nya organisationen.
– Men vi är ju inte fler i dag. Vi har redan de här bristerna. Vi skulle vara fler brandmän, men är inte det. Och bränderna nu i helgen klarade vi. Man kan aldrig gardera sig mot allt. Vi har tio brandstationer på ön och det är väldigt många om man jämför med andra delar i landet.
Just nu annonserar räddningstjänsten efter fler heltidsbrandmän för den nya organisationen.
– Vi kommer att söka tio stycken. Just nu annonserar vi efter sex stycken. De ska ha sin grundplacering i Visby. Men det finns redan i dag heltidare i Hemse och Slite och tanken är att de ska gå på ett rotationsschema.
Det 27 februari ska regionfullmäktige ta beslut om handlingsprogrammet. Efter det ska den nya organisationen sjösättas första april 2017.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.