Två sommaröppna nattklubbar misskötte sin alkoholservering så grovt att de blev av med serveringstillståndet – trots detta kunde de sälja alkohol tills säsongen var slut. Det tog en månad innan besluten om att återkalla tillstånden kom.
Åtminstone en av krogarna hann till och med stänga för säsongen innan den blev av med serveringstillståndet.
– Problemet med de här verksamheterna är att de har öppet kort tid och våra kvarnar maler långsamt. Vi kan inte snabba på för att hinna. Det måste göras grundligt och rättssäkert, säger Therese Stenbeck som är alkoholhandläggare hos Region Gotland.
Poliserna som var på plats beskrev en nästintill okontrollerad situation på restaurangen Supper med nattklubben Burmeister. Gästerna var så pass berusade att det inte gick att prata med dem och ordningsvakterna hann inte ens avvisa människor eftersom överserveringen i baren fortsatte, enligt tillsynsprotokollet.
Inför nästa år undersöker dock polisen och Region Gotland om en ny möjlighet för att komma tillrätta med stora brister: Dra in serveringstillståndet på plats. Det skulle i sådana fall handla om en helt ny tolkning av alkohollagstiftningen, som i sådana fall skulle testas på någon eller några orter.
– Det är en idé som har lyfts av polisen centralt. Och då har man lyft att Gotland kanske är ett bra ställe, men vi ska ännu kolla på det tillsammans med vår kommunjurist, säger Andreas Larsson, enhetschef livsmedel och alkoholtillstånd.
Varför vill man göra detta?
– Det handlar om att det ska ge maximal nytta på kort tid. En krog som missköter sig ska inte kunna fortsätta dagen efter, säger han.
Ett exempel skulle kunna vara att polisen gör en krogtillsyn och uppfattar så pass stora brister att det borde påverka serveringstillståndet. Då skulle polisen kunna ringa en behörig beslutsfattare hos Region Gotland, som omedelbart skulle kunna omhänderta tillståndet i 24 eller 48 timmar.
– Det är en modell som man redan har i Norge. I Sverige används det inte, men vi har en lagstiftning som öppnar för den möjligheten, säger Conny Johansson, som är kommunpolis på Gotland.
Han tror att ett sådant arbetssätt skulle kunna användas redan nästa sommar, men både han och Andreas Larsson, på Region Gotland, poängterar att det finns många saker som ska utredas först.
– Man måste skynda långsamt för att det ska fungera. Det är otroligt viktigt att det blir rätt. Det skulle såklart få stor inverkan om man omhändertar ett serveringstillstånd 48 timmar mitt i sommarsäsongen. Då måste allt vara glasklart, säger Conny Johansson.
Polisen ser ett tydligt samband mellan hög alkoholkonsumtion på krogarna och våldsbrott i offentlig miljö. Men utöver att minska våldet så ser Conny Johansson ytterligare en fördel med ett hårdare system.
– Det handlar om att vi har flera verksamheter som gör sitt yttersta för att leva upp till den lagstiftning som vi har. Finns det då aktörer som fullständigt struntar i det så ska det synas. Det skulle bli otroligt kraftfullt med en sån sanktion, i synnerhet när det kommer till ekonomi, säger han.
Under den här sommaren har polisen ökat sina kontroller av krogarna rejält och även specialutbildat personal.
– Det är väldigt viktigt för oss att det inte uppfattas som att vi ger oss på näringslivet och gör det svårt för krögarna. Det här handlar om att förebygga våldsbrott och att se till att serveringsställen är trygga och att det inte ska finnas droger där, säger Conny Johansson.
LÄS MER: Krogarna tar upp kampen mot narkotikan
I ett av besluten står det att ”Regionstyrelsen är oroad över det bruk av alkohol och narkotika som syns dominera allt fler restaurangmiljöer”. Den bilden delar Therese Stenbeck.
– Sedan pandemin går det åt fel håll och det är inte bra. Det ser ut så i samhället i stort, men det betyder också att det krävs mer av krögarna och det kanske behövs mer personal för att hålla koll. Man kan stävja det men det krävs alltså mer av tillståndshavaren, säger hon.
Enligt både polisen och Region Gotland fungerar det bättre på ställen som har öppet året runt. Både Conny Johansson, på polisen, och Therese Stenbeck lyfter fram att deras samarbete med gotländska krögare har gett god utdelning i antalet anmärkningar.
– Vår målsättning är inte att dela ut en massa sanktioner, utan vår målsättning är att det ska vara en sund restaurangkultur på Gotland, avslutar Therese Stenbeck.
LÄS MER: Så ska polisen motverka stöket på krogen
Region Gotlands beslut om att dra in serveringstillståndet har överklagats till förvaltningsrätten av både Burmeister och Rosengården.