I början av november larmade Region Gotland om att bakterien clostridium perfringens letat sig in i vattenledningsnätet hos 40 000 abonnenter i Visby, Vibble, Väskinde, Själsö, Brissund, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem.
Den förorenade vattentäkten vid Langs hage kopplades bort. Ett omfattande spolningsarbete pågick för att bli kvitt bakterien och den 18 december kunde man häva kokrekommendationerna för samtliga boende inom området.
För att säkra vattenkvaliteten ökade regionen också mängden klor i dricksvattnet.
– Vi drog på ganska mycket, men vi har också gränsvärden som vi måste hålla oss under, säger vattenchef Patrik Johansson.
Han berättar att vattnet, innan bakterien gjorde det otjänligt, hade en klormängd på 0,2. Den halten ökades till 0,38, något som många kunder reagerade på, vilket Helagotland rapporterade om.
– Vi fick mycket samtal om att vattnet smakade klor, säger han och förklarar att det inte bara har att göra med klormängden.
När clostridium och e-kolibakterier gjorde täkten vid Langs hage otjänlig leddes vattnet ut i Östersjön och mer togs istället från ytvattentäkten i Tingstäde.
– När vi tog bort en grundvattentäkt fick vi en annan hårdhet på vattnet, säger Patrik Johansson och berättar att det också kan påverka doft och smakupplevelsen.
Halten klor har nu kunnat minskas, men är högre än innan bakterieutbrottet i november. På sociala medier har frågan om hur mycket klor vattnet innehåller debatterats igen.
– Nu ligger vi på 0,3 i klormängd, en liten ökning jämfört med innan. Vi har lite mer klor i ledningsnätet, för att vi vill säkerställa att vi behåller en bra kvalitet. Vi har godkänt dricksvatten och det kan smaka lite annorlunda än det gjorde tidigare, säger han.
Hans råd, om man tycker att klor och smak är jobbigt, är att hälla upp det vatten man ska dricka i en tillbringare i kylen.
– Då avdunstar det och man får en annan smak när vattnet blir kallare, säger Patrik Johansson.
När sommaren kommer ökar behovet av vatten och då tvingas regionen koppla på täkten i Langs hage igen. Med en ny reningsanläggning.
– Vi jobbar intensivt nu med att bygga nya processdelar i en ny anläggning. Vårat mål är att koppla in den innan sommaren.
Regionen tar fortlöpande och regelbundet nya vattenprover.
– Vi är trygga med att ha en bra vattenkvalitet och uppfylla kraven på tjänligt dricksvatten, säger han.