Februari
Under våren rapporterade Helagotland om mängder av inbrott och inbrottsförsök mot kiosker, restauranger och butiker i Visby. Många av dessa gick till på mer eller mindre samma sätt; någon krossade en ruta och gick sedan in och tog spritflaskor, cigaretter och mindre mängder kontanter.
Den här inbrottsvågen fick sin början i februari, och bara under den månaden rapporterades det i tur och ordning om inbrott i en butik på Terra Nova, ett mot en pizzeria i östra Visby, ett i Thai Thais lokaler på Byrumsgatan, ett mot restaurangen Tocar Madera på Stora torget samt ett mot pizzerian Byssan's take away.
Därefter fortsatte det på liknande sätt under stora delar av våren utan att polisen lyckades koppla någon gärningsman till brotten. Det sista inbrottet med samma tillvägagångssätt drabbade Los Panchos och Coop Gråbo i början av maj, och i juli fattade polisen beslut om att lägga ned utredningarna. Förundersökningsledare Christian Molin berättade då att man visserligen säkrat dna-spår, men att man inte kunnat matcha dessa mot någon person som då fanns i polisens register.
– Så då lade vi ner förundersökningarna. Och det är egentligen inget konstigt – så brukar vi göra om spåren inte leder någonstans, sade Molin då, och fortsatte:
– Men nu har vi profilen i våra system, så om vi topsar någon i samband med exempelvis ett narkotikabrott kommer vi att kunna se om det ger träff på dna:et från inbrotten. Och då kan vi öppna utredningen igen.
När Helagotland ringer Christian Molin nästan tio månader efter att det första inbrotten skedde så visar det sig att polisen under sensommaren eller hösten faktiskt återupptog utredningarna igen.
– Jag kan inte gå in på vad, men det hände en grej som gjorde att vi kunde öppna de här ärendena igen och skicka föremål på analys, säger han.
Inte nog med det, polisen har dessutom kunnat ringa in en person som skäligen misstänkt till fem av inbrotten.
– Jag kan inte heller gå in på detaljer kring vad det var som gjorde att den här personen blev skäligen misstänkt, men jag kan säga så mycket som att de dna-spår vi hade har kommit till hjälp.
Christian Molin berättar att man nu väntar på en del analyser från Nationellt forensiskt centrum, NFC.
– Eftersom den här personen inte är frihetsberövad så är det svårt att få de här ärendena prioriterade då NFC har mycket annat att göra i nuläget. Men vi har hållit förhör med mannen, som förnekar brott, och i övrigt väntar vi på analyserna. När vi fått dessa ska vi fatta beslut om hur vi går vidare.
Hur var det för er att under våren kunna konstatera att det skedde nya inbrott var och varannan dag utan att ni lyckas få tag på någon gärningsman?
– Det var frustrerande, helt klart. Vi vill inte att sånt här ska ske, och vi vill inte att företagare och privatpersoner ska drabbas. Ett inbrott kan ju slå ganska hårt ekonomiskt, och detta i en tid då många redan har det tufft på den fronten.
Christian Molin fortsätter:
– Nu har vi fått ett stopp på den här inbrottsvågen, men vi hade såklart velat avbryta det tidigare. Vi gjorde vad vi kunde, men det är inte så lätt att ta någon på bar gärning eftersom person kan slå till när som helst, var som helst. Nu fick vi korn på den här personen utredningsvägen istället, och nu ska vi se om vi kan knyta ihop de här ärendena också.