Nu polisanmäls företaget för ingreppet

Saneringen av miljögifter drar ut på tiden. Regionen hade krävt åtgärder senast 30 oktober, men ärendet har överklagats. Förra veckan polisanmälde regionen entreprenadfirman.

Nu blir det polis och åklagare som får avgöra om entreprenadföretaget har begått miljöbrott eller inte. Under tiden ligger stora mängder CKD kvar i vägen.

Nu blir det polis och åklagare som får avgöra om entreprenadföretaget har begått miljöbrott eller inte. Under tiden ligger stora mängder CKD kvar i vägen.

Foto: Henrik Radhe

Väskinde2023-10-11 06:02

Det var i februari som markägare intill en mindre grusväg vid Hästnäs plötsligt upptäckte att en entreprenadfirma, helt utan deras godkännande, hade fräst ner flera hundra ton CKD, ett avfall från cementtillverkningen i Slite, i deras väg.

De gjorde en polisanmälan och krävde att regionens miljö- och hälsoskyddsenhet skulle agera.

undefined
Nu blir det polis och åklagare som får avgöra om entreprenadföretaget har begått miljöbrott eller inte. Under tiden ligger stora mängder CKD kvar i vägen.

Efter att en oberoende konsultfirma tagit prover på lakvattnet från vägen fattade miljö- och byggnämnden i september beslut i frågan. Senast den 30 oktober krävde man att entreprenören skulle belägga vägen med cement, för att på så sätt binda de miljögifter som finns. 

Åtta av markägarna vägrade och kräver att allt grus med CKD tas bort. Markägarna överklagade regionens beslutade åtgärder till länsstyrelsen. Hur lång tid det tar att utreda ärendet där vet man inte, mer än att normalfallet vid sådana utredningar är 180 dagar – det vill säga ett halvår.

– Det här ligger i den demokratiska processens natur. Nu har en annan myndighet tagit över. Vi sitter still i båten och ser om vi har gjort rätt bedömning, säger Mattias Edsbagge, enhetschef miljö- och hälsoskydd.

undefined
Mattias Edsbagge säger att han önskat att vägen inte låg öppen för höstens och vinterns regnande, men menar att det inte råder fara för människors liv eller hälsa.

Markägarna är oroliga och har konstaterat att enbuskar blivit bruna och dött efter att den stora mängden CKD frästs ner i deras väg. Regionen hade kunnat kräva åtgärder från entreprenören, även om ärendet överklagats. 

– Det har vi inte gjort. Det använder man vid akuta åtgärder – där det finns fara för liv och hälsa, säger Mattias Edsbagge.

Samtidigt håller han med om att läget inte är bra, med månader av väder och vind som kan orsaka läckage inom vattenskyddsområdet.

– Allt är inte svart eller vitt och vi hade också önskat att man gjort åtgärder innan höstens och vinterns regn, säger han.

undefined
På bilder markägarna själva tagit ser man hur enbuskar närmast den belagda vägen blivit brunfärgade.

Markägarnas polisanmälan lades ner av polisen eftersom regionen, som är huvudman för vattenskyddsområdet, inte hade gjort någon anmälan. Mer än ett halvår senare har regionen dock valt att polisanmäla entreprenören, för misstänkt miljöbrott.

– Det stämmer. Det gjordes förra veckan. Vi har inte mandat och kompetens att avgöra vad som är ett miljöbrott. Det får åklagare och polis göra, säger Mattias Edsbagge.

undefined
Leif Petterson är en av markägarna som bor intill vägen vid Hästnäs. Han ser fram emot att polis och åklagare utreder om det begåtts något brott.

Markägaren Leif Pettersson fick besked av polisen för ett par veckor sedan att hans anmälan lagts ner. Regionens agerande ger honom nytt hopp.

– Om regionen anmäler väcks vår anmälan till liv igen. Jag hoppas att det ska bli konsekvenser – samhället måste tala om när man gör rätt eller fel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!