Prisad villa kan vinna en ny utmärkelse

Uppmärksammade och hyllade Villa Meltem i Salthamn är nominerat till Träpriset 2024. Den 21 mars offentliggörs vinnaren på en direktsänd gala.

Exteriörbild av Villa Meltem med swimmingpoolen i förgrunden.

Exteriörbild av Villa Meltem med swimmingpoolen i förgrunden.

Foto: Emil Nordin

Väskinde2024-02-19 15:01

Redan prisade Villa Meltem i Salthamn kan bli belönad med ytterligare en utmärkelse. Det rör sig om Träpriset, ett arkitekturpris som branschorganisationen Svenskt trä delar ut vart fjärde år sedan instiftandet 1967.

Villa Meltem, som tilldelades Region Gotlands arkitekturpris 2023, är en av tolv nominerade byggnader. Den vinnande byggnaden ska representera god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar vår samtid.

– Träpriset är ett viktigt pris i Sverige som är ett träbyggarland med en lång tradition av träbyggnader och skogsbruk. Det är ett pris som delats ut i över 50 år och som väljs av en seriös jury med verksamma arkitekter och en samhällsengagerad och påläst arkitekturjournalist. Juryn besöker också alla byggnader vilket ger priset en extra tyngd av att vara seriöst, berättar Villa Metems arkitekt Martina Eriksson i ett pressmeddelande från Svenskt Trä.

Villa Meltem har tidigare även uppmärksammats genom medverkan i tv-programmet Grand Designs. 

Det privatägda huset är främst byggt i gotländsk kärnfura och är placerat bland tallarna i Salthamn. Huset inrymmer kök, flera sovrum och en arbetsdel samt en yogastudio där ägaren, Meltem Duzakin, bedriver yogaverksamhet.

Träprisets jury består av arkitekterna Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist som är känd från TV4-serien Grand Designs.

Juryns motivering

Att vandra runt i villa Meltem är som att kliva rakt in i arkitekturens grammatik och få uppleva den breda palett som finns men som alltför sällan nyttjas. Huset går inte att greppa vid första anblicken utan upptäcks gradvis. Här finns alla typer av rumsligheter, från slutna rum till halvöppna, under tak eller i lä. Man rör sig från rum med dubbel takhöjd till snäva och låga där man sitter nära golvet. Det är en upptäcktsfärd för sinnena, att färdas utan att resa bort och där trä är en ständig följeslagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!