Sommarens dricksvatten säkrat – reningsverken på plats

Nu kan vi dricka vattnet från Langs hage igen. Regionens experter är övertygade om att de tillfälliga reningsverken klarar framtida bakterieangrepp.

De tillfälliga vattenreningsverken inryms i fraktcontainrar och har nu börjat användas med gott resultat.

De tillfälliga vattenreningsverken inryms i fraktcontainrar och har nu börjat användas med gott resultat.

Foto: Region Gotland

Visby2024-06-12 18:30

De tillfälliga vattenreningsverken som HelaGotland tidigare rapporterat om är nu igång och sommarens dricksvattenförsörjning är tryggad, det meddelar region Gotland på en pressträff under onsdagen. 

– Vi är redo inför sommaren, det känns bra, säger Patrik Johansson, chef för vattenenheten. 

undefined
Patrik Johansson, chef för vattenenheten, Region Gotland.

Det var den 9 november förra året som larmet gick ut om att bakterien clostridium perfringens tagit sig in i det kommunala ledningsnät som bland annat förser Visby, Väskinde, Själsö och Brissund med vatten. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått med att dels hitta orsaken till varför vattentäkten blivit kontaminerad men också hur man ska lösa tillförseln av dricksvatten under den intensiva sommarperioden då befolkningen i framför allt Visby ökar avsevärt. 

– Det har varit en lång resa på kort tid. En sån här process brukar vanligtvis ta ett par år, vi har gjort det på ett halvår så jag vill verkligen ge en eloge till alla inblandade, säger Jonas Carlsson, programansvarig för Visby framtida vattenförsörjning.  

undefined
Jonas Carlsson, programansvarig för Visby framtida vattenförsörjning

Ett femtiotal personer har varit inblandade i arbetet med att få de nya reningsverken i drift och nu är den tillfälliga lösningen alltså igång och levererar dricksvatten till Visby med omnejd. För att säkerställa vattnets kvalitet görs mätningar ungefär en gång i veckan. 

– Den senaste mätningen där bakterier förekommer i råvatten är gjord i januari, sedan dess finns ingen förekomst alls, förklarar Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland.   

undefined
Peter Daun, kommunikatör Region Gotland.

Ursprunget till kontamineringen är trots ett idogt detektivarbete fortfarande okänd. Risken att bakterien återigen skulle kunna ta sig in i vattentäkten vid Langs hage är något som region Gotland har med i beräkningen.  

– Kommer bakterien tillbaka så löser reningsverken det. Tekniken som vi använder finns redan på många andra anläggningar, den är vedertagen i branschen och vi har bra kompetens och kännedom, förklarar Jonas Carlsson, programansvarig för Visby framtida vattenförsörjning.  

undefined
Del av vattenreningsverket som används för att säkerställa dricksvattenkvaliten i Visby med omnejd.

De två reningsverken hyrs som en tillfällig lösning fram till 2027 och det är VA-kollektivet, alltså företag och privatpersoner som använder vattnet som betalar för de nya anläggningarna. Vad den totala kostnaden uppgår till vill VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson av olika anledningar inte svara på i dagsläget.  

– Vi skulle helst vilja svara på hur mycket det kostat i slutet av året men det är inte billigt. Vi pratar många miljoner. 

undefined
Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef, Region Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!